Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:48, 14 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Ładne te sadzonki dereni. Takie kształtne.

Tak, jestem zachwycona sadzonkami, żadne tam drapaki. Bardzo fajne, regularne kształty. Choć ja czasem "dziwaki" też lubię. Bywają bardzo ciekawe.
PrawieBory 07:54, 14 lut 2025

Jolu, kociaki cudne Szacun za przygarniecie bezdomniaków
I do tego wszystkiego zakupy ogrodowe... Derenie przycinasz wiosną krótko? Czy pozwalasz im rosnąć i robisz tylko cięcie korekcyjne? Z tego co czytałam to są różne szkoły...
April 07:56, 14 lut 2025

TAR napisał(a)
Sadzonki rewelacja. Licze, ze moje tez beda takie ładne, w koncu to samo źródełko zakupu kurier zazwyczaj przyjezdza do mnie ok. 14-tej

TAR napisał(a)
Doszla i do mnie paczka, zapakowana solidnie ale jakas mała choc ciezka. Mam nadzieje, ze sadzonki beda rownie okazale, jak nie to sie wkurze Rozpakuje dopiero po dowiezieniu ich do domu.

Na pewno będziesz zadowolona Trzymałam chyba dobrze kciuki?
April 07:59, 14 lut 2025

mrokasia napisał(a)
Pięęęękne zakupy!!! Zazdroszczę tych dereni. U mnie za mało cienia… w upał zawsze przypalone.

Dziewczyny, wg mnie te sadzonki spokojnie wytrzymają na dworze, byleby dobrze zabezpieczyć przed mrozem donice.

Coraz więcej masz cienia, gdzieś byś wcisnęła
Ja chyba rozmrożę trochę ziemi i od razu wcisnę w większe donice. Pewnie zajmie parę miesięcy zanim zdecyduję się gdzie je wcisnąć na rabacie.
Oczywiście niektóre zakupy pod wpływem Tarci, bez planowania miejsca... Zwołam znów jakieś konsylium na wiosnę i będziemy planować. Każda okazja dobra do spotkania się
April 08:00, 14 lut 2025

Makao napisał(a)
Śliczne derenie i ładne sadzonki. Fajny zakup

Dzięki
April 08:04, 14 lut 2025

TAR napisał(a)
Otworzylam paczke. Sadzonki podobne wielkosciowo. Choc te innych zawsze wydaja sie ladniejsze

Jednak za te ceny to sadzonki petarda. Lilaki nie sa wysokie ale dosc szybko rosna wiec spoko. Ciski lekko zżolkłe na koncowkach nie wiem czy od mrozu czy zbyt malo wody. Ale i tak je planuje mocno przyciac. Ogolnie jestem zadowolona z zakupu. Musze podsypac ziemi do 2 doniczek z dereniami, bo wysypana i korzonki na wierzchu

Coś mi się pomieszała kolejność odpowiedzi

Super że twoja paczka spełniła oczekiwania
Też mi się ziemia wysypała trochę z doniczek. Chyba za dużo dają perlitu. Ale przekorzenienie pierwsza klasa.
Podżółknięte cisy mogą też wynikać z zażelazionej wody, którą podlewali. Przytniesz i będzie git.
Jestem zadowolona z tych "wspólnych" zakupów
April 08:08, 14 lut 2025

MartaCho napisał(a)
Cudne zakupy! Takie okazy to sama radość. Nie pozostaje zatem nic innego, jak poprosić o namiar na sklep

Dzięki
pw
April 08:10, 14 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Ania, nie wiem, może by dały radę ale ja już miejsca nie mam . No chyba, że wywalę jedną pęcherznicę .

Nie no, derenie ładniejsze. Pęcherznicę zawsze gdzieś wciśniesz
April 08:12, 14 lut 2025

TAR napisał(a)

U mnie w garazu bez zadnego grzania tez 15 stopni. Musza tydzien lub dwa mrozow przetrzymac. U Ciebie w pracowni przynajmniej jasno. W garazu ciemnica. Jak juz bedzie po mrozach to w podcien wcisne w kartonie i jeszcze opatule wloknina donice. Do marca juz niedaleko

U mnie garaż to oddzielny budynek, nieogrzewany, tylko ocieplony. Ale temperatura nigdy nie spada poniżej zera. Utrzymuje się tak 5-10stopni więcej niż na zewnątrz. Zależy też jak często otwieramy, bo brama bardzo szeroka, ponad 5 m.
April 08:17, 14 lut 2025

Tess napisał(a)

Ładne sadzonki.
A hortensja jak ma na imię? Derenie potrzebują cienia, prawda?
Rany, nie kuście, bo nie wstrzymam...

Słuszna uwaga, miałam dopisać, Hortensja piłkowana Avelroz.
Derenie chyba najlepiej słońce, półcień. Ale nie patelnia. Dużo zależy od wilgoci.
Zrób sobie prezent na Walentynki Ja tak zrobiłam