Same róże chcesz tam sadzić, czy może z czymś na dokładkę?
Jak chciałabyś zestawiać róże? Ze względu na:
1. kształt krzewów;
2. wysokość krzewów;
3. kolor kwiatostanów;
4. termin atrakcyjności (czyli głównie okres kwitnienia).
Kształt i wysokość jako kryteria mogą prowadzić do chaosu, powstania kolorowego „śmietniczka".
Myślę, że najlepszym kryterium są KOLORY (skorzystałam ze ściągawki) – na przestrzeni wieków próbowano różnych wariantów i dziś przyjmuje się 3 metody, opierające się o tzw. „koło barw":
1.
monochromatyczną czyli zestawianie razem odcieni tej samej barwy (np. jasnożółty, żółty i ciemnożółty)
2.
analogiczną czyli zestawianie barw położonych obok siebie w kole barw (np. żółty, żółtozielony i zielony)
3.
komplementarną czyli zestawianie razem barw położonych na przeciwko siebie w kole barw (np. czerwony i zielony, żółty i fioletowy, niebieski i pomarańczowy).
Róże są wiosną nieatrakcyjne aż do czerwca. Oczywiście zimą też nie ma się czym zachwycać.
Ja by je czymś dopełniła

Jak to ja ... trawami i turzycami, bo:
– przysłonią gołe pędy i zapewnią kompozycjom trochę atrakcyjności zimą i wiosną;
– ochronią też przed przemarzaniem.
Sprawdzą się gatunki zimozielone, zwłaszcza niskie, które można traktować jako „okrywowe".
Najlepszymi partnerami dla „królowych" mogą być trawy wyprostowane – odmiany trzcinnika ostrokwiatowego (Calamagrostis acutiflora), prosa rózgowatego (Panicum virgatum), trzęślic (Molinia) i fontannowe, te średnie oraz niskie „długolistne" turzyce, np. włosista (Carex comans) czy sabińska (Carex sabynensis).
Pięknym dodatkiem mogą być odmiany o kwiatostanach niczym mgiełki, np. śmiałek darniowy (Deschampsia caespitosa), odmiany miłki (Eragrostis), długie, falujące ości ostnicy Jana (Stipa joannis) lub ostnicy włosowatej (Stipa capillata).
Trawy mają kolory ulistnienia (znowu skorzystałam ze ściągawki):
niebieskawy, np. sesleria błotna (Sesleria caerulea) czy proso rózgowate (Panicum virgatum) 'Heavy Metal' będa współgrały z różami o kwiatostanach pomarańczowych;
białawy, np. turzyca sabińska (Carex sabynesis) 'Thinny Thin' czy miskant (Miscanthus) 'Variegatus' będa współgrały z różami o kwiatostanach czerwonych;
żółtawy, np. hakonechloa smukła (Hakonechloa macra) 'Aureola' czy turzyca sztywna (Carex elata) 'Aurea' będa współgrały z różami o kwiatostanach bordowych;
czerwonawy a nawet fioletowy, np. imperata cylindryczna (Imperata cylindrica) 'Red Baron' czy palczatka Gerarda (Andropogon gerardii) będa współgrały z różami o kwiatostanach łososiowych;
brązowawy, np. turzyca włosista (Carex comans) czy turzyca Buchanana (Carex buchananii) będa współgrały z rózami o kwiatostanach żółtych.