Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

daszum 22:03, 14 lip 2025

U Ciebie wszystko rośnie jakby było na prąd
Rabaty pełne, bujne i okazałe, a gaura bije wszelkie rekordy

Jesteś już gotowa, kupuj lub adoptuj psa.
TAR 22:33, 14 lip 2025

olciamanolcia napisał(a)

Moja tez bez kwiatów — tylko ma pojedyncze reszta w fazie wzrostu
U mnie bardzo mokro bardzo dużo deszczu i może dlatego
Ale o ile pamiętam wysyp werbenowych kwiatów miałam na przełomie lipca i sierpnia

To czekam, u mnie tez mokro choc one w mocno przepuszczalnym i najsloneczniejszym miejscu posadzone
Kordina 11:26, 15 lip 2025

Lidzia nie przyznawałam się długo, bo myślałam, że zabiłam Palibina od Ciebie (właściwie nie ja tylko aura ) ale uprzejmie donoszę, że ma się całkiem dobrze. Wiesz zaraz na początku miałam ze 2 dni wściekłego upału pod 40 °C aż parzyło nieprzyzwyczajone liście roślin, a potem długo ulewy, szkwały, wściekłe wichry, niskie temperatury. Sporo go ciachnęłam no i się udało a jak dziewczyny napisały, że powtarza kwitnienie, no to tym bardziej będę oczekiwać, a nuż...
LIDKA 20:17, 15 lip 2025

basia3012 napisał(a)
Lidka, tło dla ogrodu piękne ale siewek chyba nie brakuje.
Szukałam tych krwawnic ale nie znalazłam. Za to jeżówki gaury i inne byliny rosną pięknie. Jedne to do krwawnic podobne, zapomniałam nazwę.
Hortensje i liatry u Ciebie około dwa tygodnie do przodu niż u mnie.

Moje krwawnice jeszcze nie kwitną.
Siewki piele glównie dębów i czeremchy.

Liatry lubię a tam gdzie je mam to będzie roszada bo to w zasadzie miejsce przechowalnik w tym sezonie.
A hortek mam dużo i widzę że obecne deszcze im służą. U mnie pada prawie tydzień.
LIDKA 20:18, 15 lip 2025

Judith napisał(a)

Zaiste!

Lidka, zazdro tyle dni deszczu. U mnie jeden dzień i tyle. Dzisiaj wprawdzie podobno chwilę padało, ale nie o chwilę chodzi…

Dziś znowu padało. Że 4 dni to się cieszyłam. Ale już starczy. Basen w tym sezonie u nas mało używany.
LIDKA 20:26, 15 lip 2025

Eupraksja napisał(a)
Kolejny raz się potwierdza, że rośliny się różnie zachowują w różnych ogrodach - moje też nigdy nie dostały innego nawozu, tylko kompost własny w nieprzesadnych ilościach, bo zawsze go mało, więc rozdzielałam w różne części ogrodu. Ziemia gliniasta. Teraz tak myślę, że przez pierwsze lata stały ładnie, ale po jakichś 10 rozkładały się naokoło coraz mocniej - pewnie należałoby je co jakiś czas dzielić i w ten sposób trzymać w ryzach? Ale wielkość korzeni nie zachęca do takich działań.
Nie pamiętam już niestety teraz, po kilkunastu latach, co to była za odmiana. Wysoka, ze 2 metry miał, więc rozkładał się też szeroko

Racja. Dużo zależy od gleby ilości słońca opadów itd.
Takim przykładem że różne rośliny różnie rosną jest moja gaura. Rośnie w najbardziej zbitej glebie jaka u mnie występuje a ponoć lubi przepuszczalną. Jak rośnie to widać.

O miscantach krótko.
Miscanty są duże, trudne do wykopywania. Robią też dużo bio przy cięciu.
M nie może ciężko pracować, ja też silniejsza i młodsza nie będę.
Poza tym zajmują dużo miejsca a ja ogroduje 5 sezon a wcale nie mam mniej chciejst niż na początku.

♥️♥️♥️
No i dojrzewam i już wiem że mnie kręcą byliny a trawy i krzaki dużo mniej.

LIDKA 20:28, 15 lip 2025

daszum napisał(a)
U Ciebie wszystko rośnie jakby było na prąd
Rabaty pełne, bujne i okazałe, a gaura bije wszelkie rekordy

Jesteś już gotowa, kupuj lub adoptuj psa.

DAnusia dzięki.

Na psa namawiam M. Na razie bez skutku.
LIDKA 20:30, 15 lip 2025

TAR napisał(a)

To czekam, u mnie tez mokro choc one w mocno przepuszczalnym i najsloneczniejszym miejscu posadzone

Tarcia ja że 2 tyg temu sadziłam siewki werbeny. Widzę że się przyjęły. Przyciełam je teraz. Liczę że zakwitną w tym sezonie.
LIDKA 20:34, 15 lip 2025

Kordina napisał(a)
Lidzia nie przyznawałam się długo, bo myślałam, że zabiłam Palibina od Ciebie (właściwie nie ja tylko aura ) ale uprzejmie donoszę, że ma się całkiem dobrze. Wiesz zaraz na początku miałam ze 2 dni wściekłego upału pod 40 °C aż parzyło nieprzyzwyczajone liście roślin, a potem długo ulewy, szkwały, wściekłe wichry, niskie temperatury. Sporo go ciachnęłam no i się udało a jak dziewczyny napisały, że powtarza kwitnienie, no to tym bardziej będę oczekiwać, a nuż...

Mój słabo powtarza.
Ale rośnie przy tujkach i pod tulipanowcem. Lekko nie ma.

Bożenko
Lilie i trzykrotki od Ciebie też mi dobrze rosną. Te trzykrotki przesadzę. One mają kwiatki otwarte z rana jak robię obchody z kawką przed pracą.
Za blisko piwonii je wcisnełam.
LIDKA 20:52, 15 lip 2025

Rzut oka na ogród przed pracą.

Inne sprawy ogrodowe.

Pomidory uprawiam w donicach. Mam 4 odmiany a pamiętam nazwę tylko jednych: san marzano
Krzaków mam 12 i wszystkie bedą owocować. Bez gnojówek kwadów i zabiegów specjalnych. Tylko woda , drożdże raz, i 2 razy nawóz do pomidorków.

Pierwsze to chyba bawole serce. Duże takie że gałęzie się gną.

San marzano

Inne

Chyba będzie co pojeść.