Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

mimik333 13:03, 15 sie 2025

Alicjo niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem. Paprociowisko z klimatem. Nie uniknę porównywania do swoich nieudolnych poczynań. Miałam przecież tego nie robić
Tymczasem przychodzę z zapytaniem o odmianę porcelanowej różowej roży, która widnieje na zdjęciach z hortensją Pastel Green. Jest urocza. Zmienność Lady of Shalott niezwykła. Pozdrawiam
anpi 22:12, 15 sie 2025

Ależ mam zaległości ogrodowiskowe tego lata!
Z przyjemnością obejrzałam twoją kolekcję liliowców, jeżówkowe różowości i różności!
Na ogrodówki zawsze patrzę z pewna dozą zazdro...! A na niebieską to już w ogóle!
Bukietówki masz ogromniaste i piękniusie, moje w tym roku jakoś słabo kwitną.
Bardzo mi się podoba ta część z pergolą, masz wielkie kępy host! Lubię jak rosną tak w rządku na obwódkach.
Rdesty, to chyba wszędzie pasują! Uwielbiam je. Tak jak paprocie! Masz fajne cieniste zakątki!

anabuko1 19:54, 18 sie 2025

Przepiękne hortensje.
Szaleją i czarują swoimi kolorami.
Róże też pięknie ci kwitną.
Ogród letni wzorowy
I tyle różnych piękny odmian. Suuper. Ja nie mam cienistych miejsc to podziwiam cię ciebie
ewsyg 22:18, 19 sie 2025

Alicjo, jakie ty masz bajeczne hortensje. Zachwycona jestem ich pięknem i rozmiarami.
anabuko1 18:21, 20 sie 2025

Cudne hortensje.
Oj cudne
Eupraksja 10:25, 02 wrz 2025

Alija napisał(a)

Ewa! Paprocie mam w różnych miejscach, zarówno bardziej wilgotnych, jak i suchych. W suchym cieniu (bo słońca to paprocie raczej nie lubią) dobrze u mnie radzą sobie przede wszystkim narecznice, języcznik, paprotnik. Mam dużo pióropusznika strusiego i chociaż wydawało mi się, że to żelazna paproć, która jeszcze na dodatek jest dość ekspansywna i rozłazi się po ogrodzie, w bardziej suchych miejscach schnie.

Dziękuję Alicjo za Twoje wskazówki! Właśnie u nas jest dużo suchego cienia, no i zmiany klimatyczne też idą w tym kierunku zdaje się, że będzie coraz bardziej sucho.

Aczkolwiek popełniłam też ten błąd, że posadziłam parę paproci w miejscu, które wydawało mi się, że nie dostaje za bardzo słońca, wszak wszędzie wokół las, a jednak okazało się, że dla paproci to już nazbyt słoneczne stanowisko No i nawet się cieszę, bo to znaczy większe możliwości sadzenia też roślin, które za cieniem nie przepadają
Gosialuk 10:50, 03 wrz 2025

Ewa generalnie, to rośliny trochę się dostosowują do warunków. Czasem wystarczy jakaś duża bylina, która zrobi cień dla tego co za nią rośnie. Trudniej słońce zapewnić.
W suchym cieniu jest najtrudniej, ale u mnie pod blokiem np. ostrogowce dość dobrze sobie radzą nawet jak nie są w pełnym słońcu, a rosną pod klonami, tylko nie przy samych pniach. Rozchodniki okazałe również. Na działce bergenie, barwinek, konwalie, dzwonki brzoskwiniolistne, suchodrzewy mam w suchym cieniu.
mirkaka 18:05, 03 wrz 2025

Alija napisał(a)

Ta sama róża w odstępie kilku dni i w różnych porach dnia

Przepiękna, no myślałam że to dwie różne róże, jak się nazywa?
Alija 20:33, 07 wrz 2025

Basieksp napisał(a)

Będę domawiać inne rośliny do oczka i widziałam, że ten rozpław też ten sprzedawca miał, także przy okazji innych roślin go sobie zamówię Ale fajnie, że o mnie pomyślałaś

Basiu! Gdybyś jednak potrzebowała to pisz.
Alija 20:39, 07 wrz 2025

Margo2 napisał(a)
Kupiłam rozpław w zeszłym roku, ale u mnie się nie sprawdził, a raczej chyba go źle posadziłam.
No trudno, będe miała tylko rosliny pływające.
Jakie ty masz tereny.
Jest cudnie. Tyle odmian, takie ilości.
Jeżówki u mnie nie rosną. Ale jeszcze raz kupiłam. Nie mogę się wyleczyć.
Cieszę sie, że w tym roku masz więcej wody w oczku.
Może jesienią dopada?

Gosia! U mnie rozpławowi bardzo się spodobało, dobrze się zadomowił. Jeżówki niektóre rosną, inne niezbyt.
Z wodą jest lepiej niż rok temu, ale poziom wody niski, sucho.