Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Joann 23:43, 28 sty 2024

Oj, też mi tęskno, może jutro, jak pogoda dopisze, z godzinkę podziałam. Jeszcze trochę Lidka i już nie wyjdziemy z ogrodów
Helen 05:55, 29 sty 2024

Lidka, czasem też tak musi być, ale jeszcze chwila i będzie nasz czas
Pozdrawiam serdecznie i też czekam z utęsknieniem
DariaB 13:45, 29 sty 2024

Amsonię posadziłam u siebie w zeszłym roku, kupiłam sadzonki w sklepie na A... przyszły mikruski, ale trwały całe lato jednak nie zakwitły. Zobaczymy jak przetrwały zimę. Ale jestem przerażona, że to takie potwory wielkie rosną!!!
pestka56 14:21, 29 sty 2024

Ja wolę kupować większe sadzonki zarówno traw jak i bylin. Więcej się płaci, ale jednak szybciej przyrastają i kwitną w roku posadzenia. A poza tym czasem nadają się do podzielenia od razu podczas sadzenia z doniczki.
U mnie to też kwestia długości mojego życia szczególnie gdy chodzi o sadzenie nowych drzewek i krzewów w ogrodzie.
ewsyg 19:27, 30 sty 2024

Witaj Lidziu

Ja też wprowadziłam na obwódki seslerię. Jestem jej bardzo ciekawa. Mam zamiar ja wprowadzić na obwódkę drugiej rabaty, na przeplatankę z liliowcem Painted Black, ale póki co jest niedostępny. Lidzia, podziwiam Cię za konsekwencję w nasadzeniach. Takie gęste nasadzenia też mi się podobają, ale mam mieszane uczucia ze względu na ślimaki. Póki co nie używałam granulek, ale w tym roku chyba je zastosuje i zrobię busz na rabatach. Chyba miałam szczęście z zakupami w Albamazre, bo dostałam ładne sadzonki. Ja kupowałam chyba w czerwcu, może dlatego te sadzonki były dorodne.
Pozdrawiam i byle do wiosny
Gruszka_na_w... 20:00, 30 sty 2024

LIDKA napisał(a)

Piękna ta amsonia, takie dość delikatne kwiatki ma. Kolor jesienny daje czadu.

Musze jeszcze doczytać czy ona na glinę się nada.

Nada. U mnie rośnie od 7 lat. Trzeba jej tylko dobrze dopasować miejscówkę, bo nie znosi przesadzania. W ramach protestu ponoć potrafi kilka lat nie kwitnąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ewsyg 21:03, 30 sty 2024

Amsonia, nie znam tej rośliny, a ładna jest
LIDKA 21:28, 30 sty 2024

Jeszcze nie wiem czy amsonię posadzę. Lista chciejstw się wydłuża. Mam 1 zamówienie i na razie starczy.

Jutro jadę po doniczki na pomidory,no i na przedni taras też bedą nowe kwadratowe.
Mam koło domu sporo donic, różne, taka zbieranka.
Ujednolicam stopniowo.

pestka56 21:29, 30 sty 2024

ewsyg napisał(a)
Amsonia, nie znam tej rośliny, a ładna jest

A zerknij sobie tu u Lidki na moje posty z ostatnich kilku dni. Tam są zdjęcia
pestka56 21:38, 30 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Jeszcze nie wiem czy amsonię posadzę. Lista chciejstw się wydłuża. Mam 1 zamówienie i na razie starczy.

Jutro jadę po doniczki na pomidory,no i na przedni taras też bedą nowe kwadratowe.
Mam koło domu sporo donic, różne, taka zbieranka.
Ujednolicam stopniowo.

Lista chciejstw u mnie jest zabójcza Ale ostatnio mam „kaganiec”, który mnie powstrzymuje. Muszę sprawdzić co uzupełniać, co da się podzielić itp. A najważniejsze, że zrobiłam listę stanu posiadania bylin, traw, paproci i mnie ścięło, że tyle tego, a – psia kość – jak chodzę po ogrodzie, to nie widać efektu WOW1. A nie widać, bo wiele to pojedyńcze sztuki i po prostu giną widokowo Więc zaczęłam myśleć z czego zrezygnuję, a co dosadzę w ramach stanu posiadania odmian.

Doniczki masz ocieplane? Ja jeśli coś sadzę w doniczkach, to albo one są takie „po byku” czyli 70 cm średnicy, albo od wewnątrz wyłożone styropianem.