Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

asica 12:23, 21 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Basia nie wiem co za jeden. Czerwony. Liście z kutnerem.
Duży i szybko rośnie.

Tu w pełni kwitnienia

Jeśli ten rododendron kwitnie jaki jeden z najwcześniejszycvh to prawdopodobnie Andantino. Podglądam taki za płotem u sąsiadki i kiedyś poprosiłam szkółkę w Iłowej o identyfikację.

Ja też zakupiłam, przyszedł rozkrzewiony, z pięknymi pąkami. A mieliśmy młodego szczeniaka. Jak wróciłam z pracy to wszystkie gałęzie były przycięte przy ziemi .
Tak sie obraził, że do dziś nie zakwitł. A to już 4 lata Rośnie zdrowo ale nie kwitnie.

Zdesperowana kupiłam jeszcze dwa - i zakwitły na ciemny fiolet, w dodatku każdy inny (w szkółce musiały być źle oznakowane).

TAR 12:36, 21 lip 2025

Eupraksja napisał(a)

Wow, te nowe przyrosty z pnia to fantastyczna sprawa, one lubią tak łysieć od dołu, tego się już na zapas bałam. Dopiero mam jeden maluśki, ale będę sadzić więcej - w naszym ogrodolesie to chyba jeden z większych pewniaków - więc już sobie zapisuję te informacje na przyszłość!

Podobnie jest z azaliami wielkokwiatowymi, ja swoje tez przycinam i nie sa golasy od dołu a ladne zwarte krzaki
MagdaLenka 13:02, 21 lip 2025

TAR napisał(a)

Podobnie jest z azaliami wielkokwiatowymi, ja swoje tez przycinam i nie sa golasy od dołu a ladne zwarte krzaki

Dobrze wiedzieć. Ja w tym roku kupiłam azalie pierwszy raz i zastanawiałam się, czy mogę je ciachnąć, bo mają dosyć długie nieulistnione pędy...
Patrycja_KG_Lu 15:12, 21 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Kocham mój ogród.

Nie dziwię się Jest ładnie.
LIDKA napisał(a)
Po deszczu wszystko soczyste.

Gaura mnie zszokowała wielkością w porównaniu do jej wieku. Co do werbeny to u mnie w tym roku, też siewek nie było, ale rosła w miejscu grubo wyściółkowanym, może dlatego?

Kiedy wrzucasz zdjęcie z NOWYM kubkiem porannej kawy/herbaty to mi się kojarzy ten filmik: https://www.facebook.com/reel/1179668213679789

Twój mąż ma rękę do trawy, taka soczysta, zadbana, cały czas na boso bym chodziła po takiej.

LIDKA napisał(a)

Zwyklaczki
Lubię bardzo a sieweczki które przełam sobie na kortową wszystkie są różowe. Hurra!

Ale moment aparatem uchwyciłaś. Aż zdziwiona jestem, że 3 na jednym kwiatku jak ich tyle do wyboru w Twoim ogrodzie.
Patrycja_KG_Lu 15:16, 21 lip 2025

pestka56 napisał(a)

Czyli masz ziemię podobną do mojej. Ja mam miskanty na jednej z rabat, które w 2012 przesadziłam z innego miejsca już jako pokaźne 3 letnie kępy. Od tamtej pory nie byly wykopywane, ani dzielone. Kilka z rabaty usunęłam, bo zrobiło się ciasno. Za najlepszego miskanta uważam Malepartusa. On nawet ciężkiego śniegu się nie boi Najstarsze Krater, Early Hybrid i Giganteus nie wyległy nigdy. Także 5-7 letnie Champagner, Noah, Ala, Droning Ingrid, Morning Light, Gracillimus (podobny ?) nie wylegają, a po mocnym deszczu ładnie wstają. O Huron Sunrise, Lady in Red, Herman Mussel, Heron i Rosi jeszcze się nie wypowiem, bo mam je zbyt krótko.

Za Twoją namową i jeszcze jedną filmikową rekomendacją nabyłam Malepartusy. Strasznie marne są, ledwo zipią, niemal nic nie podrosły od wsadzenia w zeszłym roku. Pisałam do szkółki wiosną i ocenili to na obrażenia mrozowe i by im dać czas, więc czekam cierpliwie. Z tej samej szkółki, ale na innej rabacie mam posadzonego Gracillimusa i pięknie nabrał masy, a sadzony w tym samym momencie... Jak myślisz mogę je jakoś wspomóc skoro za nawozem nie przepadają?

AgaBoso 12:39, 22 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Lidka, przypomnisz co to za odmiana szałwi? Piękna jest, taka zwarta.
DariaB 12:54, 22 lip 2025

Ależ się wspaniale kortowa zagęściła! Jeżówek też mam sporo, sieją się u mnie jak głupie, nawet odmianowe dają radę. Mojego jedynego rodka też tnę, trochę się pozbierał po ataku opuchlaków i odpukać wygląda całkiem nieźle.
pestka56 17:16, 22 lip 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Za Twoją namową i jeszcze jedną filmikową rekomendacją nabyłam Malepartusy. Strasznie marne są, ledwo zipią, niemal nic nie podrosły od wsadzenia w zeszłym roku. Pisałam do szkółki wiosną i ocenili to na obrażenia mrozowe i by im dać czas, więc czekam cierpliwie. Z tej samej szkółki, ale na innej rabacie mam posadzonego Gracillimusa i pięknie nabrał masy, a sadzony w tym samym momencie... Jak myślisz mogę je jakoś wspomóc skoro za nawozem nie przepadają?

Pat, ty masz chyba podobną glebę jak ja (gliniasta, ciężka). Nie trzeba nawozić. To im nic nie pomoże. Możesz miskantom dawać na wiosnę kompost lub przekompostowany obornik. Dobrze im, i innym trawom też, ściółkowanie pociętym suszem traw ozdobnych.
Nawozi się tylko gdy ziemia bardzo słaba, albo gdy rosną w donicach.

Co to za szkółka? Mam nadzieją, że ja ci jej nie polecałam

Na jakim etapie wzrostu Malepartusów były u ciebie przymrozki?
Odpowiedź, którą dostałaś od szkółki, to właściwie standard w tym roku. Pogoda dziwna i trawy trochę oberwały. Ale u mnie (30 km na płd od Warszawy) i u kilku innych osób, z którymi jestem w stalym kontakcie, trawy są już piękne w tym roku. Mimo przymrozków i konieczności ścięcia tego co wzeszło i zostało przypalone mrozem.
LIDKA 20:54, 22 lip 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie dziwię się Jest ładnie.

Gaura mnie zszokowała wielkością w porównaniu do jej wieku. Co do werbeny to u mnie w tym roku, też siewek nie było, ale rosła w miejscu grubo wyściółkowanym, może dlatego?

Kiedy wrzucasz zdjęcie z NOWYM kubkiem porannej kawy/herbaty to mi się kojarzy ten filmik: https://www.facebook.com/reel/1179668213679789

Twój mąż ma rękę do trawy, taka soczysta, zadbana, cały czas na boso bym chodziła po takiej.

Ale moment aparatem uchwyciłaś. Aż zdziwiona jestem, że 3 na jednym kwiatku jak ich tyle do wyboru w Twoim ogrodzie.

Pati dawno Cię nie było
Gaura mnie też zaskakuje. Najwyższe gałązki z Kwiatami mają 140 cm -dzis zmierzyłam. A ja myślałam że będę miała zgrabną i kwitnącą obwódke przed różami.
No nic ...gaury będzie więcej

Kubki lubię ale nie mam wcale dużo...

Tych bzyków dużo ale pszczół nie ma prawie wcale.
LIDKA 20:56, 22 lip 2025

AgaBoso napisał(a)

Lidka, przypomnisz co to za odmiana szałwi? Piękna jest, taka zwarta.

Mam tu szałwie nn z biedronki te pierwsze kilka krzaków. Ona zwarta i tak kuliście rośnie. Chce jej więcej i będę dzielić.
Dalej w szpalerku jest news dimenson blue. Jest podobnej wysokości do nn ale ciut mniej zwarta. Obie mają bardzo intensywny kolor.