Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

AgaBoso 20:11, 04 mar 2026

Ja bym tego karczownika poczęstowała czosnkiem lub nawet tygodniowym koktajlem z niego.
Narsilia 20:14, 04 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Przebiśniegi super. One się namnażają.

One mi w trochę złym miejscu wyrosły bo dosłownie e krzewie lawendy myślisz Lidka że podkopać jak będą przekwitać i mogę przenieść w trochę inne miejsce czy lepiej nie ruszać
LIDKA 21:56, 04 mar 2026

Przebiśniegi możesz podkopać. Ja dostałam cebulki z listkami zaraz po kwitnieniu od forumowej Joli z Szaro białego. W przyszłym roku będę szukać ich na olx i dosadze jeszcze w inne miejsca.

W moim miasteczku jest taka stara kamienica gdzie pod drzewami w nieuprawianym już ogrodzie jest ich łąka. Ludzie się zatrzymują i robią foty. Myślalam wziąć szpadel, pudełko i coś słodkiego i iść poprosić o kępę. I chyba tak zrobię w tym roku. Może się uda.
Narsilia 06:08, 05 mar 2026

Koniecznie zrób zdjęcie musi to wyglądac fantastycznie w takiej dużej zwartej grupie a ja w poniedziałek mam wolne to może je delikatnie przeniósł bo dosłownie rosną w lawendzie tym bardziej mnie zdemiewa skąd mogły się wziąć u mnie w ogródku lawenda kupiona ze szkółki przecież przebiśniegi tylko z cebulek nie sieją się
LIDKA 06:39, 05 mar 2026

Może się i sieją bo na polanach w lasach całe łany rosną.
Narsilia 19:42, 05 mar 2026

Kordina napisał(a)

A to nie będzie przypadkiem nora karczownika? Jest dość duża sądząc w porównaniu z cebulką, w dodatku podgryziona jak on lubi. Jak szeroki otwór norki?

No powiem ci że poczytałam i kto wie nory po wierzchu ziemi szerokość na 3 palce
mirkaka 06:32, 06 mar 2026

Narsilia napisał(a)

No powiem ci że poczytałam i kto wie nory po wierzchu ziemi szerokość na 3 palce

Mam to samo, po stopieniu śniegu płytko pod powierzchnią kanały, nory, kopców niw widać, ale coś jednak tam jest
Klaudia, poczytałam u Ani o twoich doświadczeniach życiowych, bardzo Cię życie doświadczyło, bardzo Ci współczuję, trzymaj się dziewczynko, jesteś bardzo dzielna
mirkaka 06:36, 06 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Może się i sieją bo na polanach w lasach całe łany rosną.

Przebiśniegi sieją się, albo nasionka są roznoszone przez mrówki, one po przekwitnieniu wytwarzają takie centymetrowe kulki, i w nich dojrzewają nasionka, potem leżą na ziemi, brązowieją, z nich wysypują się nasionka U mnie już spora łączka, i widzę że są w różnych częściach ogrodu pojedyncze kępki.
Po kwitnieniu nie przycinaj liści i tych nasienników, zostaw,
Narsilia 08:37, 06 mar 2026

O dziękuję Mirka widzisz czyli jednak jest szansa na wysiew to może faktycznie coś nanioslo tym razem mrówki pożyteczne

No jeśli też masz nornice karczownika to łączę się w bolu w zeszłym sezonie dwa młode szczepione drzewa mi załatwił no a teraz skutecznie zjada cebule , pierwsze na liście ulubionych są czosnku ozdobne , potem hiacynty i tulipany , Narcyzy póki co omija ciekawe czy to fart czy faktycznie ich nie lubi.

Dziękuję Mirka za słowa wsparcia no fakt życie nie oszczędziło , jak widzę znajomych w swoim wieku to nikt nie ma takiej sytuacji i to boli jeszcze bardziej , ale z drugiej strony każdy z nas walczy na codzien z różnymi problemami, przewartościowało życie to że jestem ,,młoda,, nie znaczy że wszystko mi się należy i wszystko będzie długo , może dzięki temu bardziej doceniam to co mam i cieszę się każda pierdoła , myślę że to dobra filozofia i niektórym wręcz by się przydało bo mają wszystko a z niczego się cieszyć nie potrafią i to się nie zmieni choćby jeszcze na dokładkę wygrali 6 w totka tylko takie ,,zle doswiswuadczenia,mogą człowieka nauczyć pokory, ale w konsekwencji jak dojrzeje zrozumie
Monika83 09:30, 06 mar 2026

Narsilia napisał(a)

Też mam w rabatach takie nory, ale nie wiem czyje są..