Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:50, 04 wrz 2025

TAR napisał(a)
U mnie kleszczy nie ma ale dlatego, ze sa mrowki. Żadne bazanty czy inne ptaki nie sa w stanie kleszczy wydziobac z trawnika, nie ma opcji. Stonke to owszem ale nie kleszcza. Im wiecej mrowek tym mniej kleszczy Przez caly sezon biale mialy raptem 2 kleszcze i to w kwietniu.W maju pojawily sie mrowki Kleszcze pewnie pojawia sie w pazdzierniku jak mrowki sie juz pochowaja.

Ja tez tabletkuje Bravecto lub Next Gard Spectra inna wersja niz standard, jest rozszerzona o pasozyty. Simparica mi sie nie sprawdzila. Bravecto sa na 30 dni i na 90 dni. Nie patrze w tym momencie na koszty bo jednak miesieczna jest lepsza, w razie problemow organizmu z tabletkami. Roznie to bywa.
Tabletki daje bialasom od dawna, dawalam pierwszej ekipie i drugiej tez daje.

Aga wydziobaj dla mnie tej knautii ja mam 3 sadzonki ale takiej rozwichrzuchy, ze nie nadaje sie to na rabate, przesadze wtedy w inne miejsce.

W ogrodzie kleszczy nie mam. Mrówek już teraz mniej ale były cały sezon.
My Franka uczymy toalety poza ogrodem i tu jest zagrożenie bo czasem wejdzie w krzaki albo trawy. Chodzi na smyczy 2 m.
u nas wieś i jest możliwość połażenia z nim. W ogrodzie na trawniku to zabawy z piłka itd żeby się wyszalał.
Na dzikich terenach kup nie sprzątamy ale pod czyimś płotem jak się trafi to zbieramy.

Teraz Franiu ma zabezpieczenie Next Gard Spectra ale jeszcze nie wiem czy na tym zostaniemy. Robali też się boję bo kiedyś miałam do cZynienia z glistnicą ludzką i to ciężko się leczy. I wcale łatwe do wykrycia nie było.

Radości i frajdy z przebywania z psiakiem nie zastąpi nic. Od soboty M będzie szkolił Frania w Psim Przedszkolu.
TAR 20:55, 04 wrz 2025

Przedszkole fajna sprawa. Moje na spacerach lapia tylko rzepy szczegolnie Wituś bo ten wszedzie wlazi. Karaluszek nie lubi

Franio przypomina mi troche naszego seniorka.
Judith 21:05, 04 wrz 2025

O cię florek, to się małżonek wciągnął w temat! . A taki niechętny był . Teraz będzie zazdrosny, gdy Franio położy się obok Ciebie .
LIDKA 21:11, 04 wrz 2025

TAR napisał(a)
Przedszkole fajna sprawa. Moje na spacerach lapia tylko rzepy szczegolnie Wituś bo ten wszedzie wlazi. Karaluszek nie lubi

Franio przypomina mi troche naszego seniorka.

Łobuzować zaczyna nasz Franio.
Lubi kraść skarpetki jak składam pranie albo jak się rozbieramy.
Gałganka mu powiązałam z kawałka bawełny i to jego ulubiona zabawka.

Rzepów jeszcze nie widziałam żeby rosły w okolicy. Gmina ostatnio pokosiła trochę wzdłuż dróg i ścieżki rowerowej i się przyjemnie chodzi. Codziennie ok 20 idziemy na 30-40 min żeby się zmęczył.
Przesypia już nocki ładnie na posłanku.
GingerO 21:18, 04 wrz 2025

Widać, że to taki ciekawski piesek
LIDKA 21:27, 04 wrz 2025

Judith napisał(a)
O cię florek, to się małżonek wciągnął w temat! . A taki niechętny był . Teraz będzie zazdrosny, gdy Franio położy się obok Ciebie .

Przez ostatni rok nie widziałam żeby M miał tyle radości i tyle się śmiał co przez 2 tyg z Franiem.

Ma zajęcie ciekawsze niż gotowanie obiadów i sprzątanie na przymusowym pochorobowym bezrobociu a w zasadzie to na emeryturze. Te emeryturę to ma od 15 lat ale nigdy z niej nie korzystał. Teraz dopiero.
LIDKA 21:28, 04 wrz 2025

GingerO napisał(a)
Widać, że to taki ciekawski piesek

No ciekawski ale czasem się boi np psów i hałasu. Szczeka wtedy i warczy.
Margo2 12:41, 05 wrz 2025

Może w przedszkolu nabierze zaufania do innych psów.
A jak wizyta Kromki?
Była u Was?
Franio ma taką mordkę jaką lubię bardzo u psiaków. Przecudny psiun.
Od razu wioęcej życia w domu.
Ja też mam progresy, bo też często musiałam chodzić po innych pokojach i czytać u innych dokumenty, albo coś na innych komputerach.
Zapominałam okularów od siebie z pokoju i musiałam się wracać. Wkurzyłam się i założyłam progresy. Super sprawa.
Jak patrzę Na Twój ogród to właśnie widzę taki poukładany, piękny ogród. Zupełnie inny niż mój. Coraz bardziej lubię takie ogrody.
Wszystko jest takie bujne.
Zastanawiasz się co z żurawkami? Może dosadź do donic z anabelkami?
A werbeny nie będziesz miała aż tyle, jesli wytniesz jesienią wszystko i zostawisz tylko 3,4 rosliny w różnych miejscach, a resztę zostawisz na nasiona na wszelki wypadek.

nicol21 15:24, 05 wrz 2025

To super, ze kompan sie spisuje na medal.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies