Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Wiolka5_7 20:57, 13 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Byłam dziękuje

Proszę
LIDKA 21:08, 13 cze 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Nie wiem czy nie za blisko posadziłaś plotu te buki... piszą,że one rosną do 3 m szer.po. 10 latach... bedziesz je ciąć czy jak ?

A nie chciałaś tuji jako zaslonięcie tego plota i tło dla rabaty ?

Chyba nie chce tui. Po tej stronie ogrodu mialam i chorowały. Ziemia gliniasta i im jakos ciezko. Walcze o te tuje na 2 długich
Rabatach i ciagle cos nie tak. Sadzilam na zachodniej juz 2 raz caly szpaler. Zakorowalam je grubo. Wiosną dostały nawóz i 2 razy oprysk na grzyba. Może teraz rusza jak należy. Bo tez plot jest i je troche chroni przed wiatrem.

A Mam tez szmaragdy przed domem i na połnocnej z rodkami i tu lepsza ziemia jest i rosna ładnie.

Tu troche widac te co ładnie rosna.

A buki będe ciut ciąć. Ewentualnie jak wiosna bedziemy robic trawnik to poszerze rabate i je przesadze.
Nie są duże jeszcze to nie bedzie trudno.
Pamiętam że też drzewa przesadzałas Wiolu.
Wiolka5_7 21:16, 13 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Chyba nie chce tui. Po tej stronie ogrodu mialam i chorowały. Ziemia gliniasta i im jakos ciezko. Walcze o te tuje na 2 długich
Rabatach i ciagle cos nie tak. Sadzilam na zachodniej juz 2 raz caly szpaler. Zakorowalam je grubo. Wiosną dostały nawóz i 2 razy oprysk na grzyba. Może teraz rusza jak należy. Bo tez plot jest i je troche chroni przed wiatrem.

A Mam tez szmaragdy przed domem i na połnocnej z rodkami i tu lepsza ziemia jest i rosna ładnie.

Tu troche widac te co ładnie rosna.

A buki będe ciut ciąć. Ewentualnie jak wiosna bedziemy robic trawnik to poszerze rabate i je przesadze.
Nie są duże jeszcze to nie bedzie trudno.
Pamiętam że też drzewa przesadzałas Wiolu.

Acha ...
Jak uważasz... buki szybko rosną jak się zakorzenią wbrew opinii... tak przesadzałam w tym samym sezonie
LIDKA 21:17, 13 cze 2021

MiluniaB napisał(a)
Lidka fajnie, że nasz nazwane rabaty
Ogród masz duży, możesz sadzić sporo roślin, ale pracy też jest i będzie duzoy, żeby to wszystko ładnie utrzymać. Będzie lepiej jak rośliny nabiorą masy tak gdzieś z 3 lata potrzeba

Ano ponazywalam je sobie.

Zrobie sobie nowy szkic ogrodu.

Mam rabaty wkolo calej dzialki.
Dzialka ma 1279 m2
Dom z podjazdami tarasami i placem pod wiate itp to ok 450 m.
Trawnik bedzie 350 m2 około
Reszta to rabaty.
Z trawnika wykroje jeszcze placyk z ogniskiem i placyk basenowy.

Pielenia bede miala zawsze duzo.
Ale tez duzo miejsca jeszcze na nowe rosliny.
Jest dużo pieknych co nie mam jeszcze.

W tym roku jeszcze skończe korować i ewentualnie dosadze hortki i trawy na południowej.

I czekam aż wszystko porośnie.

Mąż mi pomaga dużo to może kiedys będziemy mieć pieknie .
Roocika 22:12, 13 cze 2021

LIDKA napisał(a)
Zostało jeszcze dużo kartonowania i korowania. Jutro w pracy dostawa to bedą kartony bo brakuje już.

Plan na ten tydz.

Poniedziałek -koszenie
Wtorek - kartonowanie
Sroda - kora jesli dojedzie na bukowej
Czwartek - plewienie malego kawalka przy lawendzie na rabacie południowej. Zaściólkowanie.
Piatek i sobota - smarowanie skrzypu na rodkowej. Zasciólkowanie różanki

4 krzaki lawendy podeschnięte - wytne suche przy plewieniu.

Lidka, podziwiam. Też robię plany, bo inaczej się uduszę ale w nim ie zwykle nic z nich nie wychodzi, po drodze plany ulegają znaczącym zmianom
Bardzo dużo macie zrobione w jeden sezon. Podziwiam za tą pracę
MiluniaB 22:16, 13 cze 2021

Nasz powierzchnię dwa razy większą jak moja obecna. Możesz szaleć. Plany masz zacne. Dobrze, że Mąż Ci pomaga. Mi też pomaga - kosi trawnik, resztę ja ogarniam

LIDKA 22:33, 13 cze 2021

MiluniaB napisał(a)
Nasz powierzchnię dwa razy większą jak moja obecna. Możesz szaleć. Plany masz zacne. Dobrze, że Mąż Ci pomaga. Mi też pomaga - kosi trawnik, resztę ja ogarniam

U nas na razie sa 2 male trawniczki a to duze co ma byc trawnikiem to chwastowisko. Kosimy na zmiane. Bo maz co 2 tyg w domu. Ale inne rzeczy pomaga tez.
LIDKA 22:42, 13 cze 2021

Roocika napisał(a)

Lidka, podziwiam. Też robię plany, bo inaczej się uduszę ale w nim ie zwykle nic z nich nie wychodzi, po drodze plany ulegają znaczącym zmianom
Bardzo dużo macie zrobione w jeden sezon. Podziwiam za tą pracę

Też mi sie plan sypnie zapewne. Np z powodu pogody.

Mi łatwiej bo nie mam małych dzieci.
Za to te duże rzadko dostaja obiad
Bo po pracy zaraz do ogrodu lece.
Wiaan 22:43, 13 cze 2021

LIDKA napisał(a)

I czekam aż wszystko porośnie.

Mąż mi pomaga dużo to może kiedys będziemy mieć pieknie .

Będzie pięknie ja Cię podziwiam, że tyle zrobliście w jeden sezon, to jest naprawdę ciężka praca i poświęcenie wielu godzin swojego cennego czasu.

Znam to uczucie, zrobić jak najwięcej bo cały czas się myśli jak coś zaplanowane jest nieskończone, ale już coraz bliżej

Lidka myśl optymistycznie o roślinach, muszą dać radę, będziesz nawozić, podlewać i przyjdzie moment jak bujną

LIDKA 22:46, 13 cze 2021

Wiaan napisał(a)

Będzie pięknie ja Cię podziwiam, że tyle zrobliście w jeden sezon, to jest naprawdę ciężka praca i poświęcenie wielu godzin swojego cennego czasu.

Znam to uczucie, zrobić jak najwięcej bo cały czas się myśli jak coś zaplanowane jest nieskończone, ale już coraz bliżej

Lidka myśl optymistycznie o roślinach, muszą dać radę, będziesz nawozić, podlewać i przyjdzie moment jak bujną

Dzieki za wsparcie. Myśle optymistycznie. Inaczej by mi sie robic nie chciało.