Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Judith 21:48, 02 cze 2024

LIDKA napisał(a)

Nie chce żwirku plyt itp.

Planuje takie plastry drewna udawane. Z betonu.

Wokół rabaty bedzie ścieżka trawoasta szer ok 3m i to starczy.. chyba...

Lidka, piszesz, że ma być elegancka rabata . Ładne geometryczne ścieżki tej elegancji się przysłużą. Udawane drewno rzucone tu i tam - nie bardzo .
pestka56 21:53, 02 cze 2024

Zastanów się nad Seslerią Heufelra. Jest całkowicie zimozielona. Zakwita jako pierwsza, jeszcze przed turzycami. W przeciwieństwie do Seslerii jesiennej nie wymaga ścinania wiosennego.
LIDKA 21:53, 02 cze 2024

Judith napisał(a)

Lidka, piszesz, że ma być elegancka rabata . Ładne geometryczne ścieżki tej elegancji się przysłużą. Udawane drewno rzucone tu i tam - nie bardzo .

Może masz rację. Myślę intensywnie.
Chyba po prostu chce wielką rabatę.
Marcin89 21:54, 02 cze 2024

To tylko dodam, że mi się podobał podział na dwa trójkąty. A to nie musi być ścieżka de facto mocno wyrazista, tylko te płyty plastry drewna, ale idące po przekątnej

Ja mam mały ogród i ciężko sobie wyobrazić taka szeroką i długą rabatę. Chcąc zrobić piętrowość będzie wysoki element (drzewo), potem średnie piętro i najniższe. Żeby zbudować średnie piętro będzie trzeba dać kilka metrów roślin o podobnej wysokości w kierunku brzegu rabaty. Potem jeszcze parę metrów roślin niższych. Jak to zrobić, żeby z każdej strony to wyglądało dobrze? Bo ja nie wiem Bo chyba nie chodzi o to by zrobić kępę drzew na środku. Stąd pomysły dziewczyn były dla mnie ok.

Ale jako, że jestem na początku zakładania ogrodu, to chętnie poczytam rady bardziej doświadczonych osób
LIDKA 21:54, 02 cze 2024

pestka56 napisał(a)
Zastanów się nad Seslerią Heufelra. Jest całkowicie zimozielona. Zakwita jako pierwsza, jeszcze przed turzycami. W przeciwieństwie do Seslerii jesiennej nie wymaga ścinania wiosennego.

Tej nie mam. Jak szybko da się ją pomnożyć?
Rojodziejowa 21:59, 02 cze 2024

Lidziu, ten podział ścieżkami, jeśli będą odpowiednio ułożone, wydaje mi się że nie będzie widoczny, a Tobie w przyszlości może ułatwić ogarnianie... No szczerze powiedziawszy jakoś te betonowe krążki nibydrewniane mi kompletnie nie pasują do tego porządku, który masz u siebie...
LIDKA 21:59, 02 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
To tylko dodam, że mi się podobał podział na dwa trójkąty. A to nie musi być ścieżka de facto mocno wyrazista, tylko te płyty plastry drewna, ale idące po przekątnej

Ja mam mały ogród i ciężko sobie wyobrazić taka szeroką i długą rabatę. Chcąc zrobić piętrowość będzie wysoki element (drzewo), potem średnie piętro i najniższe. Żeby zbudować średnie piętro będzie trzeba dać kilka metrów roślin o podobnej wysokości w kierunku brzegu rabaty. Potem jeszcze parę metrów roślin niższych. Jak to zrobić, żeby z każdej strony to wyglądało dobrze? Bo ja nie wiem Bo chyba nie chodzi o to by zrobić kępę drzew na środku. Stąd pomysły dziewczyn były dla mnie ok.

Ale jako, że jestem na początku zakładania ogrodu, to chętnie poczytam rady bardziej doświadczonych osób

Trójkąty też mi pasowały.

Tylko jak rozlokować róże?
Część siedzi w ziemi a część będzie z donic. Trudno zrobić przymiarkę.
LIDKA 22:01, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Lidziu, ten podział ścieżkami, jeśli będą odpowiednio ułożone, wydaje mi się że nie będzie widoczny, a Tobie w przyszlości może ułatwić ogarnianie... No szczerze powiedziawszy jakoś te betonowe krążki nibydrewniane mi kompletnie nie pasują do tego porządku, który masz u siebie...

Asia trudno będzie przekonac M do scieżki ze żwirku, już mam za dużo kamienia. Może ew. Płyty betonowe.
pestka56 22:02, 02 cze 2024

LIDKA napisał(a)

Tej nie mam. Jak szybko da się ją pomnożyć?

To są roczne kępy wyrosłe z sadzonek P9. Zdjęcie z 20 marca 2023

i 12 lipiec 2023

Anda 22:05, 02 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Help

Rabata 10x15 m

Nowa rabata -wracam do pierwotnego pomysłu zrobienia różanki. Dużej i eleganckiej.
Bez mocno widocznych scieżek ma być.
Mam już sporo róż (32 szt)
i drzew.
Potrzebuje planu bo róże i drzewa chciałabym posadzić raz a dobrze.
Potem wypełnie rabatę bylinami szałwiami liatrami przywrotnikami itd.

róże różowe

Midsummer 3szt
Modern art 3 szt
Pastelle 3szt
Candy rokoko 3szt

białe
Artemis 6szt

róże zmieniające kolor
Candelight 3szt
Auarelle 3szt
Marry ann 3 (do kupienia)
Nostalgie 3 (do kupienia)

pergola-pnące
Ozeana
Giardinia

drzewa
Pisardii 3
Głogi 3
Cisy wykrzykniki 6 ( moge dokupić)

Pomóżcie to rozlokować.
Pisardi chcę posadzić na tle wiaty. Troche ją ocienią i bedą się odbijać na grafitowym tle.

Rabata bedzie miała wystawę południową.

Tak zastanawiam się nad drzewami na tej rabacie. Ile ich tam chcesz mieć?
Bo musisz się zastanowić nad ilością i miejscem cienia oraz nad tym, że róże nie powinny rosnąć pod koronami drzew. Po deszczu trudniej im będzie „wyschnąć” pod drzewem. Im dłużej róże mają mokre liście, tym większa podatność na choroby grzybowe.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies