Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

TAR 14:55, 07 sie 2026

Juzia napisał(a)

Ale to czy zbiornik jest poziomy czy pionowy nie robi różnicy.
Te pionowe robią bez drenażu, ale zrzut jest do studni chłonnej czego na glinie się nie robi.

Ok. az tak sie nie wdrazalam, kiedy dostalam info, ze nie mozna u nas robic. Ty masz badania przekrojowe gleby na swojej dzialce? Glina jest po calosci? I ile metrow w gląb? Bo u mnie rozne warstwy i 2 m ponizej juz mam zwirek filtrowany, potem glazy narzutowe, znowu troche gliny i znowu zwirek.
Juzia 15:48, 07 sie 2026

TAR napisał(a)

Ok. az tak sie nie wdrazalam, kiedy dostalam info, ze nie mozna u nas robic. Ty masz badania przekrojowe gleby na swojej dzialce? Glina jest po calosci? I ile metrow w gląb? Bo u mnie rozne warstwy i 2 m ponizej juz mam zwirek filtrowany, potem glazy narzutowe, znowu troche gliny i znowu zwirek.

Badań jeszcze nie robiliśmy.
Ale wszędzie gdzie było kopane była glina...oprócz kawałka gdzie mam jagodnik Tam był piach i żwir. Ale to najdalej od domu i najwyższy punkt działki
Agatorek 15:53, 07 sie 2026

Lidka, Tarcia, czyli wszystko jasne . Po prostu nie dam tam rabaty .
TAR 15:55, 07 sie 2026

Juzia, to mozesz sie mocno zdziwic. Ja robilam badania i tez myslalam, ze wszedzie glina i piach a tu calkiem co innego. Patrzylam jeszcze na wykopy fundamentow, od razu widac bylo przekrojowke gleby. I tak badan potrzebowalam do budowy domu i wiercenia studni. Dodatkowo zrobilam badania hydrologiczne, w calej inwestycji to zaden koszt. A wode mam na kilku poziomach, wiercili tak by byla jak najlepsza jakosciowo i bez osadow, hydrolog sie przydal.
LIDKA 22:43, 07 sie 2026

Juzia oczyszczalnia biologiczna składa się z 3 zbiorników jakby dużych beczek i one są połączone. Są do tego jakieś pompki w takiej skrzynce jak mała szafeczka na zewnątrz. Na ziemi widać tylko 3 okrągłe pokrywy .

U mnie jest drenaż czyli
głęboki długi wykop był. Włóknina Kamienie i rozłączanie w tych kamieniach rurą drenażową. To jest dość głęboko . Kamieni było dużo bardzo pod rurą i na rurze . Tak z metr lub nawet głębiej .
Wrzucamy bakterie specjalne do toalety co 30 dni .
Ty masz taki teren że mogłabys mieć oczyszczalnie ale bym badania gruntu zrobiła jednak.
No chyba że masz kanalizację .

U nas wody gruntowe są nisko co pewno też miało znaczenie przy wyborze rodzaju oczyszczalni.

Oczyszczalnia jest o wiele tańsza w użyciu od szamba bo osad się wybiera raz na dwa lata zgodnie z instrukcją . My to robimy co roku .
My mamy oczyszczalnie na 8 osób . Wzięliśmy taka bo my dużo wody w domu zużywamy . Jest nas teraz troje . Było 4.
Ta oczyszczalnia przy studni odpada bo trzeba zachować jakieś odległości . Dokładnie nie wiem jakie ale architekt przy projekcie sprawdzał jakieś mapy czy nie ma gdzieś studni po sąsiadach bo nie dostalibyśmy zgody . Mieliśmy ją w projekcie z domem ujęta na jednym pozwoleniu .
I postarałam się o kasę z gminy . Dali 1/3 kosztu .

Widzę że temat masz zgłębiony dobrze .

Co masz w pozwoleniu/ projekcie?
ajka 23:51, 07 sie 2026

Agatorek napisał(a)
Gosia, teraz też mam czarny ze złotym i podoba mi się niezmiennie .

Najlepiej jechać do jakiejś hurtowni kamienia i wybrać sobie, bo mają niepowtarzalne wzory. Każdy „slab” (kawalek granitu o wymiarach 2 x 3 m) jest inny. Zwłaszcza w przypadku granitów brazylijskich (czyli tych, które mi się podobają)
Pamiętam, jak wybierałam tutaj. Miałam wybrany wzór, znalazłam, gdzie mogę zobaczyć na żywo, pojechałam i zakochałam się w zupełnie innym .

Ja to w ogóle nie umiem wybierać takich rzeczy na podstawie obrazków Wszystko muszę najpierw zobaczyć na żywo i czasem bywa tak, że coś co mi nie gra na zdjęciu czy na obrazku, a w realu jestem tym zachwycona. Podobnie mam z próbkami. Jak muszę coś wybrać na podstawie próbki to potem tydzień to odchorowuję
Juzia 07:09, 08 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Juzia oczyszczalnia biologiczna składa się z 3 zbiorników jakby dużych beczek i one są połączone. Są do tego jakieś pompki w takiej skrzynce jak mała szafeczka na zewnątrz. Na ziemi widać tylko 3 okrągłe pokrywy .

U mnie jest drenaż czyli
głęboki długi wykop był. Włóknina Kamienie i rozłączanie w tych kamieniach rurą drenażową. To jest dość głęboko . Kamieni było dużo bardzo pod rurą i na rurze . Tak z metr lub nawet głębiej .
Wrzucamy bakterie specjalne do toalety co 30 dni .
Ty masz taki teren że mogłabys mieć oczyszczalnie ale bym badania gruntu zrobiła jednak.
No chyba że masz kanalizację .

U nas wody gruntowe są nisko co pewno też miało znaczenie przy wyborze rodzaju oczyszczalni.

Oczyszczalnia jest o wiele tańsza w użyciu od szamba bo osad się wybiera raz na dwa lata zgodnie z instrukcją . My to robimy co roku .
My mamy oczyszczalnie na 8 osób . Wzięliśmy taka bo my dużo wody w domu zużywamy . Jest nas teraz troje . Było 4.
Ta oczyszczalnia przy studni odpada bo trzeba zachować jakieś odległości . Dokładnie nie wiem jakie ale architekt przy projekcie sprawdzał jakieś mapy czy nie ma gdzieś studni po sąsiadach bo nie dostalibyśmy zgody . Mieliśmy ją w projekcie z domem ujęta na jednym pozwoleniu .
I postarałam się o kasę z gminy . Dali 1/3 kosztu .

Widzę że temat masz zgłębiony dobrze .

Co masz w pozwoleniu/ projekcie?

Są też jednozbiornikowe oczyszczalnie biologiczne
W ogóle jest taki wybór, że głowa boli.

Ile lat już macie ten drenaż?
Bo na glinie się nie powinno robić, bo się zapycha po kilku latach...
No chyba, że się dokopali do bardziej przepuszczalnego podłoża jak kopali pod te rury?

Kanalizacji tam nie ma, bo to jest kawałek od głównej wioski.

Przy pozwoleniu na budowę projektant wrysował oczyszczalnię na mapce, ale projektu samej oczyszczalni jeszcze nie mamy... bo ja się zdecydować nie mogę
A i w urzędach męcą w głowie, bo każdy mówi co innego.
Chciałam bez zgłaszania do Wód Polskich... ale się chyba jednak tego nie ominie :/
UrsaMaior 15:34, 08 sie 2026

Ja mam oczyszczalnię ze studnią chłonną, wybieranie osadu raz na 5 lat, brak rachunków za ścieki i święty spokój.
LIDKA 15:58, 08 sie 2026

Juzia oczyszczalnia od 2019 działa. Porcja bakterii na rok to ok 140 zł. Działa jak należy .
Mamy z firmy bamarctech . Wszystko działa jak dotąd. Do zrobienia tego drenażu przyłożyli się bardzo bo M ich pilnował. U nas wszystko jest mocne i porządne bo moój chłop miał bzika takiego że chciał raz a najlepiej jak się dało.

U Ciebie to wszystko gdybanie bez badań gruntu. Glinę masz ale co pod spodem metr albo dwa ?

Zrób badania . Zrobią odwierty w paru miejscach i się dowiesz czy inwestować w oczyszczalnie czy robić szambo co bedzie tańsze w budowie ale drogie w eksploatacji.

Jeszcze Ci dopowiem że woda po odzysku w szklanej próbówce wygląda jak woda po myciu naczyń . Jest mętna, bez zapachu i bez jakich kawałków czy drobin. Więc jak zrobiony dobrze drenaż to chyba długo nie powinien się zapychać .
Juzia 16:19, 08 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Juzia oczyszczalnia od 2019 działa. Porcja bakterii na rok to ok 140 zł. Działa jak należy .
Mamy z firmy bamarctech . Wszystko działa jak dotąd. Do zrobienia tego drenażu przyłożyli się bardzo bo M ich pilnował. U nas wszystko jest mocne i porządne bo moój chłop miał bzika takiego że chciał raz a najlepiej jak się dało.

U Ciebie to wszystko gdybanie bez badań gruntu. Glinę masz ale co pod spodem metr albo dwa ?

Zrób badania . Zrobią odwierty w paru miejscach i się dowiesz czy inwestować w oczyszczalnie czy robić szambo co bedzie tańsze w budowie ale drogie w eksploatacji.

Jeszcze Ci dopowiem że woda po odzysku w szklanej próbówce wygląda jak woda po myciu naczyń . Jest mętna, bez zapachu i bez jakich kawałków czy drobin. Więc jak zrobiony dobrze drenaż to chyba długo nie powinien się zapychać .

Na 3m w dół była glina
Ale sprawdzane tylko w kilku miejscach... i nie tam gdzie ma być oczyszczalnia, więc badania się przydadzą.

Jeśli pod spodem nie mam piachu/żwiru, to w żadne drenaże i studnie chłonne nie idę.
Szamba też nie chcę.
Zostanie mi kombinowanie ze złożami roślinnymi...