Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodomania Oli

Ogrodomania Oli

ola 22:14, 30 lis 2011

alinak napisał(a)
Ola a ognik okrywasz na zimę , bo u mnie drań co roku podmarza

Nigdy nie okrywałam ogników, i nawet, szczerze mówiąc nie przyszło mi to do głowy.I to właśnie może być powód tego, że dwa z nich (Red Kolumn i Koralle) kwitną słabo lub w ogóle.
alinak 22:18, 30 lis 2011

tak OLu ogniki sa w naszym klimacie bardzo podatne na przemarzanie i potem słabo albo w ogóle nie kwitną , jak u mnie w tym roku
Wieloszka 08:28, 01 gru 2011

ola napisał(a)

Olu, cudowne fotki w cudownym ogrodzie ! Niezmiennie zachwyca mnie ta trawka na zdjęciu powyżej i chyba gdzieś już pisałaś jak ona się zwie, ale nie mogę znaleźć
A może teraz fotki z pierwszego grudniowego popołudnia w Twoim ogrodzie?
ola 08:42, 01 gru 2011

Ta trawka powyżej to turzyca Evergold, zimozielona a raczej zimozółtozielona.
Wiosną muszę jej szukać pod suchymi liśćmi opadłymi z róży pnącej. Z resztą cały ten zakątek jest zasypany tymi liśćmi i niestety trzeba je wybierać ręcznie ze żwirku i keramzytu.
Ale co tam, wiosną to się dostaje takiej energii i zapału do pracy, że ho ho...
Pozdrawiam
GabiK 08:56, 01 gru 2011

Olu, a ja mam pytanie praktyczne - jak się sprawują te płyty widoczne na zdjęciu z turzycą?
Nie są uciążliwe w pielęgnacji, takie nierówne. Czyścisz je jakoś, czy tylko sobie leżą?
Szukam czegoś fajnego na taras.;
Wieloszka 09:04, 01 gru 2011

Dzięki Olu - mam jedno miejsce, przy tarasie, pod czerwonym klonikiem kulką, które czeka specjalnie na nią
ola 09:09, 01 gru 2011

To zwykłe płyty betonowe stylizowane na płyty z piaskowca ciosanego firmy Bruk-Bet. Można a nawet trzeba je zaimpregnować (ja tego jeszcze nie zrobiłam). Wiosną szoruję je szczotką i wodą z płynem do mycia naczyń. Najbardziej uciążliwe zabrudzenia powstają z opadłych jesienią liści, które na przykład po deszczu przyklejają się do płyt, potem zasypuje je śnieg i one sobie tam gniją pozostawiając na płytach czarne swe odbicie. Poza tym, to jestem z nich zadowolona.
noemi 09:27, 01 gru 2011

Wieloszka napisał(a)

Olu, cudowne fotki w cudownym ogrodzie ! Niezmiennie zachwyca mnie ta trawka na zdjęciu powyżej i chyba gdzieś już pisałaś jak ona się zwie, ale nie mogę znaleźć
A może teraz fotki z pierwszego grudniowego popołudnia w Twoim ogrodzie?

Witaj Olu, podglądam Cię ale nie zawsze zostawiam ślad swojej wizyty Bardzo klimatycznie u Ciebie Ta trawka też mi się bardzo podoba i nawet miałam ją kupić koło tarasu , jak radziła Danusia , ale zauroczyła mnie Hakonechloa macra i kupiłam takie maleństwa "Stripe to Rich" ... ale chyba na wiosnę wymienię na tą turzycę... bo bardziej jest widoczna , a Hakonechloa rośnie bardzo wolno... a wiadomo o co chodzi o efekt już , tu i teraz
goniak 10:49, 01 gru 2011

ola napisał(a)

W ogrodzie pięęknie - podoba mi się to wymieszanie nawierzchni

U mnie w ogrodzie, Sebku, wszystko jest wymieszane i w ogóle, wszędzie jest nieźle namieszane , (nie tylko nawierzchnie).

Mnie się podoba w Twoim ogrodzie to, że nie trzymasz sie kurczowo utartych schematów i tworzysz ogród na swój, indywidualny i bardzo ciekawy sposób
Neska 17:26, 01 gru 2011

ola napisał(a)
Nie do wiary, że to już prawie grudzień. Ale pomyślcie, grudzień to święta więc szybko przeleci, a potem już tylko styczeń, luty i znów WIOOSNA!!!

Ostatnie w tym roku listopadowe popołudnie w moim ogródku.

Ola te trawy wyglądają zjawiskowo.