Ula, podejrzewam, że to jednak chodzi o drenaż i zaleganie wody w korzeniach. Gdzieś tu kiedyś czytałam, że graby dają radę i na takim terenie ale może gorzej to znoszą i właśnie gorzej wyglądają?
Keszcze szpeciele powodują szybsze zrzucanie/zasychanie liści grabów i to, że kończą szybciej wegetację. To też informacje z tego forum z wątku o chorobach grabów.
Pordzewiacz grabowy (Tegonotus depressus) obserwowany był niemal w każdej szkółce w młodych nasadzeniach grabu pospolitego (Carpinus betulus) 'Columnaris'. Szpeciele żerowały na dolnej stronie liści powodując ich ordzawienie oraz silne zahamowanie wzrostu pędów. Pierwsze zmiany w wyglądzie drzewek obserwowano już w lipcu, natomiast w sierpniu liście były zupełnie rdzawobrązowe.
Karola, nie boli Ten temat "wałkowałam" (bo w tej kwestii to walec jestem ), bo u mnie na tych 3 grabach widać różnicę i wiszą od wiosny dobroczynniki gruszkowe, bo ja nie wiem, nie umiałam ocenić czy to szpeciele czy nie (no bo tylko na jednym?).
W opisach grabów fastigiata, nawet na stronie szkółkarzy, jest napisane, że unikać sadzenia na glebach nadmiernie suchych lub podmokłych.
Nie ciągnę już tematu, bo zawsze za bardzo jak zwykle marudzę Buziaki
Pisałaś ostatnio o niskiej temperaturze. Mogłaś mieć jakiej przymrozkowe zastoiny powietrza w okolicach grabów. W mieście zawsze jest cieplej niż na obrzeżach.
Moje graby mają 5 lat. Wciąż są zielone, choć ta zieleń ciut mniej intensywna. Rosną w glinie. Wilgoci w tym sezonie miały sporo. Spadków temperatury nie było. W czasie ostatniego ochłodzenia było około 10 stopni.
Hm, teraz sobie przypomnialam, ze chcialam dokupic fastigiaty tam gdzie kupilam tego jednego na testy (ten testowy byl kupiony ponad rok temu) i jak pojechalam w sierpniu to owszem, mieli, ale byly jakies zółte, a ten na dzialce był ladny zielony. To pewnie ten sam problem o ktorym napisalas i moze teraz tez juz zrzucily liscie.