Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Rojodziejowa 20:49, 02 cze 2024

Hmm, a jakby ścieżki były na skos? Tak, żeby z miejsc, gdzie zazwyczaj będziesz oglądać rabatę było widać tylko wejście?

Ależ Ci zazdroszczę tej ogromnej rabaty!!
Marcin89 20:52, 02 cze 2024

Lidka, a te koncepcje co wstawiały Patrycja i Juzia? One Ci nie pasowały? Bo nie pamiętam już po takim czasie.
pestka56 21:03, 02 cze 2024

Same róże chcesz tam sadzić, czy może z czymś na dokładkę?

Jak chciałabyś zestawiać róże? Ze względu na:
1. kształt krzewów;
2. wysokość krzewów;
3. kolor kwiatostanów;
4. termin atrakcyjności (czyli głównie okres kwitnienia).
Kształt i wysokość jako kryteria mogą prowadzić do chaosu, powstania kolorowego „śmietniczka".
Myślę, że najlepszym kryterium są KOLORY (skorzystałam ze ściągawki) – na przestrzeni wieków próbowano różnych wariantów i dziś przyjmuje się 3 metody, opierające się o tzw. „koło barw":
1. monochromatyczną czyli zestawianie razem odcieni tej samej barwy (np. jasnożółty, żółty i ciemnożółty)
2. analogiczną czyli zestawianie barw położonych obok siebie w kole barw (np. żółty, żółtozielony i zielony)
3. komplementarną czyli zestawianie razem barw położonych na przeciwko siebie w kole barw (np. czerwony i zielony, żółty i fioletowy, niebieski i pomarańczowy).

Róże są wiosną nieatrakcyjne aż do czerwca. Oczywiście zimą też nie ma się czym zachwycać.
Ja by je czymś dopełniła Jak to ja ... trawami i turzycami, bo:
– przysłonią gołe pędy i zapewnią kompozycjom trochę atrakcyjności zimą i wiosną;
– ochronią też przed przemarzaniem.
Sprawdzą się gatunki zimozielone, zwłaszcza niskie, które można traktować jako „okrywowe".
Najlepszymi partnerami dla „królowych" mogą być trawy wyprostowane – odmiany trzcinnika ostrokwiatowego (Calamagrostis acutiflora), prosa rózgowatego (Panicum virgatum), trzęślic (Molinia) i fontannowe, te średnie oraz niskie „długolistne" turzyce, np. włosista (Carex comans) czy sabińska (Carex sabynensis).
Pięknym dodatkiem mogą być odmiany o kwiatostanach niczym mgiełki, np. śmiałek darniowy (Deschampsia caespitosa), odmiany miłki (Eragrostis), długie, falujące ości ostnicy Jana (Stipa joannis) lub ostnicy włosowatej (Stipa capillata).

Trawy mają kolory ulistnienia (znowu skorzystałam ze ściągawki):
niebieskawy, np. sesleria błotna (Sesleria caerulea) czy proso rózgowate (Panicum virgatum) 'Heavy Metal' będa współgrały z różami o kwiatostanach pomarańczowych;
białawy, np. turzyca sabińska (Carex sabynesis) 'Thinny Thin' czy miskant (Miscanthus) 'Variegatus' będa współgrały z różami o kwiatostanach czerwonych;
żółtawy, np. hakonechloa smukła (Hakonechloa macra) 'Aureola' czy turzyca sztywna (Carex elata) 'Aurea' będa współgrały z różami o kwiatostanach bordowych;
czerwonawy a nawet fioletowy, np. imperata cylindryczna (Imperata cylindrica) 'Red Baron' czy palczatka Gerarda (Andropogon gerardii) będa współgrały z różami o kwiatostanach łososiowych;
brązowawy, np. turzyca włosista (Carex comans) czy turzyca Buchanana (Carex buchananii) będa współgrały z rózami o kwiatostanach żółtych.
LIDKA 21:35, 02 cze 2024

Judith napisał(a)
Lidka, dlaczego zależy Ci na niezbyt widocznych ścieżkach?

Nie chce żwirku plyt itp.

Planuje takie plastry drewna udawane. Z betonu.

Wokół rabaty bedzie ścieżka trawoasta szer ok 3m i to starczy.. chyba...
LIDKA 21:36, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Hmm, a jakby ścieżki były na skos? Tak, żeby z miejsc, gdzie zazwyczaj będziesz oglądać rabatę było widać tylko wejście?

Ależ Ci zazdroszczę tej ogromnej rabaty!!

Może być i na skos od lewego dolnego rogu do prawego górnego.
Wtedy idąc z tarasu bedzie można tam wejść.
pestka56 21:37, 02 cze 2024

LIDKA napisał(a)

Nie chce żwirku plyt itp.

Planuje takie plastry drewna udawane. Z betonu.

Wokół rabaty bedzie ścieżka trawoasta szer ok 3m i to starczy.. chyba...

Lidka, mam 70 róż posadzone na różance i nie zrobiłam ścieżek. To mój największy błąd.
LIDKA 21:38, 02 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Lidka, a te koncepcje co wstawiały Patrycja i Juzia? One Ci nie pasowały? Bo nie pamiętam już po takim czasie.

Nie chce kwadratów podzialów itd.

To duża rabata ale bez przesady. Wszystkie moje rabaty są długie po 20 -22 m. Nowość polega na tym że nie będzie pod płotem i musi być atrakcyjna z kazdej strony.
LIDKA 21:39, 02 cze 2024

pestka56 napisał(a)

Lidka, mam 70 róż posadzone na różance i nie zrobiłam ścieżek. To mój największy błąd.

Kasia wAtek załóż w końcu i pokazuj nam swój ogród. Pls
pestka56 21:46, 02 cze 2024

LIDKA napisał(a)

Kasia wAtek załóż w końcu i pokazuj nam swój ogród. Pls

Nie będzie się podobał na Ogrodowisku. Jest wynikiem przypadków i mojej niechęci do kątów prostych

A to co ci napisałam o sposobach komponowania różanek i mieszania z trawami, dotarło do mnie niedawno. Tak niedawno, że różankę mam obsadzoną grupami kolorów i to wszystko
LIDKA 21:48, 02 cze 2024

pestka56 napisał(a)
Same róże chcesz tam sadzić, czy może z czymś na dokładkę?

Jak chciałabyś zestawiać róże? Ze względu na:
1. kształt krzewów;
2. wysokość krzewów;
3. kolor kwiatostanów;
4. termin atrakcyjności (czyli głównie okres kwitnienia).
Kształt i wysokość jako kryteria mogą prowadzić do chaosu, powstania kolorowego „śmietniczka".
Myślę, że najlepszym kryterium są KOLORY (skorzystałam ze ściągawki) – na przestrzeni wieków próbowano różnych wariantów i dziś przyjmuje się 3 metody, opierające się o tzw. „koło barw":
1. monochromatyczną czyli zestawianie razem odcieni tej samej barwy (np. jasnożółty, żółty i ciemnożółty)
2. analogiczną czyli zestawianie barw położonych obok siebie w kole barw (np. żółty, żółtozielony i zielony)
3. komplementarną czyli zestawianie razem barw położonych na przeciwko siebie w kole barw (np. czerwony i zielony, żółty i fioletowy, niebieski i pomarańczowy).

Róże są wiosną nieatrakcyjne aż do czerwca. Oczywiście zimą też nie ma się czym zachwycać.
Ja by je czymś dopełniła Jak to ja ... trawami i turzycami, bo:
– przysłonią gołe pędy i zapewnią kompozycjom trochę atrakcyjności zimą i wiosną;
– ochronią też przed przemarzaniem.
Sprawdzą się gatunki zimozielone, zwłaszcza niskie, które można traktować jako „okrywowe".
Najlepszymi partnerami dla „królowych" mogą być trawy wyprostowane – odmiany trzcinnika ostrokwiatowego (Calamagrostis acutiflora), prosa rózgowatego (Panicum virgatum), trzęślic (Molinia) i fontannowe, te średnie oraz niskie „długolistne" turzyce, np. włosista (Carex comans) czy sabińska (Carex sabynensis).
Pięknym dodatkiem mogą być odmiany o kwiatostanach niczym mgiełki, np. śmiałek darniowy (Deschampsia caespitosa), odmiany miłki (Eragrostis), długie, falujące ości ostnicy Jana (Stipa joannis) lub ostnicy włosowatej (Stipa capillata).

Trawy mają kolory ulistnienia (znowu skorzystałam ze ściągawki):
niebieskawy, np. sesleria błotna (Sesleria caerulea) czy proso rózgowate (Panicum virgatum) 'Heavy Metal' będa współgrały z różami o kwiatostanach pomarańczowych;
białawy, np. turzyca sabińska (Carex sabynesis) 'Thinny Thin' czy miskant (Miscanthus) 'Variegatus' będa współgrały z różami o kwiatostanach czerwonych;
żółtawy, np. hakonechloa smukła (Hakonechloa macra) 'Aureola' czy turzyca sztywna (Carex elata) 'Aurea' będa współgrały z różami o kwiatostanach bordowych;
czerwonawy a nawet fioletowy, np. imperata cylindryczna (Imperata cylindrica) 'Red Baron' czy palczatka Gerarda (Andropogon gerardii) będa współgrały z różami o kwiatostanach łososiowych;
brązowawy, np. turzyca włosista (Carex comans) czy turzyca Buchanana (Carex buchananii) będa współgrały z rózami o kwiatostanach żółtych.

Kasia róże mają być gwiazdami.

Mój główny ogród znajduje się obok domu po prawej. Widze go z podjazdu, malutki kawałek z tarasu i z jednego okna.

Chce róże, drzewa, cisy jako zimozielone.
Z wypełnieniem drobnicą trawiastą i bylinami się uporam w przyszlym sezonie. Mam sporo tej drobncy.

Chce rozlokować róże i drzewa. Obwódka rabaty będzie chyba z seslerii.

A róże już podzieliłam w poście kolorami.

Kasiu Twoja wiedza jest imponująca.