Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Marcin89 22:05, 02 cze 2024

Jak rozlokować róże? No był pomysł a la kwater, ale się nie przyjął. Serio nie wiem, jak to ogarnąć jako całość. Pewnie bym 2 lata to sadził, a kolejne 10 lat poprawiał

Rozpisałem się wcześniej, a zapomniałem o najważniejszym. Jak pielęgnować i podlewać taką rabatę? Jak zrobisz gęsto (a tak lubisz), to jak wejść tam do cięcia czegokolwiek? A gdy przyjdzie coś podlać, to jedynie strumieniem wody z trawnika, bo węża w środek nie wciśniesz. A róże tego nie lubią. A z konewki to już w ogóle. Bo jak iść z ciężką konewką 5 m przez rośliny?
LIDKA 22:12, 02 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Jak rozlokować róże? No był pomysł a la kwater, ale się nie przyjął. Serio nie wiem, jak to ogarnąć jako całość. Pewnie bym 2 lata to sadził, a kolejne 10 lat poprawiał

Rozpisałem się wcześniej, a zapomniałem o najważniejszym. Jak pielęgnować i podlewać taką rabatę? Jak zrobisz gęsto (a tak lubisz), to jak wejść tam do cięcia czegokolwiek? A gdy przyjdzie coś podlać, to jedynie strumieniem wody z trawnika, bo węża w środek nie wciśniesz. A róże tego nie lubią. A z konewki to już w ogóle. Bo jak iść z ciężką konewką 5 m przez rośliny?

Marcin podlewanie załatwię linią kroplująca.
LIDKA 22:16, 02 cze 2024

Anda masz rację. Drzew nie może byc dużo. Mam 3 pisardi i 3 glogi.

Pisardi mam prowadzone na kolumy a głogi nie są duże. Więcej nie będzie.
Anda 22:17, 02 cze 2024

Jak prowadzisz Pissardi na kolumny? Ile mają już lat?
Jakie to głogi?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Juzia 22:21, 02 cze 2024

Anda napisał(a)

Tak zastanawiam się nad drzewami na tej rabacie. Ile ich tam chcesz mieć?
Bo musisz się zastanowić nad ilością i miejscem cienia oraz nad tym, że róże nie powinny rosnąć pod koronami drzew. Po deszczu trudniej im będzie „wyschnąć” pod drzewem. Im dłużej róże mają mokre liście, tym większa podatność na choroby grzybowe.

Dwie róże mam pod brzozami Youngii... i te dwie akurat radziły sobie z grzybem najlepiej
Tylko to może być spowodowane tym, że deszczu to tam mało dociera przez gąszcz liści
LIDKA 22:23, 02 cze 2024

Pisardi kolumna.
Wys 2.5 m. Chude młode. Kupione niedawno.

A głogi ok 1.6.wys czekają na odbiór w szkółce. Odbiore we wtorek.

Wisienki mam zadołowane w przedogródku. Zanim wytworzą korony i zasłonią róże minie duuuużo czasu.

Po prawej przy tujach.

Juzia 22:23, 02 cze 2024

Dwa trójkąty i meblować każdy trójkąt oddzielnie?
Na jednym trójkącie Pissardi, na drugim głogi. Róże najwyższe na środku rabaty, niższe na brzegach i przy ścieżce po środku ?
Anda 22:24, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

Dwie róże mam pod brzozami Youngii... i te dwie akurat radziły sobie z grzybem najlepiej
Tylko to może być spowodowane tym, że deszczu to tam mało dociera przez gąszcz liści

Józia, no fajnie, ze u Ciebie to się sprawdziło, ale mokre liście przez długi czas to grzyb. Biologii nie pokonasz Piszesz w czasie przeszłym, to już sobie nie radzą?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Juzia 22:24, 02 cze 2024

A ta ławka w końcu będzie tam czy nie?
Bo gdzieś coś czytałam o pergoli i pnących???
Juzia 22:26, 02 cze 2024

Anda napisał(a)

Józia, no fajnie, ze u Ciebie to się sprawdziło, ale mokre liście przez długi czas to grzyb. Biologii nie pokonasz Piszesz w czasie przeszłym, to już sobie nie radzą?

No napisałam, że liście nie były mokre bo deszcz tam prawie nie dociera
Czas przeszły... bo do tej pory. W tym roku jeszcze nie czas na grzyba, to nie wiem