Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:30, 31 mar 2022

tulucy napisał(a)
Jola, ja generalnie przycinam przed przesadzaniem, albo zaraz po. Wiem, że szkoda, bo te raz kwitnące nie zakwitną raczej. Ale przycinam, żeby nie osłabiać ukorzeniania. Jesienią tylko zapomniałam jedną przyciąć, ale to było jednak jesienią, jak gubiła liście, a nie wypuszczała nowe.

Z buksami - rok temu lepinoxem pryskałam dwa razy, jakoś kwiecień czy maj i później chyba koniec lata. Wydaje mi się, że można już, bo motyle dzienne już latają, więc ćmy pewnie też. Ja strat totalnych nie mam. Cos mi tam zeżarły, ale się odbudowało. A buksów mam dużo, nadal, mimo oddania sporej ilości.

Jeszcze się nie wzięłam za przesadzanie. Ciągle grabię las....
Nie mam też czasu częściej niż raz w tygodniu zajrzeć na forum.
Myślałam że jak skończę porządki to wezmę się ostro za przesadzanie, a tu zapowiadają zimnicę i śnieg.
Buksów też nie pryskałam, nic nie pryskałam a miałam miedzianem machnąć.
April 11:31, 31 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Ja buksy pryskałam lepinoxem i dawało radę choć w zeszłym sezonie strasznie uparte te łajzy były, chyba ze trzy razy pryskałam... Ale tez udało mi się zareagować w porę. Jednego buksa mi zeżarły tak dość konkretnie dwa lata temu ale ładnie się zregenerował.

Wiem że buksy ładnie się odbudowują ale nie mam już do nich serca. W weekend wywaliłam kolejne trzy. Zdrowe były ale rosły pod choinami kanadyjskimi więc wybór był prosty
antracyt 11:34, 31 mar 2022

Zaglądałaś może do swojej glediczji? Moje ciągle wyglądają na nieżywe i nie wiem, czy już mam znowu czegoś nowego na ich miejsce szukać.
April 11:38, 31 mar 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
Awatarek nowy śliczny masz
Żywopłot też cięłam, trochę z drabiny a resztę z ziemi bo mam na wysięgniku, na jaką wysokość tniesz?
Co do bukszpanów to Lepinox jest eko i niszczy skutecznie ćmę, ja używałam i polecam, bukszpanów nie planuję się pozbywać

Ja nienawidzę robić oprysków. Proszę eMa o pomoc ale on ma coraz mniej czasu. Siłą rzeczy wolę zrezygnować z pewnych roślin niż ciągle walczyć. Jak lubisz bukszpany to oczywiście chroń. Nic brzydszego niż objedzony do zera krzew. Ja się poddałam w tym temacie
Moje żywopłoty to niemal trzy metry mają. Wysięgnik wiele by mi nie pomógł. Przycinałam z wysięgnika tylko te grube, główne pędy. Ja muszę mieć dość wysoki żywopłot bo chroni ogród przed zachodnimi wiatrami. A akurat z tej strony mam otwartą przestrzeń. Co prawda ostatnio sprzedano wiele działek i sąsiedzi zaczęli się budować ale to w sporej odległości ode mnie i jeszcze potrwa.
Kocio dziękuje
Wiolka5_7 11:44, 31 mar 2022

Też nienawidzę robić oprysków i dlatego wywaliłam nadjedzone buksy.

To wysoki masz żywopłot.Ja swój tnę na 2,20m.Górę z drabiny a boki lecę stojąc na ziemi
April 11:53, 31 mar 2022

Magara napisał(a)

Jola, a sadziłaś w jednym rzędzie czy na mijankę?

W jednym rzędzie. Fotki zrobiłam ale nie miałam czasu ściągnąć. A po prawdzie to niewiele widać jak takie "gołe"

Tu jakieś na telefonie

April 12:00, 31 mar 2022

Kasya napisał(a)
Ej no fotek mało
Szukam zardzewiałych liści bo masz podobno ?

Wiesz że ze zdjęciami to u mnie zawsze był problem
Wyczyściłam telefon więc przy sobie mam tylko takie

April 12:11, 31 mar 2022

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Jolu, witaj Jestem na bieżąco, ale czasu brak na konwersacje. Więc tylko uściski zostawiam

Agatko, zdaję sobie sprawę że ty teraz masz dwa razy więcej obowiązków niż wcześniej. Dzielna jesteś bardzo. I tak miło że znalazłaś czas.
Buziaki
April 12:15, 31 mar 2022

Napia napisał(a)
I mnie czeka przesadzanie róż, więc podczytuję u Ciebie dobre rady do wykorzystania na przyszłość Z buksami właśnie zastanawiam się , co zrobić. Chyba sukcesywnie będę podmieniać na inne krzewy, bo chyba nie będę walczyć z wiatrakami, znaczy się z ćmą bukszpanową

Agnieszko jakoś nie dałam rady jeszcze ruszyć z tematem przesadzania róż. I już nawet nie chodzi o brak czasu. Tylko koncepcja ciągle mi się zmienia
Z pewnością buksy są ładne jak się o nie dba ale ja podobnie, nie jestem don Kichotem
April 12:16, 31 mar 2022

Johanka77 napisał(a)
Wpadłam powiedzieć cześć!

No cześć
Jakoś słabo reklamowałaś drugą część wątku. Dopiero dziś się jorgnęłam że jest