Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodomania Oli

Ogrodomania Oli

Mala_Mi 11:29, 09 mar 2013

ola napisał(a)

Masz piękny ogród.. to już pisałam... ale powtórzę jeszcze raz

Nie pamiętam jakie masz to drzewo.. a nie mam czasu szukać we wcześniejszych... co tak mocno przycinasz?
ola 12:30, 10 mar 2013

Lukas napisał(a)
Jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu, zachwyca w każdym calu, taki dopieszczony, dogłaskany
Z jakiego jesteś rejonu Śląska?

Drogi Łukaszu,dzięki za komplementa. Mieszkam niedaleko Pszczyny.
ola 12:36, 10 mar 2013

Agnieszko, Anitko, Justyno , Urszulo miło, że zaglądacie. Kolejne fotki dopiero jak coś się zacznie dziać wiosennego.

Aniu, to drzewko, które tak bezlitośnie ciacham to katalpa Aurea. Drzewo to, niekontrolowane, rośnie szybko i ma luźną, ażurową koronę, wolę je w wersji małego, kompactowego, o gęstej koronie.
Pozdrawiam.
Gardenarium 17:17, 10 mar 2013

Kompelementuję, piękny ogród i tonacja przedwiosenna

Instagram Ogrodowiska
ola 08:08, 11 mar 2013

Dziękuję Danusiu, U nas na Śląsku jakoś wszystko z opóźnieniem nadchodzi. Przekonałam się o tym, jak obserwowałam fotki forumowiczów zeszłej wiosny.
GorAna 21:14, 22 mar 2013

Witam oglądam Twój ogród i jestem zachwycona Jesteś perfekcjonistką czy nie jesteś czasem z pod znaku panny Ogród dopieszczony przystrzyżony jak z pod igły cudny Piszesz w moim wątku o kretach, jestem zdumiona, że udało ci się je wykurzyć Ja czekam do wiosny i mam zamówione tabletki na nie bo sił mi już drak na ciągłe zbieranie kretowisk
Pozdrawiam
ola 11:38, 25 mar 2013

Aniu, bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie. Jeśli chodzi o krety, to sama jestem zdumiona, że udało nam się je wkurzyć i wykurzyć. Jestem zodiakalnym Lwem, a więc do Panny całkiem blisko .pozdrawiam
GorAna 21:01, 26 mar 2013

Pozdrawiam Świątecznie

Jagodi 19:07, 06 kwi 2013

Witam!
Wiem że się powtórzę ale naprawdę ogród masz-PRZEPIĘKNY ,dopiero wczoraj go odkryłam ,po prostu cudo .Jestem tu nowa i widzę jak jeszcze mi ogromnie wiele brakuje wiedzy.O ogrodzie marzyłam od dawna .Jesienią ubiegłego roku doczekałam się wreszcie(po 4 latach błagań mego M) ogrodzenia ,przed tym każde drzewko które posadziłam musiałam ogrodzić .Tak samo jak Ty jeżdżę do Kapiasa na zakupy ogrodnicze ,mam do nich ok.34 km.W tym roku chciałabym oddzielić rabaty od trawnika(już mam wykopany rowek)i tu mam pytanko do Ciebie proszę zdradź mi jaką kostką Ty oddzielałaś swoje rabaty .W ogóle tyle pytań mi się ciśnie......Ty już jesteś doświadczonym ogrodnikiem dla mnie po prostu masterchef ogrodnictwa .Dlatego mam wielką ogromną prośbę....czy istniałaby jakaś nadzieja na to bym Cię odwiedziła i byś mi mogła udzielić jakiś rad ....bardzo proszę .

ola 20:36, 07 kwi 2013

Droga Jagodi, dziękuję za bardzo miły wpis.
Do oddzielenia rabat od trawnika użyliśmy kostki w kształcie cegiełki firmy Bruk-Bet o nazwie Holland. Pod nią do wykopanego na głębokość 25 cm. dołka wsypaliśmy drobny żwir a następnie beton.
Nie jest to tanie rozwiązanie przy dużym ogrodzie, alternatywą dla tego rozwiązania są bardzo ładnie wyglądające brzegi rabat w formie ostrych kantów wykonanych specjalnym narzędziem, jak to jest zrobione np. w ogrodach angielskich.
Szczegółowa instrukcja wykonania takich kantów chyba była zamieszczona w wątku u Finki, o ile dobrze pamiętam.
Oczywiście, że możesz mnie odwiedzić, byłoby mi bardzo miło. Piszesz, że jeździsz do Kapiasów, przejeżdżasz wtedy prawie koło mojego domu. Zapraszam i pozdrawiam.