Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

MiluniaB 12:59, 20 sie 2024

Ania hosty w donicach nie wiem czy przetrwają zimę - donice nie są docieplone, to ich pierwszy sezon więc okaże się wiosną czy przetrwały.
Nie będę ich dołowała w ziemi, ani chowała - no może do wiaty wstawię.
Nawet jak zimy nie przetrwają to i tak finansowo wyjdę na tym lepiej niż zmieniać kompozycje donicowe trzy razy w sezonie.
Obecnie stawiam na oszczędność czasu i pieniędzy
MiluniaB 13:12, 20 sie 2024

Lidka najbardziej kuszą wiosenne kwiaty do donic. Ja jednak tnę koszty ogrodowe. Jak przeliczyłam ile kasy wydaje na obsadzenie wszystkich donic sezonowymi roślinami, które zmieniam trzy / cztery razy w sezonie to zrezygnowałam.
W tym sezonie wiosną posadziłam hosty, trawy, paprocie i mam tojeść rozesłaną już od kilku sezonów (zimuje bez problemu w donicach). Tak będą do przyszłego roku
MiluniaB 13:15, 20 sie 2024

Edyta oczywiście, że się uda
MiluniaB 13:19, 20 sie 2024

Kasia mam to szczęście, że jestem zadowolona z swojego ogrodu. Wiele ogrodów mi się podoba i oglądam je z ogromną przyjemnością, ale to nie znaczy, że u siebie zacznę robić zmiany.
Jedno jest pewne gdybym kolejny raz miała tworzyć swój nowy ogród to byłby zupełnie inny od obecnego
edi75 13:28, 20 sie 2024

MiluniaB napisał(a)
Edyta oczywiście, że się uda

pracuje nad tym
ograniczam gatunki
MiluniaB 13:32, 20 sie 2024

UrszulaB słusznie zauważyłaś - zdecydowana większość to osoby, które cały czas zmieniają coś w swoich ogrodach.
Jak kto lubi - są też tacy, których relaksuje praca w ogrodzie.
Ja zdecydowanie do nich nie należę. Praca to praca - nie ma dla mnie znaczenia czy zawodowa czy w ogrodzie.
To co mam do zrobienia ogrodowego to robię, a później odpoczynek
MiluniaB 13:45, 20 sie 2024

Ela tak - rośliny się przyjęły i nabrały masy - taki dojrzały ogród najbardziej lubię.
Elu - podziwiam, że Tobie się chce ciągle coś robić. Ty chyba jednak to lubisz.
Ja kiedyś nie wyszłam z ogrodniczej bez kupienia rośliny, a teraz to nawet cebulowych w Biedronce i Lidlu nie kupuję. Jak sobie przypomnę te całe skrzynki, setki cebul do sadzenia to się cieszę, że ten etap mam za sobą

MiluniaB 13:46, 20 sie 2024

Edyta to jesteś na dobrej drodze - powodzenia
Magdic 14:12, 20 sie 2024

Cześć, zaglądałam już tu, ale się nie odzywałam.

Bardzo mi się podoba Twoja filozofia, o której Ty i dziewczyny piszecie w ostatnich wpisach. Żeby jednak osiągnąć taki stan, aby ogród tylko pielęgnować i obserwować, jak on sam się zmienia, rosną i pełnieją rośliny. Nie zmieniać na siłę, ewentualnie interweniować, gdy coś się dzieje.

mrokasia 14:22, 20 sie 2024

MiluniaB napisał(a)

Jedno jest pewne gdybym kolejny raz miała tworzyć swój nowy ogród to byłby zupełnie inny od obecnego

Ciekawe co piszesz - tzn. jaki?