Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 20:43, 07 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Jesień to najlepszy czas na zmiany, ale ze względu na pracę mam go mało więc szalałam latem, oczywiście w optymalnych warunkach gdy mi podlewało z góry. Sadzonki nie zginęły choć są marne z powodu upałów. Twoje róże odchorują i może na jesień coś odbudują. U mnie przesadzanie róż kończyło się tym, że pół sezonu potrzebowały na zakorzenienie i puszczenie nowych pędów.

Urszulko! O dziwo moje przesadzone róże rosną i całkiem nieźle się trzymają. Kolejne przesadzę w październiku, mam nadzieję, że w końcu i u nas będzie mokro.
Alija 20:46, 07 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Ciekawa ta odmiana, piękne wybarwienie

Z nowości u siebie mam graffiti, ma kwitnąć podobnie, ale to dopiero małą sadzoneczka, może za 2 mies doczekam kwiatków w tym sezonie. Bardzo bym chciała to pokażę.

Urszulko! Nie znam tej odmiany, jestem ciekawa, jak wygląda. Ja chyba jednak najbardziej lubię białe hortensje.
Alija 20:56, 07 wrz 2025

mimik333 napisał(a)
Alicjo niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem. Paprociowisko z klimatem. Nie uniknę porównywania do swoich nieudolnych poczynań. Miałam przecież tego nie robić
Tymczasem przychodzę z zapytaniem o odmianę porcelanowej różowej roży, która widnieje na zdjęciach z hortensją Pastel Green. Jest urocza. Zmienność Lady of Shalott niezwykła. Pozdrawiam

Alu! Witaj moja imienniczko u mnie w ogrodzie. Bardzo się cieszę, że go odwiedzasz i że ci się tu podoba. Paprocie bardzo lubię, więc mam je w różnych miejscach.
Niestety nie wiem jak nazywa się róża, o którą pytasz, bo przesadziłam ją z ogrodu mojego taty, taka pamiątka po nim. Bardzo ładnie ją określiłaś, właśnie taka jest, delikatna, porcelanowa.
W tym roku LoS to terminatorka, kwitnie prawie bez przerwy.
Alija 21:06, 07 wrz 2025

anpi napisał(a)
Ależ mam zaległości ogrodowiskowe tego lata!
Z przyjemnością obejrzałam twoją kolekcję liliowców, jeżówkowe różowości i różności!
Na ogrodówki zawsze patrzę z pewna dozą zazdro...! A na niebieską to już w ogóle!
Bukietówki masz ogromniaste i piękniusie, moje w tym roku jakoś słabo kwitną.
Bardzo mi się podoba ta część z pergolą, masz wielkie kępy host! Lubię jak rosną tak w rządku na obwódkach.
Rdesty, to chyba wszędzie pasują! Uwielbiam je. Tak jak paprocie! Masz fajne cieniste zakątki!

Aniu! Ja też mam duże zaległości, wciąż brak mi czasu, chociaż jestem na emeryturze.
Bukietówki dziękuję, to moje ulubione hortensje, ogrodowe są kapryśne i nigdy nie wiadomo czy raczą zakwitnąć,
przynajmniej u mnie tak jest.
Hosty też uwielbiam od zawsze. Cienia u mnie dużo, tylko z wodą gorzej ciągle sucho, oby jesienią więcej popadało.

Alija 21:10, 07 wrz 2025

anabuko1 napisał(a)
Przepiękne hortensje.
Szaleją i czarują swoimi kolorami.
Róże też pięknie ci kwitną.
Ogród letni wzorowy
I tyle różnych piękny odmian. Suuper. Ja nie mam cienistych miejsc to podziwiam cię ciebie

Aniu! Hortensje ogrodowe w końcu raczyły zakwitnąć, a już zastanawiałam się czy się z nimi nie pożegnać, chyba się przestraszyły. Róże miały piękne pierwsze kwitnienie, teraz tylko niektóre sobie dobrze radzą. Cienistych miejsc u mnie dużo, takich naprawdę słonecznych właściwie brak.
Alija 21:13, 07 wrz 2025

ewsyg napisał(a)
Alicjo, jakie ty masz bajeczne hortensje. Zachwycona jestem ich pięknem i rozmiarami.

Ewo! Bardzo dziękuję, hortensje mają już trochę lat, więc nieco się rozrosły
Bardzo je lubię.
Alija 21:15, 07 wrz 2025

anabuko1 napisał(a)
Cudne hortensje.
Oj cudne

Aniu! Dziękuję bardzo.
Eupraksja 22:16, 07 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)

W suchym cieniu jest najtrudniej, ale u mnie pod blokiem np. ostrogowce dość dobrze sobie radzą nawet jak nie są w pełnym słońcu, a rosną pod klonami, tylko nie przy samych pniach. Rozchodniki okazałe również. Na działce bergenie, barwinek, konwalie, dzwonki brzoskwiniolistne, suchodrzewy mam w suchym cieniu.

Dziękuję, wynotowuję wszystko i będę eksperymentować u siebie Paprocie (konkretnie to nerecznice czerwonozawijkowe) wczoraj poprzesadzałam w większości do cienia, ale dwie właśnie tak jak napisałaś, zacienione chyba przez inne rośliny i nawet na tej bardziej doświetlonej rabacie okazało się ładnie sobie radzą, zostawiłam Mają inne wybarwienie niż ta sama odmiana w cieniu, są jaśniejsze, takie prawie limonkowe - fajnie to nawet wygląda.
Alija 22:33, 07 wrz 2025

Eupraksja napisał(a)

Dziękuję Alicjo za Twoje wskazówki! Właśnie u nas jest dużo suchego cienia, no i zmiany klimatyczne też idą w tym kierunku zdaje się, że będzie coraz bardziej sucho.

Aczkolwiek popełniłam też ten błąd, że posadziłam parę paproci w miejscu, które wydawało mi się, że nie dostaje za bardzo słońca, wszak wszędzie wokół las, a jednak okazało się, że dla paproci to już nazbyt słoneczne stanowisko No i nawet się cieszę, bo to znaczy większe możliwości sadzenia też roślin, które za cieniem nie przepadają

Ewo! Niestety też to u nas zauważyłam, z każdym rokiem mamy coraz bardziej sucho. Dawniej miałam w ogrodzie rowki odprowadzające wodę, nieco podniesione rabaty, bo korzenie miały zbyt mokro, a teraz nie są mi potrzebne niestety. Musimy się dostosować do warunków, bo nie mamy na to wpływu.
W suchym cieniu dobrze sprawdza się też epimedium, naprawdę żelazna roślina.
Alija 22:36, 07 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
Ewa generalnie, to rośliny trochę się dostosowują do warunków. Czasem wystarczy jakaś duża bylina, która zrobi cień dla tego co za nią rośnie. Trudniej słońce zapewnić.
W suchym cieniu jest najtrudniej, ale u mnie pod blokiem np. ostrogowce dość dobrze sobie radzą nawet jak nie są w pełnym słońcu, a rosną pod klonami, tylko nie przy samych pniach. Rozchodniki okazałe również. Na działce bergenie, barwinek, konwalie, dzwonki brzoskwiniolistne, suchodrzewy mam w suchym cieniu.

Gosia! Też mam ostrogowce w suchym i słonecznym miejscu i dobrze tam rosną. Podobnie rozchodniki.