Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 10:21, 18 cze 2021

Judith napisał(a)
A u mnie w tym roku mniej mszyc, mniej mrówek... Ciekawostka...
Skuteczny na mrówki jest specyfik firmy na literkę S . Gorzej jeśli jest dużo gniazd (mrówki maja gniazda??) - wtedy pol ogrodu trzeba posypać... Miałam tak w zeszłym roku - sypalam w żwirku czy w poblizu roślin. W innych miejscach odpuszczałam, bo z torbami bym poszła na kolejne opakowania .

Pudełko specyfiku na mrówki w ciągu 2 lat chyba podwoiło cenę - mam takie wrażenie.
Roocika 10:25, 18 cze 2021

Podobno działa mąka kukurydziana ale jeszcze nie próbowałam.
LIDKA 10:52, 18 cze 2021

Roocika napisał(a)
Podobno działa mąka kukurydziana ale jeszcze nie próbowałam.

o to trzeba spróbować
jak gdzieś się natknę to kupie
Anda 10:54, 18 cze 2021

Ale ta mąka to na ślimaki ma działać, a nie na mrówki A na nornice miśki Haribo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 11:09, 18 cze 2021

Anda napisał(a)
Ale ta mąka to na ślimaki ma działać, a nie na mrówki A na nornice miśki Haribo

znaczy co z tym haribo mam zrobić???
bo coś mi ryje korytarze pod powierzchniową ziemi, najpierw w hortensjowym przedszkole zryło mi patyki a teraz ryje na rabatce z hortkami wzdłuż płotu.
Anda 11:15, 18 cze 2021

LIDKA napisał(a)

znaczy co z tym haribo mam zrobić???
bo coś mi ryje korytarze pod powierzchniową ziemi, najpierw w hortensjowym przedszkole zryło mi patyki a teraz ryje na rabatce z hortkami wzdłuż płotu.

Ale to nie są przeze mnie sprawdzone metody Miski wkłada sie do dziur czy też tuneli nornic. Podobno umierają od skrętu kiszek. Opowiadał znajomy z kółka ogrodniczego.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 11:19, 18 cze 2021

Anda napisał(a)

Ale to nie są przeze mnie sprawdzone metody Miski wkłada sie do dziur czy też tuneli nornic. Podobno umierają od skrętu kiszek. Opowiadał znajomy z kółka ogrodniczego.

haribki kochamy i mamy w domu prawie zawsze to się podzielimy ze stworzonkiem co ryje
Judith 11:33, 18 cze 2021

Anda napisał(a)

Anda, nie rozumiem... Pochylasz sie nad owadami zalecając opryski własnej roboty, a na nornice - tez istotne w przyrodzie - doradzasz okrutne metody zabijania...
Mirka 12:19, 18 cze 2021

LIDKA napisał(a)

o to trzeba spróbować
jak gdzieś się natknę to kupie
Ja też o tej mące czytałam że jak się mrówki jej najedzą to ona w nich pęcznieje i giną .
Roocika 12:49, 18 cze 2021

Mirka napisał(a)
Ja też o tej mące czytałam że jak się mrówki jej najedzą to ona w nich pęcznieje i giną .

Tak czytałam gdzieś, napisałam, że nie próbowałam
Ewa raczej żartowała
Dużo jest takich dziwnych sposobów opisanych w internecie
Posypalam mączka bazaltową w skrzyniach przeciw ślimakom, ponoć nie lubią po niej chodzić ale jakieś pojedyncze jednak lubią i im nie przeszkadza