Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Polon 10:04, 27 maj 2025

Też bym chciała w tym roku gaurę rozmnożyć. Na razie ma po kilka listków, mam nadzieję, że nie padnie, bo ją przesadzałam. Swoją drogą zaskoczył mnie korzeń - wielki był.
Patrycja_KG_Lu 10:50, 27 maj 2025

Niby takie łatwe, a ja swoją jedną gałązkę gaury co mi się ułamała przy sadzeniu i co włożyłam do wody to zwiędły jej liście i zgniła. Nie umiem rozmnażać w wodzie ani hortek ani gaury. A w doniczkach nie udało mi się rozmnażanie szałwii.
Polon 10:57, 27 maj 2025

Patrycja, a w jakiej wodzie trzymasz patyki? Bo cos mi się wydaje, że to może być główny winowajca. Pamiętam u Muszelki dyskusje o rozmnażaniu hortensji - deszczówka, albo woda odstana, albo mieć szczęście do dobrej wody w kranie, tak jak u Muszelki było - jezioranka
sylwia_slomc... 12:17, 27 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Rzut oka na ogród o szarówce.

O kurcze, ale metamorfoza.....
Patrycja_KG_Lu 12:26, 27 maj 2025

Polon napisał(a)
Patrycja, a w jakiej wodzie trzymasz patyki? Bo cos mi się wydaje, że to może być główny winowajca. Pamiętam u Muszelki dyskusje o rozmnażaniu hortensji - deszczówka, albo woda odstana, albo mieć szczęście do dobrej wody w kranie, tak jak u Muszelki było - jezioranka

Zgodnie z jej zaleceniem do hortensji odstana 24 godziny kranówka, do gaury akurat źródlana, którą przywozimy sami.
Polon 12:44, 27 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zgodnie z jej zaleceniem do hortensji odstana 24 godziny kranówka, do gaury akurat źródlana, którą przywozimy sami.

To bym jeszcze z tą deszczówką spróbowała.
mirkaka 12:56, 27 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Niby takie łatwe, a ja swoją jedną gałązkę gaury co mi się ułamała przy sadzeniu i co włożyłam do wody to zwiędły jej liście i zgniła. Nie umiem rozmnażać w wodzie ani hortek ani gaury. A w doniczkach nie udało mi się rozmnażanie szałwii.

Patrycja, może ułamała Ci się z piętka, może nie włożyłaś od razu do wody, a może za późno to robiłaś, w sensie nie wiosną a latem.
Kiedyś oglądałam program Monty Dona, pokazywali że sadzonki zielne robi się przełom maja i czerwca, wcześnie rano obcinasz i wsadzasz od razu do woreczka foliowego żeby nie obeschły, a porem do lekkiej ziemi, lub wody.Chyba też do ukorzeniacza. Ale nie poddawaj się, trzeba próbować Bukietówki też najłatwiej ukorzeniają się z zielonych pędów - urwanych z piętką i wsadzonych do ukorzeniacza i lekkiej ziemi, ogrodówki też
TAR 14:16, 27 maj 2025

co oznacza urwanych z piętką?
LIDKA 20:49, 28 maj 2025

TAR napisał(a)
co oznacza urwanych z piętką?

Nie wiem Tarciu jak to u hortensji. Tam nie ma piętek.
LIDKA 21:09, 28 maj 2025

Pokaże moje doniczkowe przedszkole

Siewki Ciemierników od Ani z "Nowa działka..."

Taeuła gold...cos tam

Róża nn
Podejrzana o bycie fairy białą.
Mam róze na pniu i mi sie kwiaty podobają. Chciałabym krzaczki do gruntu

Przetacznik z serii first
Gałązki ułamane podczas sadzenia. Widze ze rosnie

Hortensje z patyków
Zaczynają drugi sezon

Kocimiętki

Humelo
Kupułam 3 sadzonki zeszłego lata. Dziele tak że juz mam z nich 12 szt.