Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Gruszka_na_w... 20:21, 25 kwi 2025

Twój ogród to raj dla tych małych szczurków. Rudy niczym nestor rodu dogląda stadka, choć wiem, że on kastrat i dla niego to adopcyjne dzieciaki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Eupraksja 21:07, 25 kwi 2025

April, oglądam Twoje nowe zdjęcia zawsze z zachwytem - a po stokroć większym, kiedy właśnie sama wracam z naszego lasu, który jest ciągle… lasem z kilkoma kwiatkami tu i tam. Mam nieśmiałą nadzieję zobaczyć kiedyś ten Twój cud na żywo, zwłaszcza że ze zdjęć można podejrzeć kompozycje gatunków czy ciekawe odmiany, ale trudno rozgryźć i uczyć się takich większych kwestii, jak przestrzennie komponujesz te nasadzenia, jak one funkcjonują wśród drzewostanu ☺️
Magara 22:19, 25 kwi 2025

Jola, stworzyłaś piękne miejsce, unikalne Nie mogę się napatrzeć na te Twoje foty
Szczurki to farta miały, że do Ciebie trafiły
mirkaka 06:06, 26 kwi 2025

Ten Blue Tit to bardziej niebieski czy fioletowy? W necie różne kolory pokazują. Tak sobie myślę że może i ja spróbuję swoje rozmnożyć z sadzonek Pobawić się przecież można
Kasya 06:28, 26 kwi 2025

ewsyg napisał(a)
Jolu, Twój ogród zawsze mnie zachwyca. No i ładnie go pokazujesz. Jak się je ogląda, to człowiek ma chęć usiąść na łąwce i wdychać woń drzew i zachwycać się roślinnością. Chyba chętnie w nim przebywasz ?

Ja to sie dziwie ze ona w ogole w lecie do pracy jezdzi
anpi 00:27, 27 kwi 2025

Aprilku, biały judaszek bardzo urokliwy! W ogóle masz piękne te drzewa, klony dają solidne plamy koloru. Zieleń też fajnie zróżnicowana, od żarówiastej limonki do ciemnej zieleni bluszczy i nie tylko...
Szczurki zabawne, a rudas jak zwykle dostojny!
anabuko1 11:33, 27 kwi 2025

April napisał(a)
Justyna, wszystkie się świetnie przyjęły i rosną na potęgę. Ale to to akurat bezodmianowy.

Orange Dream są takie:

Z tyłu za cercisem

Cudny ten klon. A ostatnio zastanawiałam czy go nie kupić sobie, ale potem mysli gdzie go posadzić.
April 07:59, 28 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale napasłam wreszcie oczy Niesamowity klimat masz w ogrodzie. I przypomniałaś mi, że dla judaszowca jeszcze musze jakieś miejsce wyczarować, bo mi tęskno za tym pięknym drzewkiem. Co ciekawe bardziej mi sie cni za jego pokrojem i listkami niż kwieciem, a przecież pamiętam jak na pierwsze kwitnienie wyczekiwałam Niezłą kolekcję zgromadzilaś Niezapominajki uwielbiam wiosną. Nawet jak potem łapią mączniaka. Muszę zrobić dosiewkę bo po powodzi nasiona zabrało i zostały mi się tylko w podwórku i kilka szt na górze obok łąki. Marzyłam o rowie w niezapominajkach, ale tylko raz było tak potem zaczęły się powodzie i niestety

Sylwia, judaszowce są warte grzechu. Uwielbiam je. Chociaż młodziaki teraz zostały liźnięte mrozem niestety. Oby im to nie zaszkodziło.
Niezapominajki jak przekwitną to wyrywam. Zostawiam tylko ciut żeby się wysiały a resztę likwiduję. I tak ciągle masa wyrasta. Niestety są dwuletnie i wysiew w twoim przypadku jest zawsze ryzykowny. Te powodzie to tragedia dla ogrodu.
April 08:04, 28 kwi 2025

Judith napisał(a)
Ale pięknie w Twoim lesie! Tyle się tu dzieje, mnóstwo ciekawych miejsc (właściwie to same ciekawe miejsca ), te kompozycje takie niby od niechcenia - no cudnie!
Przyuważyłam dziwne liście konwalii: takie z jaśniejszymi prążkami, nigdy takich nie widziałam- to jakaś wyfikana odmiana?

Cześć, zapraszam na żywo Zupełnie inny odbiór. Ciężko u mnie robić zdjęcia szerszej perspektywie bo drzew jest bardzo dużo. Dlatego głównie focę mniejsze kawałki rabat. Dlatego wydaje się że jest ciekawiej
Konwalia faktycznie fajnie wygląda, kupiłam pod nazwą konwalia paskowana. Nawet jak nie kwitnie to listki przyciągają wzrok. Mam jednak nadzieję że nie będzie taka ekspansywna jak te zwykłe.
Kasya 08:08, 28 kwi 2025

April napisał(a)

Cześć, zapraszam na żywo Zupełnie inny odbiór. Ciężko u mnie robić zdjęcia szerszej perspektywie bo drzew jest bardzo dużo. Dlatego głównie focę mniejsze kawałki rabat. Dlatego wydaje się że jest ciekawiej
Konwalia faktycznie fajnie wygląda, kupiłam pod nazwą konwalia paskowana. Nawet jak nie kwitnie to listki przyciągają wzrok. Mam jednak nadzieję że nie będzie taka ekspansywna jak te zwykłe.

Tez jest ekspansywna i wylazla mi na sciezke
Ty masz wieksze tereny dla niej
Mam 3 rodzaje konwalii
Zielona, z paskiem i z wieloma paskami
Nadmiary wsadzaj do donic