Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Rojodziejowa 21:07, 05 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
A i pytałam Cię też kiedyś czy myślisz, że gaura może się siać też w kostce? Czy ze względu na korzeń palowy będzie jej trudno?

Pytanie co prawda nie do mnie, ale ostatnio mnie zaskoczyła inna roślina - naparstnica! Wysiała się w kącie między schodkiem o kostką. Jak będzie chciała to się wysieje
Angelika95 21:12, 05 lip 2026

Żal wyrywać przy takiej woli życia
LIDKA 21:12, 05 lip 2026

O gaurach gdzieś odpisałam. Ja mam tak ok 1-1.5 m od rośliny siewki. Daleko od podjazdu rosną i się w podjeździe nie sieją i też nie zauważyłam żeby się siały w trawniku.
Za to tych siewek jest dużo bardzo. Ja moje Gaury obcięłam jesienią tak na 20-30 cm nożycami do żywopłotu bo mam je w szpalerku. I tak stylon tych siewek bylło.
Angelika95 21:15, 05 lip 2026

A krwawnica? No tak by mi pasowała. Akurat po przycięciu szałwii i kocimiętki a przed hortensjami.
LIDKA 21:28, 05 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
A krwawnica? No tak by mi pasowała. Akurat po przycięciu szałwii i kocimiętki a przed hortensjami.

Bierz te z rowu rozważ posadzenie w mokrym miejscu lub w hydrożelu .
Ona u mnie się nie sieje . Mocno nie urosła i nie lubi suszy. Jakoś niedługo powinnam mieć więcej czasu na ogród to je w hydrożelu posadzę. Mam tylko 3 szt . Krwawnica Robert- kolor mi się podoba.

Chcesz Angeliko coś różowe a jakie ma być wysokie?
Angelika95 21:33, 05 lip 2026

Wyższe lub równe szałwii Caradonna lub mniejsze lub równe hortensjom. No tak około metra by mogło miec. Właśnie czytam, że te dzikie bardziej się rozsiewają niż odmiana Robert.
LIDKA 21:37, 05 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
Wyższe lub równe szałwii Caradonna lub mniejsze lub równe hortensjom. No tak około metra by mogło miec. Właśnie czytam, że te dzikie bardziej się rozsiewają niż odmiana Robert.

Obejrzyj przetaczniki
Jest seria FIRST coś tam i one mają różne kolory. Budują ładne kępy. Mam 3 kolory ale akurat nie róż typowy tylko taki lillakowy fiolet
LIDKA 21:44, 05 lip 2026

Przetacznik FIRST
Ciemny niebieski lub fioletowogranatowy

Tu lilakowy fiolet.

Ten sam

Jeszcze do głowy mi liatry przychodzą na myśl .
To różowe na środku zdjęcia .
Ich kłosowe kwiaty mają kolor najpierw u góry i rozkwitają do dołu stopniowo.

Ale jeśli masz te krwawnice blisko gdzieś to bierz i sadż . Spróbujesz i będzie bezkosztowo
Angelika95 21:45, 05 lip 2026

Myślałam o przetacznikach, ale jakoś mi nie leżą. Nie umiem wytłumaczyć dlaczego. Jeszcze będę szukać informacji o tych krwawnicach, może zaryzykuję, ale akurat tam gdzie będę ich sadzila to chciałabym uniknąć samosiewu
Narsilia 21:46, 05 lip 2026

Lato u ciebie piękne i kwitnące rośliny super skomponowane ,zgrupowane że dają efekt masowy ocxywiscie chwastów nie ma i wszystko dopilnowane n tip top moje jeziweczki od ciebie z tamtego roku też już zaczynają kwitnąć , pysznogłówki super te się nimi rok temu zachwyciłam , zimują i odbijaj bez problemu