Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

mirkaka 14:21, 11 wrz 2025

Przepiękny ogród, alejki , staw i kociaki
Też wypatrzyłam brzozy, i to w skupisku, że też pod nimi jeszcze coś rośnie Podlewasz tam?
LoS jest piękną różą, zawsze mi się podobała, szczególnie w towarzystwie kocimiętki, ja mam podobną, Pat Austin, ale bardzo zwiesza główki, jest delikatna, wolno rośnie i nietrwałe ma kwiaty. Poza tymi wadami uwielbiam ją LoS jest sztywna?
Alija 20:16, 14 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Szersze kadry ukazują piękny i tajemniczy ogród. Te zakątki i ścieżki tylko zachęcają do dalszego zwiedzania. Pięknie bardzo Alicja♥️♥️♥️

Lidka! Bardzo dziękuję za miłe słowa. Ścieżek u mnie sporo, można się nachodzić. Niestety szersze kadry nie są zbyt szerokie, bo u mnie wszędzie mocno zarośnięte.
Alija 20:19, 14 wrz 2025

Juzia napisał(a)
Zawsze mi tu słów brakuje
To sobie jeszcze pospaceruję i popodziwiam

Juzia! Cieszę się, że Ci się u mnie podoba, zapraszam do spacerów.
Alija 20:28, 14 wrz 2025

Basieksp napisał(a)
Za każdym razem, jakby inny ogród Masz tyle pięknych, ciekawych zakątków, że za każdym razem coś innego wpada wokół Wypatrzyłam piękne brzozy A nad stawem masz gunnerę? Czy to może było coś innego, z tymi dużymi liśćmi ?

Basiu! Ogród dość duży, to i zakamarków różnych sporo. Brzozy mam w kilku miejscach.
Niestety to nie gunnera, właściwie to nad stawem posadziliśmy chwasty , to lepiężnik, dobrze mu tam, więc ma ogromne liście i udaje gunnerę. Wygląda fajnie i niczego nie trzeba zabezpieczać na zimę, więc same plusy. Na wiosnę całkiem fajnie kwitnie przed wypuszczeniem liści.
Alija 20:31, 14 wrz 2025

Kordina napisał(a)

Ha, ha, tys fajnie - z krainy moczarów Co do j. rosyjskiego, pamiętam jak na Węgrzech nie można było dogadać się ze sprzedawcą, a że był z naszych roczników, zagaiłam pa ruski i poooszło. Śmialiśmy się, że eta mieżdunarodnyj jazyk

Bożenko! Wtedy to rzeczywiście był mieżdunarodnyj jazyk , takie to były czasy.
Basieksp 20:36, 14 wrz 2025

Alija napisał(a)

Basiu! Ogród dość duży, to i zakamarków różnych sporo. Brzozy mam w kilku miejscach.
Niestety to nie gunnera, właściwie to nad stawem posadziliśmy chwasty , to lepiężnik, dobrze mu tam, więc ma ogromne liście i udaje gunnerę. Wygląda fajnie i niczego nie trzeba zabezpieczać na zimę, więc same plusy. Na wiosnę całkiem fajnie kwitnie przed wypuszczeniem liści.

Widziałam raz takie łany lępiężnika dziko rosnącego, bardzo ładnie wyglądał Taki okazały i dużo go było. Żałowałam, że u siebie nie mam miejsca i warunków dla niego, bo pewnie bym go już miała
Alija 20:43, 14 wrz 2025

Ulina napisał(a)
Fantastyczne zdjęcia, obejrzałam z przyjemnością otoczenie wokół ścieżek, wieczorem do nich wrócę
Cały klimat robią drzewa, kurcze u mnie ich mało. A z drzewami wiążą się kłopoty z przycinaniem. Przydałaby się lista mało kłopotliwych

Urszulko! Spróbowałam zrobić szersze kadry, ale u mnie jest to trudne do wykonania, bo wszędzie coś zasłania,
wszędzie dużo drzew i krzewów, które zasłaniają widok.
He, he, mało kłopotliwych , trudne pytanie, sama się zastanawiam, to zależy, co przez to rozumieć. Przy liściastych grabienie liści jesienią, przy wielu pojawiają się siewki, które trzeba wyrywać, brzoza śmieci okropnie, więc jeśli jest jakiś placyk blisko czy chodnik trzeba zamiatać, jak podrosną podcinać, iglaste gubią igły, itd. Po prostu posadź drzewa, które Ci się podobają, bo przy wszystkich z czasem trzeba coś robić.
Alija 20:50, 14 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Przepiękny ogród, alejki , staw i kociaki
Też wypatrzyłam brzozy, i to w skupisku, że też pod nimi jeszcze coś rośnie Podlewasz tam?
LoS jest piękną różą, zawsze mi się podobała, szczególnie w towarzystwie kocimiętki, ja mam podobną, Pat Austin, ale bardzo zwiesza główki, jest delikatna, wolno rośnie i nietrwałe ma kwiaty. Poza tymi wadami uwielbiam ją LoS jest sztywna?

Mirka! Bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Brzozy mam w różnych miejscach, akurat przy ścieżce rosną pod nimi, zawilce, przylaszczki, fiołki, marzanka, więc są samowystarczalne, nie podlewam.
LoS główne pędy ma dość sztywne, ale te na których pojawiają się kwiaty są zwisające, kwiaty są śliczne, ale też niestety dość szybko płatki opadają, trochę mnie to denerwuje, ale jej to wybaczam, bo bardzo ją lubię.
Alija 20:52, 14 wrz 2025

Basieksp napisał(a)

Widziałam raz takie łany lępiężnika dziko rosnącego, bardzo ładnie wyglądał Taki okazały i dużo go było. Żałowałam, że u siebie nie mam miejsca i warunków dla niego, bo pewnie bym go już miała

Basiu! No właśnie mój lepiężnik w ten sposób pozyskany, już nie pamiętam nawet skąd, mąż gdzieś ukopał.
Joku 21:20, 14 wrz 2025

Jak widzę twój zarośnięty ogród, duże pewnie już dojrzałe drzewa zawsze się zastanawiam ile lat ma twój ogród. I jaki jest duży. Pewnie gdzieś się te informacje pojawiły ale przejrzałam pierwsze strony wątku i nie znalazłam.