Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Kordina 23:02, 09 wrz 2025

Zjawiskowo, jak zawsze cudo stworzyłaś
April 07:23, 10 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Floksy rzeczywiście gwiazdorzą ❤️

Agatorek napisał(a)
Tu to masz dopiero busz

Aga, floksy początkowo mnie wkurzały. Pieliłam ile się dało. Nie ścinałam kwiatostanów bo tam ciężko wleźć No i nigdy mi się nie chciało.
To bardzo trudna rabata, 5m głębokości, opadająca ostro w dół na jej tyle, bo działka sąsiadów jest niemal 1,5 metra niżej niż moja. Podniosłam ile się dało ale i tak nie zniwelowałam różnic. Za ogrodzeniem dziki las sąsiada i wiadomo, że drzewa przechylają się do mnie, w stronę słońca.
W pewnym momencie odpuściłam walkę, nic nowo posadzonego nie dawało rady. Posadziłam hortensje, z których połowa padła, połowa się zadomowiła. Więc floksy zostały bo coś tam rosnąć musi.
O ile wiosna i wczesne lato to masakra. To druga połowa lata, kiedy właśnie floksy się pokazują, jest do zniesienia, a w niektórych momentach nawet mi się podoba
Chcę powalczyć tam jeszcze z rdestami himalajskimi. Już trochę tam rośnie i daje radę.
April 07:24, 10 wrz 2025

Juzia napisał(a)
Świetna jest ta słoneczna rabata
Ale ja tęsknię za twoim lasem

Dzięki, las też będzie. Obudziłam się z letargu to może w weekend coś cyknę.
April 07:28, 10 wrz 2025

TAR napisał(a)
Buszyk niezly. Na chwasty miejsca nie ma. Floksy super. I Wiethorsta przyuwazylam sporo tego slonca.

Niestety nawłoć nawet w takim buszu szaleje
Wiethorsty już ostro tnę. Nie mogą być większe bo mi wszystko zasłaniają. A przecież nie przesadzę do tyłu
Wcale tego słońca tam też nie ma tak dużo. Może z 5 godzin od południa. Potem sosny które rosną przy bramie wszystko zacieniają. Klony też dają sporo cienia. Nie zdążyłam ich przyciąć w czerwcu. Muszą czekać do zimy. Znowu je ogłowię. Dobrze im to zrobiło.
April 07:33, 10 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Ta rabata to takie zaproszenie do leśnego ogrodu. Pięknie masz Jola!

Dzięki Lidko. Ta rabata jest jakby poza ogrodem. Reszta ogrodu, lub ogród właściwy, jest z drugiej strony domu. Ostatnio była u mnie koleżanka, która ogród znała tylko ze zdjęć. Obejrzałyśmy tą słoneczną rabatę a ona pyta "to już? wydawało mi się na zdjęciach że masz większy ogród" Dopiero jak zaprowadziłam ją do lasu to jej się spodobało Leśnego ogrodu u mnie nie widać z zewnątrz. Jest żywopłot, a z innej strony spora górka, zasłaniająca to co kryje las
April 07:34, 10 wrz 2025

Alija napisał(a)

Hortensjowa ławka wygląda fantastycznie.

Dzięki Alicjo. Przeróbki już zrobiłam w tym miejscu. Zobaczymy w przyszłym sezonie czy mi się udało
April 07:34, 10 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Zjawiskowo, jak zawsze cudo stworzyłaś

Bożenko dzięki. Taki trochę chaos ale w lesie jakoś ujdzie
LIDKA 20:59, 10 wrz 2025

April napisał(a)

Dzięki Lidko. Ta rabata jest jakby poza ogrodem. Reszta ogrodu, lub ogród właściwy, jest z drugiej strony domu. Ostatnio była u mnie koleżanka, która ogród znała tylko ze zdjęć. Obejrzałyśmy tą słoneczną rabatę a ona pyta "to już? wydawało mi się na zdjęciach że masz większy ogród" Dopiero jak zaprowadziłam ją do lasu to jej się spodobało Leśnego ogrodu u mnie nie widać z zewnątrz. Jest żywopłot, a z innej strony spora górka, zasłaniająca to co kryje las

Masz sporo prywatności macie skoro z drogi nie widać. Mój glówny ogród jest obok domu i trochę ludzie zaglądają przez 6 M bramy dość niskiej. Ale za dużo nie widzą bo wzdłuż płotu już spore tujki mam. A brama na wprost garażu i dobrze widocznej kamery i chyba głupio im się zatrzymać i gapić.♥️
nicol21 22:05, 10 wrz 2025

Dawno mnie nie było, ale załapałam się na sporą ilość zdjęc. Wypełnione po brzegi rabaty są piękne. Ale w otoczeniu lasu to magia.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies