Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

TAR 21:13, 25 wrz 2025

No wlasnie ja tez mam frontu ponad 70 m. I ostatecznie zdecydowalam sie na murki jedynie w furtce i bramie a reszta pelne panele zaluzjowe tylko na front domu plus po 3 panele z kazdej strony zachodzace. W sumie okolo 40 mb. A i tak kwota znaczna wyszla. To byl kompromis miedzy chciejstwem, wygladem a posiadanymi funduszami.
Ale gdybym nagle sie wzbogacila to dorobie paneli po calosci jednak to mi nie grozi
Agatorek 22:21, 25 wrz 2025

Tarcia, patrzyłam i na „pełne” aluminiowe panele u mnie (nie żaluzjowe, tylko z małymi prześwitami). Cenowo bardzo podobnie wychodzi jak porównam z palisadami i murkiem.

U mnie akurat brama będzie przesunięta i nie będzie na wprost domu (ze względu na skrzyżowanie dróg). Więc ograniczenie szerokości „ładniejszego” ogrodzenia nie wchodzi w grę.

W sumie mogłam dom „przesunąć” trochę bliżej bramy, ale musiałabym wtedy wyciąć kilka brzóz, a tego nie chciałam.

TAR 10:37, 26 wrz 2025

Ja tak mysle by tylko od przodu dokupic furtke i 5 paneli zeby lepiej wygladalo. A juz dalej za garazem, smietnikiem i domkiem ogrodnika nie ma sensu. Tam wzdłuz siatki posadzilam choiny, jak na mikro sadzonki calkiem ladnie rosna. Za jakies 5 lat moze dobija do 150 cm. Ale rosna tam tez klony, ambrowce i sosny wiec nie jest tragicznie.
Sonka 12:51, 26 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Teraz się zastanawiam, jaki bloczek dać do palisad na ogrodzenie, chodzi o kolor. Bo chyba zdecyduję się na gładkie, nie o strukturze kamienia.

Dzisiaj wracając z basenu uwagę zwrócił mi parkan, cos w tym stylu, tyle, że bloczki były różnej szerokości, chyba 3 rozmiary, palisady chyba były jednakowej szerokości, choc pewna nie jestem. Dobrze, ciekawie to wyglądało, tak w prosty sposób przełamana monotonność.
Agatorek 16:50, 26 wrz 2025

Krysiu, mogłabym mieć nawet kilka rozmiarów bloczków, byleby to wszystko było tańsze

Na razie myślę nad tym intensywnie. Bo tak szczerze mówiąc nie mam (póki co) innego pomysłu na frontowe ogrodzenie.

Polon 12:59, 27 wrz 2025

Czarny płot, czerwone drzwi - będzie bardzo energetycznie, z pazurem
Wzory drzwi wszystkie super, ale akurat te co wybrałaś podobają mi się w wersji czarnej. Czy mogą Ci zrobić wizualizację Twojej wersji w Twoim kolorze? Razem z naświetlem?

Ceny teraz wszystkiego takie, u mnie że teraz koszt samego tarasu to kiedyś koszt SSO
Czyli bierz co Ci się podoba, bo później będzie tylko drożej

Agatorek 16:47, 27 wrz 2025

Wiem, że taniej to już nie będzie .

Mam wizualizację tych drzwi w moim kolorze, ale jedynie w wersji papierowej. Także nie oddaje efektu końcowego.

sylwia_slomc... 21:08, 27 wrz 2025

No poszalał ktoś z ogrodzeniem, ale do małego zameczku bardzo by pasowało

Kontrast z białym za mocny. Nie wybrałabym go.
Agatorek 22:16, 27 wrz 2025

Sylwia też tak uważam. A z kolei szary „betonowy” nie będzie mi pasował do domu, więc zostaje ciemny grafit.
O ile się zdecyduje na takie ogrodzenie .
Kordina 22:31, 28 wrz 2025

Juzia napisał(a)
No oni to umierają przy katarze

Ha, ha, pamiętam jak mąż mojej przyjaciółki przechodził dziecięcą chorobę - odrę, leżał rozłożony krzyżem na łóżku i charczał w głos: umieram, umieram...
Żyje do dziś