Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 00:01, 05 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Te kule Danica co u AngelikiX pisałaś to przycinasz, żeby się zagęszczały czy dopiero się tnie jak już osiągną pożądany rozmiar?

One same są dość gęste i tworzą kulkę. Nie tne bo małe jeszcze. W weekend zrobie Ci fotki. Mam je 2 lata.

Mam zielone i jakąś odmianę żótłtawą.
Zupełnie nie wymagają zachodu.

Jak nie masz niechęci do tuji to fajna roślina na kulki.
edi75 10:34, 05 sty 2024

LIDKA napisał(a)

Przy kominku czasem drzemię ... Ty chyba też.

Jak się mieszka na nowym ?

Lidziu...mieszkam jest super...cały czas czuje się jakbym byłam w gościach
Patrycja_KG_Lu 13:10, 05 sty 2024

LIDKA napisał(a)

One same są dość gęste i tworzą kulkę. Nie tne bo małe jeszcze. W weekend zrobie Ci fotki. Mam je 2 lata.

Mam zielone i jakąś odmianę żótłtawą.
Zupełnie nie wymagają zachodu.

Jak nie masz niechęci do tuji to fajna roślina na kulki.

Jako żywopłot nie jestem na nie chętna, natomiast jako akcenty kulkowe chętnie się skuszę. Na razie mam w wąskich te małe w odmianie Hoserii. Odcień zielonego nie zachwyca u nich taj jak tych w odmianie Danica. Znalazłam fajną inspiracje z kulami na rabatę trójkątną pod płotem. W niej niestety są bukszpanowe, szukam zamiennika by nie biegać z opryskiem. Cisowe raczej by o wieeeele dłużej rosły.
Gruszka_na_w... 14:54, 05 sty 2024

Jako żywopłot nie jestem na nie chętna, natomiast jako akcenty kulkowe chętnie się skuszę. Na razie mam w wąskich te małe w odmianie Hoserii. Odcień zielonego nie zachwyca u nich taj jak tych w odmianie Danica.

Wszystkie żywotniki rudzieją lub brązowieją w okresie jesienno-zimowym. Żywa zieleń pojawia się wiosną i latem. Danica z biegiem lat ma tendencję do tworzenia mocno spłaszczonej poduchy o średnicy ok. metra. Hosseri tworzy naturalną kulkę. Wybór odmiany to kwestia indywidualnego podejścia. Chce się nam dokładać pracy i formować kształt cięciem, czy też wykorzystujemy naturalny pokrój rośliny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
An_na 15:09, 05 sty 2024

...szukam zamiennika by nie biegać z opryskiem. Cisowe raczej by o wieeeele dłużej rosły.

A widziałaś u Wioli, jakie piękne miśki urosły z małych krzaczorków cisa baccata? W ciągu trzech sezonów.
Tylko trzeba na początku często ciąć to pięknie przyrasta i się zagęszcza.
Patrycja_KG_Lu 15:29, 05 sty 2024

An_na napisał(a)

A widziałaś u Wioli, jakie piękne miśki urosły z małych krzaczorków cisa baccata? W ciągu trzech sezonów.
Tylko trzeba na początku często ciąć to pięknie przyrasta i się zagęszcza.

Tylko 3? Spodziewałam się bardziej 7-miu.
An_na 15:46, 05 sty 2024

One wbrew powszechnej opinii szybko rosną. W pierwszym roku tylko trzeba zadbać aby miały wilgotną glebę, no i przygotowanie podłoża jest kluczowe. Jak pójdą w dobry grunt to rosną jak goopie
Wiolka5_7 16:02, 05 sty 2024

Jako żywopłot nie jestem na nie chętna, natomiast jako akcenty kulkowe chętnie się skuszę. Na razie mam w wąskich te małe w odmianie Hoserii. Odcień zielonego nie zachwyca u nich taj jak tych w odmianie Danica. Znalazłam fajną inspiracje z kulami na rabatę trójkątną pod płotem. W niej niestety są bukszpanowe, szukam zamiennika by nie biegać z opryskiem. Cisowe raczej by o wieeeele dłużej rosły.

No nie zgodzę się że cisowe dłużej
Swoich nie przyciełam w zeszłym roku i przyrosty mają ok.30 cm więc to mit , że cis wolno rośnie
Wiolka5_7 16:04, 05 sty 2024

Zgadza się ,też byłam zaskoczona
Kordina 16:56, 05 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wszystkie żywotniki rudzieją lub brązowieją w okresie jesienno-zimowym. Żywa zieleń pojawia się wiosną i latem...

Haniu z tym się nie zgodzę, mam 4 lata albo i 5 i żaden nie zrudział, są ewidentnie zimozielone. Latem bardziej z powodu suszy miałam 1 gałązkę rudawą.