Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:58, 15 lip 2025

A teraz temat taki:
Rozchodniki
moje pochodzą od Irenki z Miłkowa.

Kiedyś myślałam że to kwiatki do kolan. Mają po metr. Szerokości niewiele mniej.
Mam ich dużo na Dereniowej. Zadsłaniają razem z dereniami hortensje i trzcinniki.

I teraz myśle od jakiegoś czasu czy wywalić rozchodniki czy derenie.

Chyba wolałabym tu posadzić jakieś 3 drzewka. Z koroną wysoko.
Co myślicie?
Alija 21:11, 15 lip 2025

Lidka, te rozchodniki są niesamowite, ogromne, gaury zresztą też Ci rosną wielgachne. Pomidorki wyglądają smakowicie. Wszystko rośnie, jak na drożdżach. Zaczyna Ci się robić busz na rabatach.
JoanNa 21:21, 15 lip 2025

Lidka, no utuczyłaś te rozchodniki ewidentnie! metr wysokości? Nie wiem czy Matrony nawet tyle dorastają, a z założenia są chyba najwyższą odmianą rozchodnika okazałego
TAR 21:28, 15 lip 2025

Ja raczej nie bede sie juz bawic w pomidory. Raptem 5 owocow mam. Reszta ma tylko kwiaty i wielkie liscie. Nie ma sensu inwestowac w szklarnie. Truskawek tez mam za duzo. Nie bylo komu zbierac. Wykarmilam sasiadow i polowe lidzi w biurze. W tym roku je wykopie i za rok zrobie 2 skrzynie na truskawki, jedna na fasolke i buraki i jedna na ziola i polowe z niej mozliwe, ze przeznacze na ogorki. Te warzywa zawsze mi dobrze rosly. A pomiedzy cebulki.

A skrzynki tez po taniosci beda z nadstawek paletowych. Jak sie rozwala to szybko mozna podmienic.

Takie wlasnie cudowne rozchodniki dostalam od Madzi Wilczycy

Lidzia nie wywalaj przypadkiem. Jak nie bedziesz chciala to tylko info strzel.
Takich skarbow szkoda sie pozbywac. Teraz w sklepach jakies niewydarzone cherlaki chorowite.
Judith 21:31, 15 lip 2025

Derenie wyglądają na okazałe i zdrowe. Mnie byłoby szkoda je ruszać.
A co do rozchodników (wspaniałych okazów!) - podtrzymuję wcześniejsze zdanie, że osobiście wolałabym pozbyć się stąd hortensji. Albo przesadzić je przed rozchodniki .
Monia81 21:36, 15 lip 2025

LIDKA napisał(a)

No i dojrzewam i już wiem że mnie kręcą byliny a trawy i krzaki dużo mniej.

Bardzo mi się podoba to zdanie bylinki jak dla mnie kojarzą się z lekkim szaleństwem, dlatego też je bardzo lubię wielgachne masz te rozchodniki, miejscówka im musi pasować wybitnie, że takie porfiry z nich
MagdaLenka 21:49, 15 lip 2025

U mnie też rozchodniki porosły jak szalone. To jakaś stara odmiana nn od znajomych. Dla porównania Herbstfreude są jakieś 20 cm niższe. Może wystarczyłoby je trochę przerzedzić, żeby wyeksponować hortki? Wywalić tylko połowę zamiast pozbywać sie zupełnie, bo jednak ładne są i okazałe...
LIDKA 22:02, 15 lip 2025

TAR napisał(a)
Ja raczej nie bede sie juz bawic w pomidory. Raptem 5 owocow mam. Reszta ma tylko kwiaty i wielkie liscie. Nie ma sensu inwestowac w szklarnie. Truskawek tez mam za duzo. Nie bylo komu zbierac. Wykarmilam sasiadow i polowe lidzi w biurze. W tym roku je wykopie i za rok zrobie 2 skrzynie na truskawki, jedna na fasolke i buraki i jedna na ziola i polowe z niej mozliwe, ze przeznacze na ogorki. Te warzywa zawsze mi dobrze rosly. A pomiedzy cebulki.

A skrzynki tez po taniosci beda z nadstawek paletowych. Jak sie rozwala to szybko mozna podmienic.

Takie wlasnie cudowne rozchodniki dostalam od Madzi Wilczycy

Lidzia nie wywalaj przypadkiem. Jak nie bedziesz chciala to tylko info strzel.
Takich skarbow szkoda sie pozbywac. Teraz w sklepach jakies niewydarzone cherlaki chorowite.

Tarcia a jak one że Słońcem mają? Są kwiaty to bedą owoce. Może masz jakieś późniejsze odmiany?

Co z rozchodnikami jeszcze nie postanowiłam.
Basieksp 22:09, 15 lip 2025

No mi też szkoda byłoby tych rozchodników. Nie ruszałbym ich, jak zakwitną będą jeszcze ładniejsze. Poczekaj na efekt, zobaczysz co bardziej Ci się będzie podobało, co lepiej zostawić.
kasiab 05:54, 16 lip 2025

Dereniowa może zmienić nazwę na rozchodnikową przepięknie wygląda ta rabata rozchodniki wyjątkowo piękne. Moje lekkiego życia nie mają: drugi rok z rzędu widzę na nich ślimaki... Aż dziwne, bo przez wszystkie lata nic się ich nie "czepiało"

Widok na kortowa świetny

Pomidory bardzo bardzo zaowocowane. Mnie teraz nie było kilka dni o w końcu te, które miały liście i kwiatki, mają owoce. Posłużyły im opady z ostatnich kilku dni.