Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:14, 28 kwi 2025

TAR napisał(a)
Jola, juz wszystko zostalo napisane i obcacane. Nie bede sie silic na wyszukane komplementy. Masz zarypiście i tyle.
Mnie szczena zleciala na Vanila Twist, rozowe mnie nie ruszaja, tez mi kwitna Ale ten biały bomba w deche.
Tak Tobie kwitna niezapominajki, ze az do mnie trafiły i tez mi kwitna przyszly z dzwonkami i tawułkami. Dziekuje, niech zostana

Moje sofy tez okupuja psiaki, my tylko na doczepke. A jutro przyjedzie zamowiony naroznik ogrodowy, planuje sie pobyczyc po posadzeniu wszystkiego

Ania, Vanilla Twist jest ekstra, bardzo polecam jak gdzieś znajdziesz. Fakt że w tym roku kwitnienie jest rekordowe. Ja kupiłam jako pojedynczy kijek. Już w kolejnym sezonie miał długie gałązki, bo bardzo szybko przyrasta.
To fajnie że niezapominajki zawędrowały z innymi bo w lesie wyglądają zarąbiście. Daj im się tylko wysiać a już się nie pozbędziesz. Będą się same komponować z roślinami. A zarazem łatwo wyrwać jeśli zawadzają.
Jak narożnik? wypróbowany, sprawdził się? Nie miałam czasu w weekend zajrzeć na O. więc muszę zaraz odrobić zaległości.
April 08:17, 28 kwi 2025

ewsyg napisał(a)
Jolu, Twój ogród zawsze mnie zachwyca. No i ładnie go pokazujesz. Jak się je ogląda, to człowiek ma chęć usiąść na łąwce i wdychać woń drzew i zachwycać się roślinnością. Chyba chętnie w nim przebywasz ?

Ewo, bardzo dziękuję. Pokazuję ogród tak, jak mi pnie drzew pozwolą. Ciężko nieraz się wpasować między nimi. Prawdę powiedziawszy to ja w ogrodzie nie umiem siedzieć. Jestem w nim tylko jak pracuję, robię zdjęcia lub oprowadzam gości
April 08:19, 28 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Twój ogród to raj dla tych małych szczurków. Rudy niczym nestor rodu dogląda stadka, choć wiem, że on kastrat i dla niego to adopcyjne dzieciaki.

Haniu, słychać tylko tupot jak się ganiają po ogrodzie i niestety po rabatach. Sporo już mi połamały pędów np hortensji. Ale takim smykom się wybacza
April 08:25, 28 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)
April, oglądam Twoje nowe zdjęcia zawsze z zachwytem - a po stokroć większym, kiedy właśnie sama wracam z naszego lasu, który jest ciągle… lasem z kilkoma kwiatkami tu i tam. Mam nieśmiałą nadzieję zobaczyć kiedyś ten Twój cud na żywo, zwłaszcza że ze zdjęć można podejrzeć kompozycje gatunków czy ciekawe odmiany, ale trudno rozgryźć i uczyć się takich większych kwestii, jak przestrzennie komponujesz te nasadzenia, jak one funkcjonują wśród drzewostanu ☺️

Las sam w sobie jest ładny więc nie narzekaj. Pomyśl o koleżankach, które muszą zaczynać od pustego, zachwaszczonego pola.
U mnie przestrzeń na zdjęciach jest nie do ogarnięcia przez gęstość drzew. Ja mam duże prostokątne lub kwadratowe rabaty. Nic nadzwyczajnego. Np w środku mam dwie rabaty 10x10. W jedną jest "wcięte" miejsce na ognisko. Poza tym Na około szerokie na kilka metrów, długie rabaty i tyle. Żadne wyfikane plany.
April 08:26, 28 kwi 2025

Magara napisał(a)
Jola, stworzyłaś piękne miejsce, unikalne Nie mogę się napatrzeć na te Twoje foty
Szczurki to farta miały, że do Ciebie trafiły

Fart jest obopólny
Lubię się z nimi miziać
April 08:28, 28 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Ten Blue Tit to bardziej niebieski czy fioletowy? W necie różne kolory pokazują. Tak sobie myślę że może i ja spróbuję swoje rozmnożyć z sadzonek Pobawić się przecież można

Mirko, Blue Tit to fiolet, lila. Trudno mu zrobić zdjęcie oddające odcień. Zapomniałam w weekend o tych sadzonkach. Muszę sobie przypominajkę wpisać do telefonu.
Życzę nam zatem sukcesów w rozmnażaniu
April 08:29, 28 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Ja to sie dziwie ze ona w ogole w lecie do pracy jezdzi

Wierzcie mi, niechętnie
April 08:30, 28 kwi 2025

anpi napisał(a)
Aprilku, biały judaszek bardzo urokliwy! W ogóle masz piękne te drzewa, klony dają solidne plamy koloru. Zieleń też fajnie zróżnicowana, od żarówiastej limonki do ciemnej zieleni bluszczy i nie tylko...
Szczurki zabawne, a rudas jak zwykle dostojny!

Wiosną zróżnicowanie kolorów liści jest największe. Potem się bardziej wyrównuje. Czerwień u mnie tylko miejscowo. Nie przepadam za zbyt intensywnymi kontrastami.
April 08:32, 28 kwi 2025

anabuko1 napisał(a)

Cudny ten klon. A ostatnio zastanawiałam czy go nie kupić sobie, ale potem mysli gdzie go posadzić.

Aniu, kloniki fajnie się prezentują w lekkim słońcu. Warto je mieć ale na słońce się nie nadają. Będzie je przypalać.
April 08:33, 28 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Tez jest ekspansywna i wylazla mi na sciezke
Ty masz wieksze tereny dla niej
Mam 3 rodzaje konwalii
Zielona, z paskiem i z wieloma paskami
Nadmiary wsadzaj do donic

To mnie nie pocieszyłaś. Przeprowadzę ją do zadołowanych donic. Będzie kępowo