Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Judith 15:47, 23 lis 2024

LIDKA napisał(a)

Pytasz o to za droga gdzie widac koparkę?
To działka sasiada . Zlikwidował firme i graty tam trzyma .
Na razie chętnych brak na nią bo to ludzie po rozwodzie i sie nie moga dogadać z podziałem majątku.

Moje tuje urosna i te graty zaslonią. Na to liczę.

Tak . No to git, że to tylko graty .
Makao 15:47, 23 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)
Zgupiałam- na kortowej śnieg czy kamień ?

Hehe, też myślałam że to kamyki
Kawał rabaty. Faktycznie rośliny widać na białym tle
Urszulla 15:51, 23 lis 2024

LIDKA napisał(a)
Candy rokoko dzis rano

Uwielbiam przymrożone róże
W pierwszym momencie myślałam, że wysypałaś kortową białymi kamykami, ha,ha
Narsilia 17:08, 23 lis 2024

Pięknie teraz widać nowa rabatę , ale będziesz miała super porównanie na wiosnę jak wszystkie byliny trawy i róże zakwitną .

Ta rabata to był strzał w dziesiątkę .
Powiedz mi czy faktycznie na tej trawie wcześniej była jakaś aktywność , imprezy w ogrodzie, biwakowanie , granie w gry , basen lub cokolwiek chce przekonać męża że naprawdę takie wielkie połacie trawnika są same dla siebie bo na wszystkie inne rzeczy są inne miejsca w ogrodzie , jak taras na obiady , utwardzony plac na basen itp
LIDKA 21:14, 23 lis 2024

Narsilia napisał(a)
Pięknie teraz widać nowa rabatę , ale będziesz miała super porównanie na wiosnę jak wszystkie byliny trawy i róże zakwitną .

Ta rabata to był strzał w dziesiątkę .
Powiedz mi czy faktycznie na tej trawie wcześniej była jakaś aktywność , imprezy w ogrodzie, biwakowanie , granie w gry , basen lub cokolwiek chce przekonać męża że naprawdę takie wielkie połacie trawnika są same dla siebie bo na wszystkie inne rzeczy są inne miejsca w ogrodzie , jak taras na obiady , utwardzony plac na basen itp

Klaudia
Trawa była żeby wyciagać nam kase
Woda, nawozy, nożyki do kosiarki, prąd, opryski itd.

Pod basen mamy placyk z kostki, podjazd duży to sprzątanie aut czy np wyspać drewno z ciężarówki tam robimy.
Przesiadujemy na tarasie. Mam dorosłe dzieci. Synowa po likwidacji tego dużego trawnika zapytała gdzie sie wnuki bedą bawić. Hehehe
A tych wnuków to nawet w planach jeszcze z synem nie mają.

Teraz mam trawnika ścieżki 3 m szeroko i to mi pasuje.

Twój też z czasem dojrzeje do mądrych decyzji trawnikowych.
pestka56 14:22, 24 lis 2024

Lidka, zapomniałaś dodać czasu jaki pochłania utrzymanie trawnika. Nie ma siły każdemu facetowi zakochanemu w trawniki, ta miłość przejdzie prędzej czy później. Szczególnie jak pogoda spowoduje, że nie można w poręskosić, a potem trzeba się tęgo umordować, gdy mokre źdźbła wylegną.
No, jeszcze dodam pędraki i pleśń pośniegową oraz choroby grzybowe.
kasiek 15:57, 24 lis 2024

Życie ogrodnika to faktycznie ciągła współpraca i walka z przeciwnościami. Też się troche obawiam naszego zielonego persa na odległość. Z rabatami też nie jest łatwo gdy grzybnia się rozwinie, pędraki są albo chwast się wciąż sieje.
Najważniejsze to pamiętać że ogród ma być twoją radością a nie zmorą. Duza rabata to... dużo chciejstw
LIDKA 16:20, 24 lis 2024

Kasia i Kasia
Trawnik pochłania czas to fakt. Ale jest 21 wiek i są wynalazki. Nawodnienie i robocik koszący.

U mnie już trawnik nie dominuje ogrodu bo mam zdecydowanie większą powierzchnie rabat niz trawnika.
Mąż odpuścił ten trawnik w samą porę.

Chciejstwa chyba są nieuleczalne. I zawsze bedą nawet jak ogród pełny i dojrzały.

Wiosną bede kończyć przenoszenie róż i obsadzanie na kortowej. No i mam do zagospodarowania miejsce po różance.
Na razie siedzą tam 2 hortensje oraz rozplenice od Wiaan.

pestka56 12:07, 25 lis 2024

Jest taki profil na facebooku prowadzony przez dobrego zawodowego speca od trawników wszelkiej maści (https://www.facebook.com/groups/975011923166507). Zaglądam tam, bo bywają posty nie tylko o trawniku i kłopotach z jego utrzymaniem. Poziom poświęcenia pieniędzy i czasu jaki ci ludzie tam przezentują – na szczęście nie wszyscy – dla mnie jest szokujący. I nic tu nie pomaga sam robocik koszący, kosiarka wrzecionowa za grubą kasę, nawodnienie, a także inne wynalazki oraz roczny program nawożenia i utrzymania trawnika (w Przewodnikach Grupy). Wszystko po to, żeby trawnik był niemal jak jedwabny dywan albo przynajmniej jak tzw. trawnik angielski. Piszę „tzw. angielski”, bo Anglicy mają od lat inne podejście do tego elementu ogrodu. Jest fajnie, trawnik piękny aż pewnej wiosny trzeba go praktycznie od nowa założyć. Poczytaj.
MagdaLenka 12:55, 25 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Jest taki profil na facebooku prowadzony przez dobrego zawodowego speca od trawników wszelkiej maści (https://www.facebook.com/groups/975011923166507). Zaglądam tam, bo bywają posty nie tylko o trawniku i kłopotach z jego utrzymaniem. Poziom poświęcenia pieniędzy i czasu jaki ci ludzie tam przezentują – na szczęście nie wszyscy – dla mnie jest szokujący. I nic tu nie pomaga sam robocik koszący, kosiarka wrzecionowa za grubą kasę, nawodnienie, a także inne wynalazki oraz roczny program nawożenia i utrzymania trawnika (w Przewodnikach Grupy). Wszystko po to, żeby trawnik był niemal jak jedwabny dywan albo przynajmniej jak tzw. trawnik angielski. Piszę „tzw. angielski”, bo Anglicy mają od lat inne podejście do tego elementu ogrodu. Jest fajnie, trawnik piękny aż pewnej wiosny trzeba go praktycznie od nowa założyć. Poczytaj.

Takie pieszczenie trawnika to już chyba natręctwo.
Ponoć Anglicy mają stary sprawdzony sposób na piękny trawnik. Mianowicie wystarczy regularnie kosić i podlewać przez 100 lat.