Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

UrsaMaior 11:09, 06 sie 2026

Ja mam konglomerat i jestem nim zachwycona. Pielęgnacji żadnej, a wygląda jak nowy.
Mój akurat jest biały, ale pewnie kolorów dostępnych jest mnóstwo.
Daj znać jak obejrzysz, to wywalę foto.
Agatorek 21:49, 06 sie 2026

Tarciu, ja i tak Cię podziwiam. Ja już przy drugiej budowie wymiękam . Ale raczej (bo nigdy nic nie wiadomo, prawda?) nie będzie już kolejnej budowy. Nie mówię, że będę tam mieszkać zawsze, ale budować już się nie chcę
Miejsce jest super. Dom parterowy. Sporo miejsca. Nic więcej mi nie potrzeba

Iza, możesz zostawić

U mnie raczej nie będzie jednolitego koloru blatu, bo podobają mi się wzorzyste granity, czarne (co za niespodzianka ) łączone ze złotem

Przez myśl mi przemknął jeszcze zielony granit, ale to chyba nie jest do końca mój styl

Polon 22:03, 06 sie 2026

O wow, jakie super te granity
Chyba pierwszy byłby moim wyborem - bardzo dynamiczny jest wg mnie
Agatorek 22:12, 06 sie 2026

Gosia, teraz też mam czarny ze złotym i podoba mi się niezmiennie .

Najlepiej jechać do jakiejś hurtowni kamienia i wybrać sobie, bo mają niepowtarzalne wzory. Każdy „slab” (kawalek granitu o wymiarach 2 x 3 m) jest inny. Zwłaszcza w przypadku granitów brazylijskich (czyli tych, które mi się podobają)
Pamiętam, jak wybierałam tutaj. Miałam wybrany wzór, znalazłam, gdzie mogę zobaczyć na żywo, pojechałam i zakochałam się w zupełnie innym .
LIDKA 08:07, 07 sie 2026

Z rozsącznikiem to Cię nie pocieszę Aga. Woda idzie w dół . Dodatkowo ziemia mocno zrytą i gorsza niż w innych miejscach.
Moja rabata dereniowa i była platanowa - obie sa na oczyszczalni właśnie. I moim zdaniem te sączki powodują większe osuszenie gleby . Nawet na glinie.
Moim rabatom dałam linie kropkujące w tym roku.

Na tych rabatach po roślinach najszybciej widać braki wody .
My mieliśmy badania gruntu pod oczyszczalnie i u nas wszędzie glina więc drenaże oczyszczalni mamy z bardzo dużą ilością kamieni.
Juzia 08:20, 07 sie 2026

O... ja właśnie myślę co tu zrobić z tą oczyszczalnią, bo mi na glinie drenaż ludzie odradzają...

TAR 09:26, 07 sie 2026

Juzia napisał(a)
O... ja właśnie myślę co tu zrobić z tą oczyszczalnią, bo mi na glinie drenaż ludzie odradzają...

W glinie drenaz slabo dziala. Ale sa oczyszczalnie z pionowym reaktorem bez rozsacznikow. Zastanawialam sie u siebie nad takim rozwiazaniem. W lesie mam duzo korzeni i rozsaczanie byloby bez sensu. Ale gmina sie nie zgodzila poniwaz u nas kazdy ma wlasne ujecie wody wiec mozna bylow jedynie szamba szczelne. Ale te pionowe oczyszczalnie sa ciekawym rozwiazaniem.
TAR 09:27, 07 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Z rozsącznikiem to Cię nie pocieszę Aga. Woda idzie w dół . Dodatkowo ziemia mocno zrytą i gorsza niż w innych miejscach.
Moja rabata dereniowa i była platanowa - obie sa na oczyszczalni właśnie. I moim zdaniem te sączki powodują większe osuszenie gleby . Nawet na glinie.
Moim rabatom dałam linie kropkujące w tym roku.

Na tych rabatach po roślinach najszybciej widać braki wody .
My mieliśmy badania gruntu pod oczyszczalnie i u nas wszędzie glina więc drenaże oczyszczalni mamy z bardzo dużą ilością kamieni.

To prawda co piszesz Lidziu, kolezanka na rozsaczniku ma jedynie trawy i sucholubne byliny. Nic wiecej tam nie rosnie i tez nie powinno chyba ze wzgledu na rozsaczniki.
Juzia 14:10, 07 sie 2026

TAR napisał(a)

W glinie drenaz slabo dziala. Ale sa oczyszczalnie z pionowym reaktorem bez rozsacznikow. Zastanawialam sie u siebie nad takim rozwiazaniem. W lesie mam duzo korzeni i rozsaczanie byloby bez sensu. Ale gmina sie nie zgodzila poniwaz u nas kazdy ma wlasne ujecie wody wiec mozna bylow jedynie szamba szczelne. Ale te pionowe oczyszczalnie sa ciekawym rozwiazaniem.

Ale to czy zbiornik jest poziomy czy pionowy nie robi różnicy.
Te pionowe robią bez drenażu, ale zrzut jest do studni chłonnej czego na glinie się nie robi.
Juzia 14:12, 07 sie 2026

TAR napisał(a)

To prawda co piszesz Lidziu, kolezanka na rozsaczniku ma jedynie trawy i sucholubne byliny. Nic wiecej tam nie rosnie i tez nie powinno chyba ze wzgledu na rozsaczniki.

Chodzi o rabatę hydrofitową?