Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Roocika 08:48, 23 kwi 2026

Szafirków nie ruszają. Krokusy niestety tak , podobnie jak tulipany, to ich przysmak. Puszkini nie mam, więc nie wiem.
Ciekawe czy hiacynty zjadają? Kupiłam w tym roku jednego, zobaczymy czy zeżrą.
Nie jedzą jeszcze niebieskiego śnieżnika lśniącego, przynajmniej u mnie.
Kordina 14:21, 23 kwi 2026

Tak mnie dzisiaj naszło i zastanawiam się nad Twoją ksywką - czy beczysz jak owieczka bee, czy też jesteś pszczółką z angielskiego? Obie wersje przyrodnicze jednak
Bee 08:52, 24 kwi 2026

Roocika napisał(a)

Nie jedzą jeszcze niebieskiego śnieżnika lśniącego, przynajmniej u mnie.

O to super wiadomość, zapisuję do kupienia jesienią.
Bee 08:56, 24 kwi 2026

Kordina napisał(a)
Tak mnie dzisiaj naszło i zastanawiam się nad Twoją ksywką - czy beczysz jak owieczka bee, czy też jesteś pszczółką z angielskiego? Obie wersje przyrodnicze jednak

Ha, ha, ha...

Wyobraziłam sobie pszczółkę beczącą nad kwiatkiem i owieczkę latającą jak pszczółka

A było tak. Jak się rejestrowałam na forum to chciałam mieć skrót imienia ale Bea było już zajęte więc zmieniłam jedną literę i wyszło pszczółka Bee.
Ichigo 09:42, 24 kwi 2026

Bee napisał(a)

Niestety na narcyzy jest u mnie za sucho ale spróbuję małą ilość krokusów. Może nie wyczują i się uda. Jeszcze pomyślałam o szafirkach bo ich chyba nie ruszają i może puszkinie?
Wiesz, ja mam karczowniki. Może one mają inne upodobania smakowe niż nornice. Bo u mnie szafirki zjadają. Zjadają też hiacynty, czosnki i tulipany. Co do puszkinii to nie wiem. Rośnie u mnie chyba w jednym miejscu i jakoś się trzyma, nic jej nie podjada.
Ciekawa jestem jeszcze cebulicy. U mnie ostatnio coś wyżarło krokusy z doniczki, a cebulicę zostawiło.
Bee 09:48, 24 kwi 2026

Czyli trzeba testować co da radę w naszych konkretnych warunkach Nornice chyba omijają szafirki bo posadziłam strużkę szafirów praktycznie w poprzek ich ulubionych korytarzy i nie zniknęła.

Cebulicę też zapisuję na jesienną listę zakupową
Bee 10:21, 26 kwi 2026

Ech, susza straszliwa. Wysycha mi nawet przykryty niebieską plandeką kompost

Miało coś pokropić w nocy ale czy tak było? Kaszubskie piaski są w jakiejś suchej czarnej dziurze i większość opadów je omija. Działka jest położona niedaleko jeziora i mam wrażenie, ze większość deszczu spada tylko nad jeziorem.

Obserwowałam wczoraj oranie pola gdzie za traktorem ciągnęła się w powietrzu chmura suchego pyłu jak burza piaskowa nad pustynią. Strasznie przygnębiające wrażenie.
Judith 10:38, 26 kwi 2026

U mnie to samo. Odkąd stopniał śnieg, nie było porządnego deszczu. Ze 3 razy jakieś kilkunastominutowe drobne opady. Jest strasznie sucho i już widzę, że to co wylazło zaczyna schnąć. A podlewania automatycznego nie mogę ustawić, bo mają być jeszcze przymrozki… Masakra jest. Nie przypominam sobie takiej suchej wiosny.
Bee 10:48, 26 kwi 2026

Ach, pod względem opadów ta wiosna jest gorsza niż poprzednia, która z kolei była gorsza od swojej poprzedniczki itd...

Odkąd uprawiam działkę i zaczęłam obserwować pogodę i przyrodę to jestem coraz bardziej przerażona zachodzącymi zmianami.

U mnie na szczęście niskie temperatury i ranne przymrozki wstrzymały wegetację i mało co się zieleni lub w ogóle wychyla nos z ziemi. Ale to marne pocieszenie
Judith 11:05, 26 kwi 2026

U mnie rok temu wiosną było dużo deszczu. Lato za to było bardzo suche, jak zawsze od kilku lat. Wygląda na to, że w tym roku ta susza zaczyna się wcześniej…