Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

basia3012 13:07, 14 lip 2025

Lidka, tło dla ogrodu piękne ale siewek chyba nie brakuje.
Szukałam tych krwawnic ale nie znalazłam. Za to jeżówki gaury i inne byliny rosną pięknie. Jedne to do krwawnic podobne, zapomniałam nazwę.
Hortensje i liatry u Ciebie około dwa tygodnie do przodu niż u mnie.
Judith 14:59, 14 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Wiola werbena nie tylko u mnie taka dziwna.

Zaiste!

Lidka, zazdro tyle dni deszczu. U mnie jeden dzień i tyle. Dzisiaj wprawdzie podobno chwilę padało, ale nie o chwilę chodzi…
pestka56 15:07, 14 lip 2025

Eupraksja napisał(a)

Ooo, też się pozbywałam swego czasu miskantów - i też z gliniastej ziemi. Poddałam się tylko szybciej niż Ty i ostatecznie wykopali mi je panowie, którzy przyjechali kostkę kłaść. Oddałam przez grupę śmieciarkową na fb.

No i teraz tak... kilka małych odrostów się pojawiło. Malutkie, ładne. Lubiłam je w sumie, robiły ładną zasłonę przy tarasie. I biję się z myślami, pozwolić rosnąć póki co, czy jednak wykazać się mądrością nabytą i eksmitować póki małe

One takie niby ładne, ale pokładają się na wszystkie strony i kłopotliwe to ich wycinanie - z roku na rok coraz bardziej kłopotliwe Chociaż pióropusze zmrożone w zimie cudowne.

Miskanty się pokładają, bo są przekarmione. Proste. To są trawy w naturze nie nawożone.
W ogrodach można je nawozić tylko wtedy gdy ziemia jest wybitnie słaba i to nie żadnymi nawozami, ale kompostem. Wtedy odwdzięczą się pięknym pokrojem.
pestka56 15:09, 14 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Ja powoli ograniczam duże trawy. Za dużo pracy z nimi.
Podczas sadzenia ułamało mi się kilka gałązek gaury i szałwii okręgowej. Wsadziłam do wody. Ciekawe jaki będzie efekt .

Jak to za duzo pracy???
Moje są tylko na wiosnę ścinane i koniec. Nie podlewam. A nawóz... jak nie zapomnę to sypię na wiosnę kompost i koniec.
Miskantowo 15:26, 14 lip 2025

Moje miskanty też się nie pokladają.
Stoją na baczność caly czas a rosną na glinie z kompostem.
Raczej nie glodują.
Dostaja tez co jakiś czas nawóz (bo sypię pod inne rosliny i przy okazji się zalapią)
Moze sekret tkwi w odmianie?
Moje to Memory.
Eupraksja 16:14, 14 lip 2025

Kolejny raz się potwierdza, że rośliny się różnie zachowują w różnych ogrodach - moje też nigdy nie dostały innego nawozu, tylko kompost własny w nieprzesadnych ilościach, bo zawsze go mało, więc rozdzielałam w różne części ogrodu. Ziemia gliniasta. Teraz tak myślę, że przez pierwsze lata stały ładnie, ale po jakichś 10 rozkładały się naokoło coraz mocniej - pewnie należałoby je co jakiś czas dzielić i w ten sposób trzymać w ryzach? Ale wielkość korzeni nie zachęca do takich działań.
Nie pamiętam już niestety teraz, po kilkunastu latach, co to była za odmiana. Wysoka, ze 2 metry miał, więc rozkładał się też szeroko
olciamanolcia 21:28, 14 lip 2025

TAR napisał(a)
Piekny ten łan werbeny, dla mnie raczej nieosiągalny. Coz nie mozna miec wszystkiego

Nie przyjęła się ?

TAR 21:35, 14 lip 2025

Przyjela sie ale wielkich postepow nie ma, moze sie rozrosnie, na razie deszcze sponiewieraly mi wszystkie rosliny. Ale kwiatow jeszcze nie ma. Maz ma prikaz by tam nie odchwaszczac
pestka56 21:39, 14 lip 2025

Eupraksja napisał(a)
Kolejny raz się potwierdza, że rośliny się różnie zachowują w różnych ogrodach - moje też nigdy nie dostały innego nawozu, tylko kompost własny w nieprzesadnych ilościach, bo zawsze go mało, więc rozdzielałam w różne części ogrodu. Ziemia gliniasta. Teraz tak myślę, że przez pierwsze lata stały ładnie, ale po jakichś 10 rozkładały się naokoło coraz mocniej - pewnie należałoby je co jakiś czas dzielić i w ten sposób trzymać w ryzach? Ale wielkość korzeni nie zachęca do takich działań.
Nie pamiętam już niestety teraz, po kilkunastu latach, co to była za odmiana. Wysoka, ze 2 metry miał, więc rozkładał się też szeroko

Czyli masz ziemię podobną do mojej. Ja mam miskanty na jednej z rabat, które w 2012 przesadziłam z innego miejsca już jako pokaźne 3 letnie kępy. Od tamtej pory nie byly wykopywane, ani dzielone. Kilka z rabaty usunęłam, bo zrobiło się ciasno. Za najlepszego miskanta uważam Malepartusa. On nawet ciężkiego śniegu się nie boi Najstarsze Krater, Early Hybrid i Giganteus nie wyległy nigdy. Także 5-7 letnie Champagner, Noah, Ala, Droning Ingrid, Morning Light, Gracillimus (podobny ?) nie wylegają, a po mocnym deszczu ładnie wstają. O Huron Sunrise, Lady in Red, Herman Mussel, Heron i Rosi jeszcze się nie wypowiem, bo mam je zbyt krótko.
olciamanolcia 22:02, 14 lip 2025

TAR napisał(a)
Przyjela sie ale wielkich postepow nie ma, moze sie rozrosnie, na razie deszcze sponiewieraly mi wszystkie rosliny. Ale kwiatow jeszcze nie ma. Maz ma prikaz by tam nie odchwaszczac

Moja tez bez kwiatów — tylko ma pojedyncze reszta w fazie wzrostu
U mnie bardzo mokro bardzo dużo deszczu i może dlatego
Ale o ile pamiętam wysyp werbenowych kwiatów miałam na przełomie lipca i sierpnia