Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

GingerO 19:11, 23 lut 2026

To taki patent! Fajny, bo już się bałam ze trzeba suszyć, gdzieś ukrywać itd
LIDKA 19:27, 23 lut 2026

magewa napisał(a)
Lidka sezon rozpoczęty z przytupem Brawo Ty
ja jesienią -jak miałam urlop wszystko powycinałam -więc w tym sezonie zaczynam od plewienia -a jedynie róż nie ściełam -wiec one mnie czekają -ale to jeszcze czas

Ja miałam lenia. Odpuściło mi jesienią napięcie chorobowe M i miałam lenia. Takiego totalnego i nic nie zrobiłam od września.

Madzia jak to dobrze że do nas wróciłaś. ❤️

Chce uprzątnoć ogród do połowy marca bo potem przyjdą róże pierwsze 10 a potem jeszcze domówie. I będę sadzić a żeby posadzić trzeba bylinami potetrisować.
MagdaLenka 19:30, 23 lut 2026

GingerO napisał(a)
A co robicie dziewczyny z tymi skorkami z bananów tak dokładnie?

Ja zbieram do zwykłego pudełka kartonowego (nie przykrywam niczym, żeby skórki nie zgniły), a potem zasuszone wrzucam w dołek pod pomidora bez cięcia.
ajka 19:39, 23 lut 2026

Tego sprzątania po trawach nie lubię najbardziej. Potem ta trawa przez kolejny miesiąc fruwa mi po całym ogrodzie.
LIDKA 19:55, 23 lut 2026

MagdaLenka napisał(a)

Ja zbieram do zwykłego pudełka kartonowego (nie przykrywam niczym, żeby skórki nie zgniły), a potem zasuszone wrzucam w dołek pod pomidora bez cięcia.

Madzia mam za ciepło w chałupie i garażu i chyba by mi plesnialy.

Gdzie je trzymasz?
LIDKA 19:56, 23 lut 2026

ajka napisał(a)
Tego sprzątania po trawach nie lubię najbardziej. Potem ta trawa przez kolejny miesiąc fruwa mi po całym ogrodzie.

Też nie lubie.
Dobrze że syn mi pomógl bo sama bym robiła że 3 dni.
Też liście suche będą fruwać ale się posprząta w miarę sprzątania rabat.
A z kamyków te drobne wydmuchamy na trawnik i kosiarka zbierze.
ewsyg 20:49, 23 lut 2026

Ja też dzisiaj działałam w ogrodzie, głównie czyszczenie rabat plewienie, przycinanie. Fajnie, że już można popracować.
Magara 22:38, 23 lut 2026

Lidka, ruszyłaś z przytupem w sezon
Jak czytam u Was co roku o wiosennym cięciu miskantów (i bałaganie z tym związanym ), to w sumie się cieszę, że nie uległam ogrodowiskowym trendom

Skórki od bananów też zbieram. Tnę na drobniejsze kawałki i na tacce grillowej, takiej aluminiowej, suszę przy kominku. Pewnie na grzejniku też by się dało ale takowych nie posiadam
Wysuszone pakuję w słoiki i trzymam do czasu sadzenia pomidorów.
Kiedyś ktoś na forum pisał, żeby te suszone w blenderze mieli na proszek - jeszcze mniej miejsca przechowywanie wtedy zajmuje
kasiab 06:02, 24 lut 2026

Pięknie rozpoczęty sezon trawami równie się nie przejmuję po cięciu. Wraz ze sprzątaniem, plemieniem wybiera się przy okazji. Ja po cięciu przeleciałam rabaty grabiami do trawy o zebrałam full chociaż jeszcze sporo zostało.
Z jakie szkółki zamawiała róże Lidio?
Joku 06:42, 24 lut 2026

Dziękuję za dyskusję o wzbogacaniu podłoża, zwłaszcza w donicach. A tych mi się nieco uzbierało więc zaczęłam myśleć co zrobić z ubiegłorocznym wsadem. Ogródek mam mały, miejsca na wszystko brakuje. Z odbiorem bio nie ma problemu ale ziemi podobnie jak u Lidki nie biorą.