Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 09:15, 15 paź 2025

ewsyg napisał(a)

Jolu, to ja poproszę kawkę i posiedzę sobie tutaj,będę delektować się pięknem i zapachem Twojego ogrodu.

Bardzo ładnie dobierasz rośliny.

Ewo dziękuję. Te za ławkami to ostatnio tworzone nasadzenia, już miałam plan co chcę, a nie na żywioł. Niestety z braku miejsca zaczęłam dosadzać rośliny niezaplanowane Więc dobór roślin jest tylko częściowo z rozsądku, potem już "co mi w duszy gra".
Ale fajnie że się podoba
Kawka zawsze dostępna, zapraszam
April 09:20, 15 paź 2025

Juzia napisał(a)

Też wolę zieleń dlatego ta fota moja ulubiona

Juzia, doskonale cię rozumiem. Też preferuję zieleń, we wszystkich jej odcieniach. Jednak w ciemnym lesie staram się wprowadzać maksimum limonki, dla rozświetlenia cienia. Dlatego kwitnących roślin u mnie nie ma zbyt wiele. Za to rzucają się bardziej w oczy.
April 09:32, 15 paź 2025

mirkaka napisał(a)

Przepięknie

Drugie zdjęcie moje ulubione

Mirko dziękuję.
Astry zaczęłam doceniać późno ale teraz to jedne z moich ulubionych kwiatów jesieni
April 09:35, 15 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Jola masz kolorowo bujnie i buszowato. Będę się powtarzać ale naprawdę nie do wiary co udało Cię stworzyć w sosnowym lesie. Podziwiam nieustannie. Tylko proszę częściej wstawiaj foty. Dla Twojego ogrodu to warto włączać duży monitor.

Lidko, lejesz miód na moje serce Sama jestem zaskoczona że dotarłam do końca. Wymaga jeszcze liftingu starszych miejsc ale ogólnie jestem zadowolona. Fajnie że też odbierasz ten ogród jako przyjemne miejsce
April 09:40, 15 paź 2025

mrokasia napisał(a)
Kurde!!! Wylazła z gawry i co? Wszystkim szczęki zleciały!
Jolcia, uwielbiam Twój las .

No wyszła na chwilę i znów się chowa bo to tak u mnie co roku wygląda. No i nie mam takiego daru jak ty, nie robię takich ładnych zdjęć, więc też nie mam co pokazywać. Pogoda też jest przeciwko mnie. Buro szaro, mży, zamiast uczciwie popadać a potem słońce. No i humor mi psuje budujący się za ogrodzeniem dom. Idealnie się wstrzelili w moje najsłabiej obsadzone miejsce. Dumam co zrobić żeby zasłonić. A tam i tak ciasno, niestety niskich roślin. Tak więc masa przeróbek przede mną. Czekam tylko żeby wiedzieć jaka dokładnie będzie wysokość. Ma być parter i piętro. A już parter u mnie widać. Chyba ich działka jest trochę wyżej położona niż moja. Dopóki był las, nie widać było tej różnicy. Ech, życie
April 09:43, 15 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne to tło z wysokich drzew. Ogród bajeczny. U mnie całe tło zniknęło w dwa tygodnie.....kompletna zmiana warunków świetlnych dla rodków i hortensji.
Cudne te pnie i wysokie drzewa, prawdziwy las ze wszystkimi piętrami.

Sylwia, bardzo mi przykro. Wiem, byłam u ciebie i widziałam zmiany. Teraz masz zagwozdkę. To co u mnie się dzieje to namiastka tego co u ciebie. Chociaż też sąsiedzi z boku wycięli niemal cały las pod budowę domu. Niestety nie żyjemy na bezludnych wyspach, zawsze coś się może wydarzyć poza naszą ziemią, na co nie mamy wpływu. Różni ludzie mają różne potrzeby. Choć ja nie rozumiem zbiorowego lęku posiadania drzew na działkach, bo nie wiem jak to nazwać inaczej.
Ja będę jeszcze dosadzać
Kokesz 09:44, 15 paź 2025

April napisał(a)

Tak, to świecznica

Piekna a jaka to odmiana bo widzę zielone liście i takiej właśnie szukam?
Ehh...chciałabym to wszystko kiedys zobaczyć na żywo...
vita 09:45, 15 paź 2025

April napisał(a)
Róże Burgundy Ice

Piękna Burgundy Ice, ostatnio bardzo podobają mi się róże o luźnym pokroju krzaczka i z lekkimi kwiatami. Nie widziałam na żywo koloru jej kwiatów, zdjęcie pewnie trochę przekłamuje, ten burgund podobno niesamowity. U Ciebie kwaśne podłoże, myślisz, że może mieć wpływ na wybarwienie kwiatów róż?

April 09:48, 15 paź 2025

Margo2 napisał(a)
Jola, znowu zapadłaś w sen.
Na pewno ogród się zmienił. Nabrał kolorów.
Pokazuj.
Czytam, że bordowa świecznica i u Ciebie nie kwitła.
Musze w takim razie spróbować z inną. Bordową sadziłam kilka razy i ani razu nie zakwitła. Na dokładkę prawie w ogóle się nie rozrasta. stoi w miejscu.

Gosia, jak zwykle jesień u mnie zawodowo bardzo trudna. Nie ma czasu na nic innego.
Kolorów sporo, wraz z astrami ogród się bardzo zmienił. Niestety brak słońca, pochmurne, ponure dni nie dają mi szansy zrobić zdjęć.
Z bordową świecznicą mam to samo. Nie kwitnie, nie rozrasta się. Trzeci rok mam plan żeby ją przesadzić w lepsze miejsce ale jakoś się nie złożyło. Ale dobrze że przypominasz, może w weekend się za nią zabiorę jak będę miała siłę po sadzeniu drzew.
sylwia_slomc... 09:48, 15 paź 2025

April napisał(a)

Sylwia, bardzo mi przykro. Wiem, byłam u ciebie i widziałam zmiany. Teraz masz zagwozdkę. To co u mnie się dzieje to namiastka tego co u ciebie. Chociaż też sąsiedzi z boku wycięli niemal cały las pod budowę domu. Niestety nie żyjemy na bezludnych wyspach, zawsze coś się może wydarzyć poza naszą ziemią, na co nie mamy wpływu. Różni ludzie mają różne potrzeby. Choć ja nie rozumiem zbiorowego lęku posiadania drzew na działkach, bo nie wiem jak to nazwać inaczej.
Ja będę jeszcze dosadzać

Ostatnio sie dowiedziałam, zze panuje tendencja zyszczenia działek z drzew przed ofertą sprzedaży bo działka wydaje się większa. Uważam to za głupotę totalną. Drzewo, które daje tlen i cień w upały, jest domem dla ptaków to skarb. No ale inni myślą innymi kategoriami....