Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

pestka56 22:27, 02 cze 2024

Mam głogi 'Paul's Scarlet' posadzone w 2005 czy 2007 i to są drzewa ponad 6 m wysokości i stosownej średnicy. Będziesz musiała je ostro ciąć, jeśli mają nie zasłaniać różom słońca.

Podlewanie róż najlepiej z linii kroplującej. Wiele odmian nie lubi moczenia kwiatów.
LIDKA 22:28, 02 cze 2024

Pergola i pnące też z obecnego miejsca mają tu wylądować.
Ławeczka może być ale nie jest konieczna.

LIDKA 22:30, 02 cze 2024

pestka56 napisał(a)
Mam głogi 'Paul's Scarlet' posadzone w 2005 czy 2007 i to są drzewa ponad 6 m wysokości i stosownej średnicy. Będziesz musiała je ostro ciąć, jeśli mają nie zasłaniać różom słońca.

Podlewanie róż najlepiej z linii kroplującej. Wiele odmian nie lubi moczenia kwiatów.

Linia będzie.

Kasia a masz zdjęcia różanki i glogów?
Anda 22:31, 02 cze 2024

Lidko, sądzę że nie dasz rady utrzymać Pissardi jako kolumn. Teraz to są baby-drzewka, niemowlaki. One spokojnie dorosną do 5m szerokości. Jeśli będą rosnąć podsadzone różami to będzie problem z dojściem aby je regularnie ciąć. Na wysokość też będą miały lekko 5-6 m.

Jakie to głogi? Crataegus monogyna, czy Crataegus laevigata ‚Paul's Scarlet’ a może Crataegus x lavallei 'Carrierei'?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 22:33, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

No napisałam, że liście nie były mokre bo deszcz tam prawie nie dociera
Czas przeszły... bo do tej pory. W tym roku jeszcze nie czas na grzyba, to nie wiem

Oj tam, oj tam Jak ulewa to i pod drzewem mokro a potem z liści drzew jeszcze długo woda kropi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 22:41, 02 cze 2024

Anda napisał(a)
Lidko, sądzę że nie dasz rady utrzymać Pissardi jako kolumn. Teraz to są baby-drzewka, niemowlaki. One spokojnie dorosną do 5m szerokości. Jeśli będą rosnąć podsadzone różami to będzie problem z dojściem aby je regularnie ciąć. Na wysokość też będą miały lekko 5-6 m.

Jakie to głogi? Crataegus monogyna, czy Crataegus laevigata ‚Paul's Scarlet’ a może Crataegus x lavallei 'Carrierei'?

Odpowiem we wtorek. Chyba Paul's Scarlet.
Magleska 06:50, 03 cze 2024

Lidzia
5 metrów szerokości to nie jest jakoś strasznie dużo -moje niektóre rabaty maja nawet 6 metrów szerokości i ścieżek tam nie mam -wchodzę do plewienia pomiędzy rośliny ....

może niekoniecznie od razu rób ścieżkę ....

ja bym najpierw obsadziła rabatę i dopiero po posadzeniu poobserwowała ,czy potrzebuję przejścia przez nią ....

co do obsadzania nie pomogę ,bo nie wiem jak to poustawiać - ja działam na czuja -przesadzam z miejsca na miejsce ,czy przesuwam roślinki (byliny,trawy ) z miejsca a na miejsce b co 20 cm np.

sama właśnie zamierzam trochę tetrisów uczynić ,bo wyższe byliny mam z przodu zamiast pomiędzy ,czy za różami ....

Na różankach pomarańczowej i trupiej ( okropna nazwa ,wiem ) nie mam żadnych drzew

LIDKA 08:49, 03 cze 2024

Magleska napisał(a)
Lidzia
5 metrów szerokości to nie jest jakoś strasznie dużo -moje niektóre rabaty maja nawet 6 metrów szerokości i ścieżek tam nie mam -wchodzę do plewienia pomiędzy rośliny ....

może niekoniecznie od razu rób ścieżkę ....

ja bym najpierw obsadziła rabatę i dopiero po posadzeniu poobserwowała ,czy potrzebuję przejścia przez nią ....

co do obsadzania nie pomogę ,bo nie wiem jak to poustawiać - ja działam na czuja -przesadzam z miejsca na miejsce ,czy przesuwam roślinki (byliny,trawy ) z miejsca a na miejsce b co 20 cm np.

sama właśnie zamierzam trochę tetrisów uczynić ,bo wyższe byliny mam z przodu zamiast pomiędzy ,czy za różami ....

Na różankach pomarańczowej i trupiej ( okropna nazwa ,wiem ) nie mam żadnych drzew

Madzia to nie 5 a 15 dł i 10 szer.

Też mi chyba przyjdzie działać na czuuja w terenie. Drzewka bedą bo już je kupiłam.

Mam też trawy i byliny. Coś sie dokupi a tetrisów nie wykluczam oczywiście.
Na początku rabata będzie luźno obsadzona. Z plewieniem między roślinami nie powinnam miec kłopotu.

Jeszcze myślę czy te przebarwiające róże nie wsadze w dobice a tu będzie biało różowo a bylinki we fioletach. Plus trochę traw.
Zaraz dzwonie do ogrodnika. Przeciaga sie termin i sie zacZynam denerwować.
antracyt 09:44, 03 cze 2024

Anda napisał(a)

Anda ma rację, Pissardi w dorosłej formie jest rozłożyste. Kolumny z niej nie zrobisz. Róże zawsze można bardziej po obwodzie rabaty dać, będą miały zapewnione światło i przewiew.
LIDKA 09:55, 03 cze 2024

Te pisardi bedą na tle wiaty.
Róże odsunę.

Bardziej mnie zastanawia jak ułożyć te róże.