Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

NowaKiKi 08:50, 05 cze 2024

Klaudia, chyba kazdego z Nas dopadaja watpliwości, ja w takich sytułacjach staram sie przez poare dni nie myslec o ogrodzie
Juzia 09:08, 05 cze 2024

A co to za kryzys????
Z czym masz problem?
Wyrzuć to z siebie... po to jest forum
Alija 09:27, 05 cze 2024

Klaudia, nie przejmuj się tak, większość z nas ma czasem wątpliwości dotyczące ogrodu.
Będzie dobrze.
Narsilia 14:44, 05 cze 2024

NowaKiKi napisał(a)
Klaudia, chyba kazdego z Nas dopadaja watpliwości, ja w takich sytułacjach staram sie przez poare dni nie myslec o ogrodzie

Klaudia właśnie pech i szczęście w tym że aktualnie cały czas jestem w domu bo na wychowawczym z dzidzia i jak chodzę po ogrodzie to ciągle widzę jakieś mankamenty.

Chodzi głównie o taka złość na siebie samą że nie trzymam się założeń swoich własnych np. o ilości gatunków , kolorów w ogrodzie , i efekt zawsze ładny bo jak kwiaty i rośliny mogą być nie ładne ale jednak coś nie gra.
Nie wspominając o tym że czasu jak na lekarstwo przy dziecku i chyba to mnie gubi że robię za szybko z doskoku , kiedyś to było więcej czasu aby postać , podumać , poprzestawiać , a teraz tylko tyle co drzemka więc robić i już.

Narsilia 14:50, 05 cze 2024

Juzia napisał(a)
A co to za kryzys????
Z czym masz problem?
Wyrzuć to z siebie... po to jest forum

Wogole dziękuję wam dziewczyny za wsparcie , takie trochę problemy na siłę sobie wymyślam no ale dobrze że mogę się tymi niepewnościami podzielić .

Chyba to ogólnie taki dołek bo już nawet małzowi popadłam bo kupił mi biedny te drzewa co chciałam tyle czasu a ja chodzę i dalej niezadowolona .

To trochę z serii mieć ciastko i zjeść ciastko , chciałabym wkoncu trochę cienia, piętra wyższego w ogrodzie i innego klimatu więc chciałabym nasadzic dużo , a jednocześnie ciągle się powstrzymuje żeby nie było za gęsto bo szkoda drzew ,przesadzanie drzew a bylin to zupełnie inny pułap.

A że ja przesadzaczka to wiadomo jakbym miała je zmarnować to bym się zapłakała .
Juzia 16:00, 05 cze 2024

A... czyli wszystko co stare forumowiczki już przerabiały
Każda tak narzekała na początku.. że pusto, że łyso, że drzewa małe
Trzeba przeczekać niestety. Najlepiej się czymś zająć. Jak nie możesz kopać to maluj na kartkach, planuj. Albo odpuść całkiem... na trochę. To też pomaga
LIDKA 21:34, 05 cze 2024

Juzia dobrze mówi.

A i tak dużo zrobilaś. Masz duży areał i calkiem porządnie zadbany ogród.
Masz w życiu nie tylko ogród.

Już tu kiedyś gdzieś pisałam że trzeba zrobic taki ogród żeby jeszcze życ sie dało. Nie możemy być niewolnikami ogrodu.
Masz małe dziecko i i inne priorytety.

Odpocznij od ogrodu. Dbaj tylko o to co masz. Bez nowych planów na jakis czas.
A reszta sie z czasem wyklaruje.

Też mam ciężki czas bo ogrodnik sie spóźnia a przez siate w trawniku i nawodnienie , nie mogę sama ryć tej trawy.

Klaudia to co teraz przechodzisz jest normalne. Każdy z nas tu taki stan przeszedł.

Głowa do góry. Jutro też jest dzień i na lepszy humor zjedzmy lody. Buziam mocno.

Monika83 08:09, 06 cze 2024

Narsilia napisał(a)
Z racji tego że zmienił się plan bo miały być 3 klony , są 4 i został mi jeden . Mąż nie chce go wsadzać w tej linii bo będzie za blisko domu , więc zastanawiam się czy posadzić go na końcu tam gdzie hakuro.
Klaudia jeśli posadziłaś te klony w odstępach minimum co 3m to są dobre odległości, i nie ruszaj ich tego 4 klona nie sadziłabym już w miejscu hakuro bo widzę że tam są same iglaki które lubią słońce a klon by je zacienił w przyszłości. A i rabatkę bym poszerzyła aż do klonów..
Juzia 09:21, 06 cze 2024

Monika83 napisał(a)
Klaudia jeśli posadziłaś te klony w odstępach minimum co 3m to są dobre odległości, i nie ruszaj ich tego 4 klona nie sadziłabym już w miejscu hakuro bo widzę że tam są same iglaki które lubią słońce a klon by je zacienił w przyszłości. A i rabatkę bym poszerzyła aż do klonów..

Popieram w 200%
Angelika95 20:56, 07 cze 2024

Popieram Lidkę, masz już dużo, czasem każdy ma dość, nawet najbardziej zakochany w ogrodzie człowiek. Zwłaszcza jak dojdą wątpliwości, zobaczy się coś nowego, a za oknem jednak nie to co było w głowie. Moim zdaniem masz fajną bazę pod idealny ogród. Dużo zimozielonych, teraz dodać plamy bylin o małych wymaganiach, trawy i będzie przepięknie. Klonów bym nie ruszała, ale zrób mężowi dobry obiad i przedstaw argumenty za włączeniem klonów w rabaty: będzie piekniej, trawnik to duży koszt, trawnik mu się znudzi, a na rabatach dzieje się coś cały czas, niektóre gminy wydały już (jeszcze lato się nie zaczęło) zakaz podlewania ogrodów, a trawnik bez wody się nie uda. Trzymam kciuki i nie łam się, bo masz dużo