Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

JoanNa 22:04, 04 sie 2024

Właśnie chyba te same obawy mam co Marcin, z tym kamieniem. Ty masz jednak glinę pod spodem, wiec ta wilgoć chyba lepiej tam siedzi. A u mnie nie wiem czy kamyki od poludnia nie zadziałają jak funcja grill w piekarniku?
Korę kupiłam właśnie marketówkę (nie będę nawet mowić gdzie, bo cena nie warta polecenia)-ale to do przekopywania, żeby utworzyła jakąś próchnicę w glebie z obornikiem i kompostem (wg archiwalnych rad Toszki na O.), bo ściółkować chcę zrębkami,mam już to sprawdzone.
Lidka, Ty jednak juz działasz z większym namysłem- a ja pewnie nie raz coś przemebluję, więc szybciej mi będzie rozgarnąć te zrębki niż jeszcze walczyć ze ściaganiem agro. Choć nie powiem,ze żwirkiem rabata wyglada na taką posprzątaną, bardziej schludną.
Makao 22:09, 04 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Ogłaszam że nowa
trawka posiana własnoręcznie
Czekam na zieleń.

A jak wróce z wyjazdu mam nadzieję wyjść z doniczek.

Trzymacie kciuki za moją trawke bo w sierpniu to chyba nikt tu trawnika nie siał.

Kawał solidnej i ciężkiej pracy wykonałaś.
Gratulacje
Pięknie będzie
LIDKA 22:12, 04 sie 2024

JoanNa napisał(a)
Właśnie chyba te same obawy mam co Marcin, z tym kamieniem. Ty masz jednak glinę pod spodem, wiec ta wilgoć chyba lepiej tam siedzi. A u mnie nie wiem czy kamyki od poludnia nie zadziałają jak funcja grill w piekarniku?
Korę kupiłam właśnie marketówkę (nie będę nawet mowić gdzie, bo cena nie warta polecenia)-ale to do przekopywania, żeby utworzyła jakąś próchnicę w glebie z obornikiem i kompostem (wg archiwalnych rad Toszki na O.), bo ściółkować chcę zrębkami,mam już to sprawdzone.
Lidka, Ty jednak juz działasz z większym namysłem- a ja pewnie nie raz coś przemebluję, więc szybciej mi będzie rozgarnąć te zrębki niż jeszcze walczyć ze ściaganiem agro. Choć nie powiem,ze żwirkiem rabata wyglada na taką posprzątaną, bardziej schludną.

Z takim namysłem działam że na tej nowej bede przesadzać drzewa (drugi raz) i inne.

U mnie kamień chciał mąż. Mam tam rzadkie nasadzenia i to przed domem to kamień mi tam taką troche elegancje wprowadza. W każdym razie Goście mówią że im się podoba.
LIDKA 22:17, 04 sie 2024

Makao napisał(a)

Kawał solidnej i ciężkiej pracy wykonałaś.
Gratulacje
Pięknie będzie

Ania dzięki.

Pęcherze mam od grabii bo nie chciało mi się iść po rękawiczki.
Marcin89 22:19, 04 sie 2024

Drzewa drugi raz do przesadzenia? No co Ty? Why?
Narsilia 22:45, 04 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin Ja mam w tym kamieniu koreankę , berberysy, daniki. I inne iglaki oraz katalpe.
Miałam odsunięte kamienie i rośliny podsypane korą. Podrosły i zasłoniły te korę.
Rosną zdrowo. Mam pod tym kamieniem agro.

Przy szmaragdowym żywopłocie mam rabate z kora. To tu gdzie hortki.

To jedyne miejsce w moim ogrodzie gdzie jako tako rośnie hakone. Choć tu mam gline że garki można lepić. Dołki im szykowałam.

A nie korci Cię Lidka aby tam trochę dosadzic w tym kamieniu, no takie duże przestrzenie , a sama mówiłaś że bardziej Ci się podoba jak jest tak pełno, busz
LIDKA 22:48, 04 sie 2024

Narsilia napisał(a)

A nie korci Cię Lidka aby tam trochę dosadzic w tym kamieniu, no takie duże przestrzenie , a sama mówiłaś że bardziej Ci się podoba jak jest tak pełno, busz

Może i korci. Ale to kiedyś.
Na początku Danusia mi narysowała rabatkę i może ją kiedyś zrealizuje.

LIDKA 22:49, 04 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Drzewa drugi raz do przesadzenia? No co Ty? Why?

Bo mi układ nie pasuje. Chyba wole drzewa w rzędach a nie rozrzucone.
basia3012 23:35, 04 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Ogłaszam że nowa
trawka posiana własnoręcznie
Czekam na zieleń.

A jak wróce z wyjazdu mam nadzieję wyjść z doniczek.

Trzymacie kciuki za moją trawke bo w sierpniu to chyba nikt tu trawnika nie siał.

Lidka, no pięknie Wam to wyszło. A trawka na pewno się uda. Noce już chłodne więc będzie miała trochę wilgoci, rosy. Przy podlewaniu będzie za tydzień zielono. Zobaczysz.
edi75 12:24, 05 sie 2024

Pięknie już jest
a jak sią zazieleni ..będzie łał