Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:10, 02 paź 2025

kasiab napisał(a)
No proszę jakie masz kwitnące gracki. Moje mają 5 lat a tylko raz częściowo wypuściły kwiatostany blizej połowy października....

Kortowa wygląda wspaniale! Bardzo bogato i buszowato zupełnie tak, jak lubię

Kasia♥️♥️♥️
LIDKA 20:11, 02 paź 2025

mrokasia napisał(a)
Urocze macie te psiaki .

Zgadzam się♥️♥️
Patrycja_KG_Lu 07:36, 03 paź 2025

Narsilia napisał(a)
Ps. Lidka z innej beczki dojrzałam mieczyki przy relacji o tujach masz je jeszcze i czy je wykopywalas na zimę

Moje dwie sąsiadki już wykopały, ja planuję w ten weekend.
pestka56 15:05, 03 paź 2025

LIDKA napisał(a)

Na pewno swoje robi glina oraz cotygodniowa i solidla porcja wody jak M czyści basen. I mają pełne slońce od wschodu do zachodu dnia.

U mnie na glinie, ale starych miskantów nie podlewam. Kwitną co roku 2 tygodnie później niż u znajomych.
pestka56 15:09, 03 paź 2025

kasiab napisał(a)
No proszę jakie masz kwitnące gracki. Moje mają 5 lat a tylko raz częściowo wypuściły kwiatostany blizej połowy października....

Kortowa wygląda wspaniale! Bardzo bogato i buszowato zupełnie tak, jak lubię

Kasia, twoje Gracki zachowują się prawidłowo. Ciesz się, bo to znaczy, że masz oryginalne Gracillimusy. One genetycznie mają bardzo późne kwitnienie, dlatego najczęsciej nie kwitną w PL. U nich wszystko zależy od wczesnej wiosny. Musi być ciepło i wbród słońca.
mirkaka 16:13, 03 paź 2025

Lidka, czytam u Gosi Margo że wypowiadasz się na temat robota koszącego trawę, rozumiem że macie takiego.
Możesz coś więcej o nim napisać? Jakiej firmy, cena, jak się sprawuje, na co zwrócić uwagę?
Rozwiń temat
kasiab 17:28, 03 paź 2025

pestka56 napisał(a)

Kasia, twoje Gracki zachowują się prawidłowo. Ciesz się, bo to znaczy, że masz oryginalne Gracillimusy. One genetycznie mają bardzo późne kwitnienie, dlatego najczęsciej nie kwitną w PL. U nich wszystko zależy od wczesnej wiosny. Musi być ciepło i wbród słońca.

Wiesz co? Kiedyś chciałam trawy nie kwitnące, teraz po 7 latach mam ich dość i będę je wyrzucać na przedpłocie lub całkowicie jak tylko zdecyduje się na żywopłot i zrobię przyłącze do szamba w ogrodzeniu (plan na kanalizację wiejska za co najmniej 15 lat)
Polon 08:18, 05 paź 2025

LIDKA napisał(a)

A Franek pozdrawia z Kromką
Tu akurat towarzyszą synowej w robieniu kolacji hihii

Widać coś pysznego na kolację było
Super foto, nawet tak samo jedną łapkę mają podwiniętą , przesłodkie ujecie ♥️

Miłej niedzieli
LIDKA 14:02, 05 paź 2025

mirkaka napisał(a)
Lidka, czytam u Gosi Margo że wypowiadasz się na temat robota koszącego trawę, rozumiem że macie takiego.
Możesz coś więcej o nim napisać? Jakiej firmy, cena, jak się sprawuje, na co zwrócić uwagę?
Rozwiń temat

Mirko taka kosiarka to super sprawa.nasza to nawet imię ma

Mamy robota Husqvarna takiego do 600 m2. Wymagał okablowania trawnika. Jeździ codziennie od wiosny do jesieni po kilka godzin. Pracuje w trybie godzina koszenia/godzina ładowania. Stacje dokującą ma w takiej drewnianej budce ale to nie było konieczne.
Nożyki trzeba wymieniać raz na miesiąc i są takie malutkie jak żyletki. Kupujemy je na chińskim portalu. Raz na jakiś czas M ją czyści pod spodem, zwłaszcza jak pada deszcz.
Naszego modelu nie myje się wodą pod ciśnieniem.
Świetnie się sprawdza. U nas trawnik równy i w jednym kawałku.

Co do kosztów to mamy ją około pięć lat i nie mam aktualnej orientacji. Wtedy było to 3200 i 1500 za okablowanie trawnika bo wzieliśmy Pana z serwisu husqwarny. Myślę że można to samemu zrobić ale nam się kopać nie chciało a Pan fachowieca taką maszynę co głęboko nacina darń i wciska tam kabel. Nie było przy tym dużego bałaganu.

Do stacji dokującej kabel z prądem M. Kazał wyprowadzić już na etapie budowy.
Kosimy zwykła kosiarka przedpłocie to raz na jakiś czas M obleci też obzeża trawnika.
Kosiarka robót czasem zostawia wąsiki.
LIDKA 14:03, 05 paź 2025

Polon napisał(a)

Widać coś pysznego na kolację było
Super foto, nawet tak samo jedną łapkę mają podwiniętą , przesłodkie ujecie ♥️

Miłej niedzieli

Jak moja synowa w kuchni to zawsze coś dobrego w garze się znajduje.