Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Milka 14:31, 05 kwi 2022

April napisał(a)

Ja nienawidzę robić oprysków. Proszę eMa o pomoc ale on ma coraz mniej czasu. Siłą rzeczy wolę zrezygnować z pewnych roślin niż ciągle walczyć. Jak lubisz bukszpany to oczywiście chroń. Nic brzydszego niż objedzony do zera krzew. Ja się poddałam w tym temacie
Moje żywopłoty to niemal trzy metry mają. Wysięgnik wiele by mi nie pomógł. Przycinałam z wysięgnika tylko te grube, główne pędy. Ja muszę mieć dość wysoki żywopłot bo chroni ogród przed zachodnimi wiatrami. A akurat z tej strony mam otwartą przestrzeń. Co prawda ostatnio sprzedano wiele działek i sąsiedzi zaczęli się budować ale to w sporej odległości ode mnie i jeszcze potrwa.
Kocio dziękuje

też nie cierpię oprysków. A buksów i mnie już nie żal>
anpi 14:46, 05 kwi 2022

Praktycznie identyczne sadzonki bożykwiatów do mnie przyszły. Ale ogólnie to mała roślinka, więc to może normalne, że tak pojedyncza sadzonka wygląda!? Posadziłam na razie do donicy, bo w gruncie może się zgubić lub uschnąć
bialydomek 08:37, 07 kwi 2022

Dzień dobry...,odkąd latem tamtego roku odkryłam Twój wątek, przeczytałam od początku, strona po stronie,
to teraz co kilka dni zaglądam po zdjęcia, najbardziej urzeczona to jestem Twoją misą, obłędna !! jak już ta Twoja misa była w ogrodzie, to sama pobiegłam po miniaturkę, zakupiłam palenisko i zatkałam odpływ, i sprawdziło się, woda nie wycieka

z ciekawostek:
chciałam dać Wam znać, ze w Jysku są takie metalowe donice, w kompletach po 2sztuki, maja obecnie jeszcze promocje, widziałam gdzieś na ogrodowisku u kogoś na tarasie,
zachwycaliście się nimi, ja też zresztą, ale mowiliście że cena kosmata..
nazwa ich STORLOM, i maja jeszcze też świetną na nodze: lomvi

a pamiętacie u kogo znajdę na tarasie z tamtego roku te doniczki? ciekawa jestem co w nich najlepiej sie prezentuje, no i co dobrze urośnie, bo niby spore są, ale jednak to tylko donica!
April 10:47, 07 kwi 2022

Margerytka40 napisał(a)
No mniejsze już nie mogły być

Asiu, pierwszy raz spotkałam się z takim "towarem". Na szczęście póki co żyją.
April 11:03, 07 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Można przegapić takie sadzonki...

A z krokusami to Ty nie bądź taka skromna

No nie przegapiłabym, były pakowane każde w osobny woreczek, więc szukałabym do skutku co oprócz torfu można tam znaleźć
April 11:06, 07 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)
Sadzonki I klasa Kiedyś byłam na targach ogrodniczych w Ostródzie Facet sprzedawał sadzonki miskantów i innych traw a właściwie to sprzedawał dosłownie kilka źdźbeł zapakowanych w woreczki strunowe po...10 PLN
Gdybym poszła w jego ślady i sprzedała wszystkie moje trawy byłabym milionerką

Ludzie mają wyobraźnię i pomysły a przede wszystkim tupet. Ale powiem tak, jest popyt- jest podaż. Jeżeli takie kupują to utwierdza sprzedawcę w przekonaniu że jest to tyle warte.
Może ja powinnam reklamować ale z lenistwa tego nie zrobię niestety. Ja też utwierdzam krwiopijców że mogą się przyssać bez konsekwencji do mojego portfela

Tylko czy byłabyś szczęśliwa bez traw ale z "sałatą"???
April 11:07, 07 kwi 2022

Judith napisał(a)
April, wyobrażam sobie Twoją minę . Otwierasz paczuszkę, zaglądasz do środka i sobie myślisz "no fajnie, ale gdzie są moje sadzonki" .

Kamienna twarz....ale skrzydła mi opadły
April 11:07, 07 kwi 2022

Magleska napisał(a)
Jola ręcę opadają na takie sadzonki ....brak słów ....

a krokusiki i przebiśniegi masz cudne

Tak, przebiśniegi dzięki Ani mam cudne, niech się mnożą. A krokusy dopiero w tym roku jakoś wyglądają. Co roku jest ich więcej
mirkaka 11:09, 07 kwi 2022

Ja chyba ze trzy lata temu kupiłam bożykwiat stacjonarnie, miał kilka kwitnących pędów, chyba nie warto kupować w necie, bo tam zawsze człowieka oszukają na jakości
Fajny masz ten las, zawsze podziwiam
April 11:10, 07 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Boszszsz, żenada takie sadzonki. Podobne dostałam w zeszłym roku - zawilców gajowych. Sprzedający nie uznał reklamacji, powiedział, że się rozrosną, bo to byliny zanikające po kwitnieniu. Też były tanie... Posadziłam, bo co mi szkodziło. Do chwili obecnej ani widu ani słychu...

Zazdroszczę Ci tych przebiśniegów. Bo krokusów to mam tyle samo .

Kasiu, z zawilcami gajowymi miałam taką samą sytuację jak ty. Szkoda, też bardzo mi na nich zależy i jeszcze spróbuję kupić. Ale już nie przez internet.
Przebiśniegami, jak się rozrosną chętnie się będę dzielić Zobaczymy do jesieni, bo nie wiem czy one zanikają czy cały czas mają ten szczypiorek. Przypomnij się