Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

TAR 06:57, 16 lip 2025

Mam san marzano, zloty ozarowski, betalux, cornabel, bycze serce i dwa nie pamietam. Mialam 8 ale jeden udechl na poczatku. Maja slonce, obcinam liscie, wilki. Ale efekty marne.
Eupraksja 08:35, 16 lip 2025

pestka56 napisał(a)

Czyli masz ziemię podobną do mojej. Ja mam miskanty na jednej z rabat, które w 2012 przesadziłam z innego miejsca już jako pokaźne 3 letnie kępy. Od tamtej pory nie byly wykopywane, ani dzielone. Kilka z rabaty usunęłam, bo zrobiło się ciasno. Za najlepszego miskanta uważam Malepartusa. On nawet ciężkiego śniegu się nie boi Najstarsze Krater, Early Hybrid i Giganteus nie wyległy nigdy. Także 5-7 letnie Champagner, Noah, Ala, Droning Ingrid, Morning Light, Gracillimus (podobny ?) nie wylegają, a po mocnym deszczu ładnie wstają. O Huron Sunrise, Lady in Red, Herman Mussel, Heron i Rosi jeszcze się nie wypowiem, bo mam je zbyt krótko.

Kasia, teraz mam piaski Ta gliniasta ziemia to w poprzednim ogrodzie, tamten dom jest teraz wynajmowany i tym bardziej potrzebuję w tamtym ogrodzie roślin bezobsługowych, bo już widzę, że najemcy ogrodem chcą się cieszyć, ale niekoniecznie w nim pracować...

Twoja kolekcja miskantów imponująca! To faktycznie wiesz o nich na pewno mnóstwo, przy takim doświadczeniu!

A ja odnalazłam swoje zamówienie sprzed lat (ma swoje plusy zamawianie w szkółkach internetowych ) i ten mój to Strictus. Zasmuciłam się w sumie widząc tamto zamówienie, bo widzę, że większość roślin nie przetrwała w ogrodzie, wielu nawet w ogóle nie pamiętam, że je sadziłam

ajka 21:41, 16 lip 2025

Kortowa robi coraz większe wrażenie.

LIDKA napisał(a)
A teraz temat taki:
Rozchodniki
moje pochodzą od Irenki z Miłkowa.

Kiedyś myślałam że to kwiatki do kolan. Mają po metr. Szerokości niewiele mniej.
Mam ich dużo na Dereniowej. Zadsłaniają razem z dereniami hortensje i trzcinniki.

I teraz myśle od jakiegoś czasu czy wywalić rozchodniki czy derenie.

Chyba wolałabym tu posadzić jakieś 3 drzewka. Z koroną wysoko.
Co myślicie?

To limonkowe drzewko to dereń? Śliczne drzewko. Ja bym zostawiła tak jak jest, bo jest pięknie.
LIDKA 22:26, 18 lip 2025

Alija napisał(a)
Lidka, te rozchodniki są niesamowite, ogromne, gaury zresztą też Ci rosną wielgachne. Pomidorki wyglądają smakowicie. Wszystko rośnie, jak na drożdżach. Zaczyna Ci się robić busz na rabatach.

Niektóre rośliny trochę ograniczę a inne będę powielać.
Dziękuje za komplementy
LIDKA 22:29, 18 lip 2025

JoanNa napisał(a)
Lidka, no utuczyłaś te rozchodniki ewidentnie! metr wysokości? Nie wiem czy Matrony nawet tyle dorastają, a z założenia są chyba najwyższą odmianą rozchodnika okazałego

To mogą być i matrony bo mam je z gałązek od ogrodowiskowej koleżanki. Bez nazwy dostałam.

Na pewno ich nie wywalę całkowicie. Tylko gdzieś przeniose.

Muszę pooglądać te matrony w necie.
LIDKA 22:33, 18 lip 2025

Judith napisał(a)
Derenie wyglądają na okazałe i zdrowe. Mnie byłoby szkoda je ruszać.
A co do rozchodników (wspaniałych okazów!) - podtrzymuję wcześniejsze zdanie, że osobiście wolałabym pozbyć się stąd hortensji. Albo przesadzić je przed rozchodniki .

Rozchodniki bedą przeniesione. Jeszcze nie wiem gdzie. A derenie spróbuje podciąć od dołu. Choć one po każdym cięciu rosną jeszcze więcej i szybciej.
LIDKA 22:36, 18 lip 2025

Monia81 napisał(a)

Bardzo mi się podoba to zdanie bylinki jak dla mnie kojarzą się z lekkim szaleństwem, dlatego też je bardzo lubię wielgachne masz te rozchodniki, miejscówka im musi pasować wybitnie, że takie porfiry z nich

....te nutkę szaleństawa w sobie pół życia próbowałam okiełznać. Na szczęście w ogrodzie nic nie muszę sobie ograniczać.
LIDKA 22:38, 18 lip 2025

MagdaLenka napisał(a)
U mnie też rozchodniki porosły jak szalone. To jakaś stara odmiana nn od znajomych. Dla porównania Herbstfreude są jakieś 20 cm niższe. Może wystarczyłoby je trochę przerzedzić, żeby wyeksponować hortki? Wywalić tylko połowę zamiast pozbywać sie zupełnie, bo jednak ładne są i okazałe...

Przy przenoszeniu będę wykopywać co drugi i zobaczę co z tego wyjdzie.
chyba mogę im dać trochę miejsca na rabatce gdzie kiedyś miałam róze.
LIDKA 22:39, 18 lip 2025

Basieksp napisał(a)
No mi też szkoda byłoby tych rozchodników. Nie ruszałbym ich, jak zakwitną będą jeszcze ładniejsze. Poczekaj na efekt, zobaczysz co bardziej Ci się będzie podobało, co lepiej zostawić.

Basia dziewczynom o rozchodnikach wyżej odpisywałam. Zostaną tylko mniej i w innym miejscu.
LIDKA 22:44, 18 lip 2025

kasiab napisał(a)
Dereniowa może zmienić nazwę na rozchodnikową przepięknie wygląda ta rabata rozchodniki wyjątkowo piękne. Moje lekkiego życia nie mają: drugi rok z rzędu widzę na nich ślimaki... Aż dziwne, bo przez wszystkie lata nic się ich nie "czepiało"

Widok na kortowa świetny

Pomidory bardzo bardzo zaowocowane. Mnie teraz nie było kilka dni o w końcu te, które miały liście i kwiatki, mają owoce. Posłużyły im opady z ostatnich kilku dni.

Dziś zobaczyłam że moje pomidory pękają od deszczu a jeden zółty jest.
Jutro wracam wcześniej z roboty to je poprzycinam, powiąże i przeniose pod okap domu. Mamy szeroki. Zawiazków mają dużo i szkoda by szlak mi je trafił.

Lubię te derenie bo one zdrowe, niewymagające i kolor dają cały sezon. Tylko kiedyś się nie znałam i zbyt nisko szczepione kupiłam. Trzeba dostosować do nich resztę nasadzeń.

Kortowa i ja dziękujemy za komplementy. Dziś M mówił że też mu się podoba.