Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

Wieloszka 11:24, 09 mar 2012

Agnieszko, jak wiesz ja w projektowaniu dobra nie jestem, ale to zdjęcie z propozycją nasadzeń Syli jest rozciągnięte, więc dużo się zmieściło. Na pasku o szer.1 m chyba nie wejdzie tyle roślinek... Korona umbraculifery nie jest ogromna, nawet po paru latach, no może za 30 lat
abiko 11:30, 09 mar 2012

jotka napisał(a)
Agnieszko, narzekałaś w innym watku, ze Twoje siewki długie i .... Może mają za mało światła; to ważne na którym parapecie je wystawisz. O tej porze roslinki potrzebuja naturalnegoświatła jak kania dżdżu
Swiatła mają chyba dużo, chyba Stoją na podłodze koło okna, bo ja okna mam od podłogi..makabra, jak można nie miec parapetów Ale tak już było. Może faktycznie je przestawię gdzieś..o tyle dziwne, że poziomki ładnie rosną a lobelia nie chce, chyba mnie nie lubi.
abiko 11:33, 09 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
Agnieszko, jak wiesz ja w projektowaniu dobra nie jestem, ale to zdjęcie z propozycją nasadzeń Syli jest rozciągnięte, więc dużo się zmieściło. Na pasku o szer.1 m chyba nie wejdzie tyle roślinek... Korona umbraculifery nie jest ogromna, nawet po paru latach, no może za 30 lat

Cisy będą nisko cięte, powinny wejść. Chyba wszystko wyjdzie w praniu jak ustawię roślinki. Tylko wiśnią się martwię, żeby korona nie właziła mi na kostkę i na sąsiada
Wieloszka 11:43, 09 mar 2012

Ale jak to "korona właziła na kostkę"? Po pewnym czasie na pewno rozrośnie się tak, że będzie rzucała cień na kostkę, myślałam, że o to chodzi... ? Nie rozumiem co dokładnie masz na myśli... To może zamiast umbraculifery cis kula na pniu? Będziesz go formować do takich rozmiarów, do jakich będziesz chciała
abiko 11:53, 09 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
Ale jak to "korona właziła na kostkę"? Po pewnym czasie na pewno rozrośnie się tak, że będzie rzucała cień na kostkę, myślałam, że o to chodzi... ? Nie rozumiem co dokładnie masz na myśli... To może zamiast umbraculifery cis kula na pniu? Będziesz go formować do takich rozmiarów, do jakich będziesz chciała
No bo od jednej strony jest wejście wykostkowane a z drugiej sąsiad. Cień nie ma znaczenia, tam jest cały czas cień tylko boję się, że korona wejdzie mocno na wejście ( kostkę w domyśle). Większość wiśni znalazłam szczepionych na 160 cm 170 cm max, na 2 m jeszcze nie znalazłam. Też myślę o jakimś cisie na pniu, ale cis w żywopłocie i na pniu, a może jakiś iglak?
Mala_Mi 11:59, 09 mar 2012

abiko napisał(a)
no ładnie, ale zaczynam się zastanawiać czy wiśnia, jej korona nie będzie za duża. Bo jak mi się za jakiś czas nie spodoba i będę chciała ją ściąć to mi dołożą taaką karę jak temu facetowi, milion coś tam..
Tam jest tylko 1 m szer. a korona będzie dużo większa...

Wiśnia niby ozdobna, ale można potraktować ją jak drzewko owocowe, w końcu wiśnia ..za owocowe nie ma kary
Celina 12:17, 09 mar 2012

Agnieszko ,gdzie i jakie zamówiłaś żurawki?
abiko 12:19, 09 mar 2012

asc napisał(a)

no ładnie, ale zaczynam się zastanawiać czy wiśnia, jej korona nie będzie za duża. Bo jak mi się za jakiś czas nie spodoba i będę chciała ją ściąć to mi dołożą taaką karę jak temu facetowi, milion coś tam..
Tam jest tylko 1 m szer. a korona będzie dużo większa...

Wiśnia niby ozdobna, ale można potraktować ją jak drzewko owocowe, w końcu wiśnia ..za owocowe nie ma kary
No mój M. też tak stwierdził
Wieloszka 12:37, 09 mar 2012

U nas są takie wiśnie szczepione na 2 - 2,2m. Na pewno gdzieś u siebie znajdziesz. Moim skromnym zdaniem taka wiśnia będzie lepiej wyglądała w tym miejscu niż cis, nawet z perspektywy całej ulicy - przed Twoim wejściem będzie najpiękniej A wycinaniem, karami itp. będziesz się martwić za jakieś 30 lat...
abiko 12:58, 09 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
U nas są takie wiśnie szczepione na 2 - 2,2m. Na pewno gdzieś u siebie znajdziesz. Moim skromnym zdaniem taka wiśnia będzie lepiej wyglądała w tym miejscu niż cis, nawet z perspektywy całej ulicy - przed Twoim wejściem będzie najpiękniej A wycinaniem, karami itp. będziesz się martwić za jakieś 30 lat...
O a wiesz Wieloszko po ile mają takie wiśnie?