Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

JoanNa 22:24, 07 lip 2024

Klaudia, udało mi się wreszcie przeczytać cały wątek od początku Kurcze, sporo masz zimozielonych-u mnie tego wlaśnie mało, nie licząc 2cisowych 'żywopłotów', i to muszę skorygować.
Tak jak dziewczyny pisały-watpliwosci dopadają każdego. Ja rok temu zimą nocami przewertowałam stronę Asi (makadamia) z Podmiejskiego ogródka o projektowaniu ogrodu. Byłam tak nakręcona, wyrysowalam wszystko. Plan byl w dużej mierze gotowy.Potem zaczęły sie obsuwy z brukarzami i plan poszedł w zapomnienie, a przynajmniej jakaś jego część. Dlaczego? Bo trafiłam tu na Ogrodowisko i zobaczyłam tyle pieknych ogrodów,że te moje wypociny juz mnie tak nie zachwycały
Też jestem 'przesadzaczką', czaję sie czasami do jakiejs rośliny jak pies do jeża. Wszystko przez to że muszę mieć te100% pewności że to będzie fajnie wyglądać.
Ty już tą najgorszą 'orke na ugorze' -czyli równanie terenu-masz za sobą. Teraz już tylko same przyjemności. Będzie pięknie, zobaczysz

A te klony to całkiem wysokie-w której szkółce zamawiałaś?
Narsilia 10:13, 08 lip 2024

JoanNa napisał(a)
Klaudia, udało mi się wreszcie przeczytać cały wątek od początku Kurcze, sporo masz zimozielonych-u mnie tego wlaśnie mało, nie licząc 2cisowych 'żywopłotów', i to muszę skorygować.
Tak jak dziewczyny pisały-watpliwosci dopadają każdego. Ja rok temu zimą nocami przewertowałam stronę Asi (makadamia) z Podmiejskiego ogródka o projektowaniu ogrodu. Byłam tak nakręcona, wyrysowalam wszystko. Plan byl w dużej mierze gotowy.Potem zaczęły sie obsuwy z brukarzami i plan poszedł w zapomnienie, a przynajmniej jakaś jego część. Dlaczego? Bo trafiłam tu na Ogrodowisko i zobaczyłam tyle pieknych ogrodów,że te moje wypociny juz mnie tak nie zachwycały
Też jestem 'przesadzaczką', czaję sie czasami do jakiejs rośliny jak pies do jeża. Wszystko przez to że muszę mieć te100% pewności że to będzie fajnie wyglądać.
Ty już tą najgorszą 'orke na ugorze' -czyli równanie terenu-masz za sobą. Teraz już tylko same przyjemności. Będzie pięknie, zobaczysz

A te klony to całkiem wysokie-w której szkółce zamawiałaś?

No tak zimozielonych sporo bo na początku ogród miał składać się tylko z takich roślin bo myślałam że nie poradzę sobie z rabatami plewieniem,przycinaniem itp , ale zakochałam się w kwiatach i bylinach i sukcesywnie dosadzam ich coraz więcej , ale zawsze każda rabatę zaczynam od ramy i wypełnienia zimozielonym tłem , żywotnik, bukszpan, coś, przemiła to chyba moje ulubione.

No trochę dołek przeszedł to nie pierwszy i nie ostatni ale teraz wiem że nie jestem jedyną , a jak widzę że i dziewczyny przy dużo ładniejszych ogrodach i starszych łapią niepewności to już wiem że ze mną wszystko wporzadku.

Klony kupowałam w szkółce nieopodal Pabianic wszędzie gdzie sprawdzałam w dobrej odległości 60 hm promienia od domu ceny wąchały się średnio od 300-600 zł za takiego klona globson szczepionego na około 240 cm a za za swoje zapłaciłam 180 zł za sztukę, więc polecam , ładne duże bryły i solidne szczepienie , a pień wiadomo nabierze masy.
Narsilia 10:00, 09 lip 2024

Dziś moje ukochane budleja mają już 2 lata jest to firma karłowa , wogole szok bo zawsze kwitły mi w okolicach sierpnia a tu początek lipca i już jest show.

Przyciągają masę motyli uwielbiam to , zamówiłam 4 kolejne krzaczki , niestety lub stety internetowo , nie widziałam ładnych egzemplarzy karłowych odmian w szkółkach a ceny powalały więc trzymajcie kciuki.
Narsilia 10:01, 09 lip 2024

Kloniki rosną pomalutku, nie mogę się doczekać aż nabiorą masy i będą dawać tak upragniony cień.
Narsilia 10:10, 09 lip 2024

Dalej kwitną powojniki
Narsilia 10:16, 09 lip 2024

Lawendy i tawuły dają popis bardzo mi się podoba połączenie limonki i fioletu i już wiem że na tej rabacie zagości wie ej lawend, szałwi i kocimiętek aby były wypełnieniem dla żółtych tawuł , kulek Tui i trzmieliny
Narsilia 10:16, 09 lip 2024

Lawendy i tawuły dają popis bardzo mi się podoba połączenie limonki i fioletu i już wiem że na tej rabacie zagości wie ej lawend, szałwi i kocimiętek aby były wypełnieniem dla żółtych tawuł , kulek Tui i trzmieliny
LIDKA 10:43, 09 lip 2024

Budleje bardzo lubie.
Miałam rabate budlejową. Kiedyś.

Jeszcze gdzieś wcisnę te miniaturki.

Śliczny kolor ma ta Twoja.
Daj znać jak przyjdą sadzonki
Jak wyglądają.

Chcialam dziś sadzić moje roślinki ale zbyt grzeje.
Posadze wieczorem i solidnie podleje. Na razie obciełam derenie.

Masz dobry pomysł na połączenie fioletów i limonki.
Ładnie to zestawienie wygląda.
Narsilia 10:53, 09 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Budleje bardzo lubie.
Miałam rabate budlejową. Kiedyś.

Jeszcze gdzieś wcisnę te miniaturki.

Śliczny kolor ma ta Twoja.
Daj znać jak przyjdą sadzonki
Jak wyglądają.

Chcialam dziś sadzić moje roślinki ale zbyt grzeje.
Posadze wieczorem i solidnie podleje. Na razie obciełam derenie.

Masz dobry pomysł na połączenie fioletów i limonki.
Ładnie to zestawienie wygląda.

Dam znać oczywiście ,te nowe co zamówiłam mają taki kolor niebieski fioletowy więc trafia właśnie koło lawend na ta rabatę limonkowa
No takie kilka budleja wśród Twoich róż Lidka wyglądało by pięknie z resztą rabata takie duża że i kwiatu potrzeba .

No fakt też miałam przesadzać i dasadzac na rabatkę pod domem ale gorąc pali , niby wiatrek ale jednak trochę strach.
LIDKA 11:04, 09 lip 2024

Na wiosne wywale berberysy z przedogródka i tu je wsadzę.