Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Magara 22:09, 13 maj 2026

Beata, pomysł fajny, ale obawiam się, że u mnie nie przejdzie. Małżonek do dziś mi wypomina te tony kwaśnej ziemi, które na taczce woził z pobliskiego bajorkowego doła do naszego borówkowego doła
Prawda taka, że te moje borówki są po prostu przeze mnie zaniedbane. Nic z nimi nie robię. Rosną w dolnej części działki gdzie rzadko bywam bo tam pełne słońce, a ja uczulona.
Sąsiadką ma borówkowe krzaki potwory, pełno owoców. Ale w przeciwieństwie do mnie dba o swoje. Muszę się zmobilizować. Albo jeszcze lepiej Małżonka
sylwia_slomc... 22:45, 13 maj 2026

Eupraksja napisał(a)
Bee, przyszłam podziękować Ci za radę, aby zakupić kwasomierz. To prawdziwa rewolucja dla mnie! Zużyłam cały płyn w dwa dni, będę domawiać O ileż lepiej teraz rozumiem, w jakich warunkach działam!

Oczywiście zakładałam, że mamy kwaśną ziemię, ale jednak to, co zobaczyłam - pH rzędu 4-5 - przerosło moje wyobrażenia. Do tej pory czytając o wymaganiach roślin pod względem pH robiłam takie "oj tam, oj tam", jakoś to będzie. Dopiero teraz widzę, jak daleko jesteśmy na jednym końcu tej skali. I wyjaśniają się moje różne zagwozdki - np. dlaczego nie rosną nam za żadne skarby świata buraki. A za to jakim cudem w cienistym ogrodzie najlepiej udającym się warzywem są pomidory. Naprawdę rewelacja i rewolucja. Śmieję się do M, że teraz w każdym nowym wątku osoby pojawiającej się na O będę przede wszystkim radziła - kup kwasomierz

Raz jeszcze ogromnie dziękuję <3

Musisz tylko wziąć pod uwagę, że kwasowość gleby bywa zmienna. Generalnie jeśli zmieniamy naturalne ph gleby pod konkretne rośliny to należałoby sprawdzać potem jak sytuacja wygląda bo gleba ma tendencję powrotu do własnego ph. Wiele też zależy od ilości opadów i jakie drzewa rosną w pobliżu. Część roślin nawet bylin też potrafi zmieniać ph gleby. np floks szydlasty zmienia w kierunku zasadowym.
Bee 07:08, 14 maj 2026

Magara napisał(a)
Beata, pomysł fajny, ale obawiam się, że u mnie nie przejdzie. Małżonek do dziś mi wypomina te tony kwaśnej ziemi, które na taczce woził z pobliskiego bajorkowego doła do naszego borówkowego doła

Magarku a czy sprawdziliście pH tych ton ziemi z bajora? Bo czy wiesz, że są różne rodzaje torfu i w takim bajorku to raczej nie będzie torfu wysokiego czyli kwaśnego ale torf niski?

Torf niski nie nadaje się do borówek z 2 powodów: ma za wysokie pH oraz jest zbyt zbity, zatrzymuje więcej wody i nie przepuszcza powietrza.
Magara 22:31, 14 maj 2026

Osobiście nie sprawdzałam. Ale wtedy to była ogolnosasiedzka akcja sadzenia wszędzie borówek i pobierania tamtej ziemki, za zgodą właściciela działki oczywiście. Kojarzę, że była mowa o sprawdzaniu. Ale totalnie szczegółów nie pamiętam, za dawno to było
Bee 07:52, 18 maj 2026

Takie dziury znalazłam na działce. Nie były zasłonięte roślinami.

Czy to KARCZOWNIK?

Proszę, napiszcie, że to coś innego. Krety i nornice też mam.

Bee 11:35, 18 maj 2026

I trochę bardziej optymistyczne migawki z Kaszubskich Piasków.

Popadało i od razu ruszyła wegetacja. Zazieleniła się rabata półcienista. Uwielbiam taką świeżą zieleń. I startujące konwalie, hosty i epimedia... Tutaj potrzebny byłby lepszy fotograf niż ja aby ująć subtelne piękno epimedium na tle wyrastających konwalii.

Pamiętacie moje kompulsywne i nie przemyślane zakupy bylin do cienia? Melduję, że kokoryczka daje radę w suchym półcieniu i co roku wypuszcza jeden pęd więcej, serduszka Alba też sobie radzi znośnie natomiast brunera wegetuje na moich piaskach.

Bee 12:10, 18 maj 2026

I raport z dalszych prac w jagodniku. Leniwie i wolniutko pieliłam ścieżki przy borówkach, czyściłam dalej agrotkaninę przy porzeczkach, chłonęłam zielone widoki, zapachy wiosny i śpiew ptaków.

Przed i po pieleniu jagodnika. Ech, zarastają mi ścieżki pomiędzy borówkami. Czas najwyższy na dosypanie kory.

antracyt 13:12, 18 maj 2026

Muszę przyznać, że suszy na Twoich piaskach nie widać. Odpowiedni dobór roślin zrobił swoje.
Ichigo 17:25, 18 maj 2026

Bee napisał(a)
Takie dziury znalazłam na działce. Nie były zasłonięte roślinami.

Czy to KARCZOWNIK?

Proszę, napiszcie, że to coś innego. Krety i nornice też mam.

To MOŻE być karczownik, ale nie musi.
Czy ziemia się pod Tobą zapada, jak chodzisz po rabatach?
Czy zauważyłaś na działce kopce podobne do kopców kreta?

Miejmy nadzieję, że to jednak nie karczownik.

Poza tym wspaniała wiosna u Ciebie się zrobiła. W epimedium się zakochałam, to moje zeszłoroczne odkrycie. Ma cudowne, piękne ulistnienie. Na kokoryczkę wciąż się czaję, ale na pewno prędzej czy później ją kupię. Na razie zamierzam dosadzić u siebie na leśną więcej żurawek. A, i kupiłam też moją pierwszą brunerę .
Bee 06:53, 19 maj 2026

antracyt napisał(a)
Muszę przyznać, że suszy na Twoich piaskach nie widać. Odpowiedni dobór roślin zrobił swoje.

Zuza, trochę popadało na Pomorzu. Czy dużo to nie wiem, ale wegetacja ruszyła w ciągu tygodnia.

Dobór roślin to podstawa. Myślę zresztą, że zmiany klimatu wymuszą zmiany w ogrodach w niedalekiej przyszłości i lepiej się na to przygotować.