Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Wiaan 13:47, 13 lip 2025

Lidka jak ukorzeniasz gaury, w wodzie czy inaczej? Mam fajną odmianę białą, która się nie kładzie nawet po deszczu i chętnie rozmnożę.
Eupraksja 16:02, 13 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Oto ostatnie fotki platanowej z miskantami.

A to 6 miscantów i 2 szpadle potem

Ooo, też się pozbywałam swego czasu miskantów - i też z gliniastej ziemi. Poddałam się tylko szybciej niż Ty i ostatecznie wykopali mi je panowie, którzy przyjechali kostkę kłaść. Oddałam przez grupę śmieciarkową na fb.

No i teraz tak... kilka małych odrostów się pojawiło. Malutkie, ładne. Lubiłam je w sumie, robiły ładną zasłonę przy tarasie. I biję się z myślami, pozwolić rosnąć póki co, czy jednak wykazać się mądrością nabytą i eksmitować póki małe

One takie niby ładne, ale pokładają się na wszystkie strony i kłopotliwe to ich wycinanie - z roku na rok coraz bardziej kłopotliwe Chociaż pióropusze zmrożone w zimie cudowne.
LIDKA 21:26, 13 lip 2025

Narsilia napisał(a)
Wow werbena robi szał., wogole ta rabata nabiera mady w takim tempie że szok , dajesz im jakieś nawozy Lidka? Róże na tle gaury są powalające

Na kortowej nawóz dawałam różom i hortkom oraz cebulkom narcyzów.
Raz obornik w kulkach a raz azofoske.

LIDKA 21:28, 13 lip 2025

AgaBoso napisał(a)

Nie do wiary, że to efekt tylko 10 siewki. Mi się podoba.

Posadziłam sadzoneczki od Wiaan w zeszłe lato w rządku między hortkami i piwoniami. widać te werbenie z daleka.
LIDKA 21:33, 13 lip 2025

Judith napisał(a)
Lidka, wypaśne okazy jeżowek . U mnie po deszczu tez nabrały wigoru .
Niestety, u mnie deszcz padał tylko jeden dzień i noc - dużo, ale nadzieje były na tydzień opadów. Skończyło się na prognozach .

Pada dziś 5 dzień. Mam mnóstwo grzybków blaszkowych na trawniku. Jutro ma być sucho to M skosi i nawiezie. A w weekend kolejny może oprysk trzeba będzie bo w tyg ma padać jeszcze.
LIDKA 21:37, 13 lip 2025

Roocika napisał(a)
Werbena i gaura robią dobrą robotę, busz gwarantowany.
No i floksy, zawładnęły moim umysłem

Moje rozmnażane przetaczniki też się udały, mają już korzenie, widać że wychodzą dołem doniczki. Fajnie, że floksy też tak można rozmnażać. Nastawiłam też kocimiętę po cięciu, ciekawe czy się uda. No coraz więcej frajdy sprawia mi takie rozmnażanie

Moją kocimiętkę w doniczkach wykończyły mrówki i mączniak. Rozmnażanie bez sukcesu.

Floksy wróżą sukces a w wodzie mam gaury kolejne. Te wiosenne szybciej puszczały korzenie.
LIDKA 21:39, 13 lip 2025

TAR napisał(a)
Piekny ten łan werbeny, dla mnie raczej nieosiągalny. Coz nie mozna miec wszystkiego

Tarcia za to masz setki innych roślin których ja nie mam i mieć nie będę.
LIDKA 21:40, 13 lip 2025

Wiaan napisał(a)
Lidka jak ukorzeniasz gaury, w wodzie czy inaczej? Mam fajną odmianę białą, która się nie kładzie nawet po deszczu i chętnie rozmnożę.

Obcięte gałązki z dwoma górnymi listkami wstawiam do szklanki z wodą i stoją w domu.
Wafel 21:43, 13 lip 2025

Jeżówki niby sucholubne, a po deszczu rosną zdrowiutkie i dorodne Łan werbeny wygląda bajecznie!
LIDKA 21:44, 13 lip 2025

Eupraksja napisał(a)

Ooo, też się pozbywałam swego czasu miskantów - i też z gliniastej ziemi. Poddałam się tylko szybciej niż Ty i ostatecznie wykopali mi je panowie, którzy przyjechali kostkę kłaść. Oddałam przez grupę śmieciarkową na fb.

No i teraz tak... kilka małych odrostów się pojawiło. Malutkie, ładne. Lubiłam je w sumie, robiły ładną zasłonę przy tarasie. I biję się z myślami, pozwolić rosnąć póki co, czy jednak wykazać się mądrością nabytą i eksmitować póki małe

One takie niby ładne, ale pokładają się na wszystkie strony i kłopotliwe to ich wycinanie - z roku na rok coraz bardziej kłopotliwe Chociaż pióropusze zmrożone w zimie cudowne.

Ja się jeszcze biję z myślami czy nie wywalić maluszków które nasadziłam na kortowej. Ogólnie to lubię trawy ale kocham kwiaty.