Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 09:52, 05 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Mam powojnika Arabella kwitnie nie przerwanie do października. Te kwitnie. Obsypane kwiatami w lecie do jesieni.
Jedyna wadą jest, że nie maja pędów chwytnych trzeba podpierać.
Kwitną u mnie w cieniu tylko rano do 10 tej mają słońce.

Paprocie też masz ładne u mnie takie sobie są u mnie od zeszłego roku.

Elu! Masz rację, że trzeba go podpierać, ale niektórzy traktują go jako roślinę płożącą, podobno dobrze sobie radzi. U mnie miejsca mało, więc musi iść w górę.
Paprocie bardzo lubię, zawsze w szkółce szukam, co by tu jeszcze dokupić.
sylwia_slomc... 12:53, 05 cze 2024

Ale fajne odwiedziny i inne spojrzenie
Gruszka_na_w... 21:19, 05 cze 2024

Klimat Twojego ogrodu jest niepowtarzalny. Gosia piękne go pokazała na swoich zdjęciach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 08:30, 06 cze 2024

Dawno nie byłam i się stęskniłam. Cudne zdjęcia od Gosi i róże też cudne
Urszulla 12:24, 06 cze 2024

Alija napisał(a)

Urszulko! Gosia zrobiła mi miłą niespodziankę, było bardzo sympatycznie.
Murek jest na niewielkim fundamencie, murowany na zaprawie.

Dzięki, tak myślałam
Czytam, że róże średnio u Ciebie. U mnie zmroziło starsze pędy i też odbijały i kwitną na nowych. Tylko rabatówki ogólnie bez problemów. Ale też 8 róż przesadzałam i startują od zera.

Gosia też nie zaraziła piękną paprocią, muszę zrobić fotkę.
Alija 21:57, 06 cze 2024

Magara napisał(a)

Eh, przypomniałaś mi o istnieniu LoS
Gdzie nie spojrzeć to róże, a mi się wszystkie, prawie, podobają I już się ich nie boję nic a nic Muszę znaleźć miejsce na różankę mega dużą - już mi nawet coś w głowie kiełkuje Plan 5letni

Magarku! Bardzo lubię tą różę, mam ją drugi sezon i jestem z niej zadowolona, jako jedna z niewielu dobrze przezimowała
i ładnie kwitnie. Uwielbiam róże i nie zraża mnie to, że nie rosną u mnie jakoś spektakularnie (no, może oprócz dzikiej białej
na świerkach ), cieszy mnie każdy pojedynczy kwiat.
Popieram Twój różany plan.
Alija 22:11, 06 cze 2024

Joku napisał(a)
Burgundy to moja ulubiona róża, uwielbiam jej aksamitne płatki. Siedzi w donicy już któryś rok z kolei i nieźle sobie radzi. Nie mam dla niej miejsca na rabatach więc musi tak rosnąć. Nie podoba mi się jedynie jej przekwitanie, robi się wtedy brzydka.
Co to za piękna paproć na zacytowanych przez Ulę zdjęciach? Taka spora, o filigranowych listkach.

Jolu! Mnie też bardzo podoba się ta róża, ma cudne płatki, szkoda, moja w ubiegłym roku też rosła w donicy, teraz ma już swoje miejsce.
Paproć o delikatnych, ażurowych liściach to narecznica Linearis.
Alija 22:32, 06 cze 2024

Basieksp napisał(a)
Śliczne róże Burgundy ma wyjątkowy kolor, piszesz, że zdjęcie nie oddaje jej pełnego koloru, a ona i tak jest bardzo ładna

Basiu! Dziękuję. Burgundy ma niesamowity kolor i aksamitne płatki, w realu jest o wiele ładniejsza niż na zdjęciach.
Alija 22:35, 06 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale fajne odwiedziny i inne spojrzenie

Sylwia! Odwiedziny bardzo fajne, już się zmawiamy na wakacyjny wyjazd do Ciebie.
Alija 22:43, 06 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Klimat Twojego ogrodu jest niepowtarzalny. Gosia piękne go pokazała na swoich zdjęciach.

Haniu! Miło mi czytać takie słowa, bo ja oglądając te piękne ogrody na ogrodowisku, u siebie widzę tylko busz
nie do opanowania.