Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

daredevil 13:29, 20 lip 2021

Ula jak coś wytypujesz to dobrze poczytać jakich zapylaczy potrzebuje.. ja też się w sumie nie znam, a posadziłam nawet nie wczytując się zbytnio wychodząc z założenia że mieszkam w zagłębiu owocowym, peło tu sadów z wszystkim...
Węgierki owocują co roku chyba że je grzyb dopadnie, ale raczej bez problemu
sylwia_slomc... 14:00, 20 lip 2021

UlaB napisał(a)
Czy one potrzebuja jakichs zapylaczy? Mozna sadzic pojedynczo? Syneczek zawnioskował o cos owocowego na działce nad jeziorem... Jezyny juz sie zadomowiły, malinojezyna ta co u Ciebie tez (wiosną posadziłam jedną na probę i skoro mówisz ze taka sobie to wiecej nie bede dokupowac), maliny mam obiecane od znajomych. Borówki i porzeczki posadze juz chyba w przyszłym roku, ale śliwki i jakąs gruszkę posadziłabym moze na próbe na jesieni. Nie mam kompletnie doswiadczenia z drzewami owocowymi

Przy braku doświadczenia z owocowymi śliwki jako pierwszej nie polecam, często gęsto chorują na raka bakteryjnego drzew pestkowych do tego bez oprysków raczej większość mocno robaczywa, potrzebują zapylaczy, rok w rok mszyca gęsto je obsiada i szadź się leje, co się wiąże z mrówkami bo mszyca= mrówki z nią. DO tego te co spadną robaczywe trzeba zbierać bo osy je wprost kochają, a na domiar złego z każdej jednej pestki w ziemi rosną nowe śliwki

Tyle z moich doświadczeń. Bezpieczniejsze na początek są wiśnie, czereśnie lub jabłonki, mniej z nimi problemów
UlaB 14:29, 20 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przy braku doświadczenia z owocowymi śliwki jako pierwszej nie polecam, często gęsto chorują na raka bakteryjnego drzew pestkowych do tego bez oprysków raczej większość mocno robaczywa, potrzebują zapylaczy, rok w rok mszyca gęsto je obsiada i szadź się leje, co się wiąże z mrówkami bo mszyca= mrówki z nią. DO tego te co spadną robaczywe trzeba zbierać bo osy je wprost kochają, a na domiar złego z każdej jednej pestki w ziemi rosną nowe śliwki

Tyle z moich doświadczeń. Bezpieczniejsze na początek są wiśnie, czereśnie lub jabłonki, mniej z nimi problemów

Sylwia, dzięki owocowe w ogóle nie sa mi obce, jakieś wiśnie miałam, jabłonkę i mam świadomość że trzeba przycinać i robić opryski (na szczęście nie codzień). Pamiętam, że mój dziadek walczył z problemami węgierki i do niej się zraziłam, moze niepotrzebnie skoro u Karoli jak widać rośnie ładnie (tylko u Karoli wszystko rosnie jak burza ). Ale liczę, że jednak jakąs wczesniejszą śliwkę upoluję. Czereśni nie chcę, jabłoń być może tak, aczkolwiek odmiana to nadal wielka niewiadoma. Gruszkę bym chętnie zaryzykowała.
daredevil 15:09, 20 lip 2021

Buahahaha

rośnie, jak nie rośnie to nie płaczę bo rośnie co innego

Posadziłam gruszę konferencję i gruszę japońską - póki co obie chore na to co przełazi od jałowców... czereśnie ładnie rosną bez problemów. Śliwki świeżo sadzone się przyjęły, ale czy bedą owoce i kiedy - zobaczymy

niczego nie pryskam, jak coś chce rosnąć to rośnie, jak nie chce to nie. Wyjątek - mospilanem traktuję bukszpany, póki co ćmy nie ma tfu tfu
Co za różnica czy kupić w sklepie czy pryskać - wolę jeść niepryskane.
Kasya 15:26, 20 lip 2021

Karola, ty masz ta mała werbene ? Czy tylko ta zwykła ?
Kasya 15:27, 20 lip 2021

daredevil napisał(a)
Buahahaha

Posadziłam gruszę konferencję i gruszę japońską - póki co obie chore na to co przełazi od jałowców... czereśnie ładnie rosną bez problemów. Śliwki świeżo sadzone się przyjęły, ale czy bedą owoce i kiedy - zobaczymy

niczego nie pryskam, jak coś chce rosnąć to rośnie, jak nie chce to nie. Wyjątek - mospilanem traktuję bukszpany, póki co ćmy nie ma tfu tfu

Jaka to odmiana gruszy ?
daredevil 15:34, 20 lip 2021

Werbenę mam zwykłą tylko. Grusza to "Grusza azjatycka CHOJIURO SŁODKA KARŁOWA"

pozdrawiam!
sylwia_slomc... 16:00, 20 lip 2021

daredevil napisał(a)
Buahahaha

Niby różnicy nie ma , a jednak jest bo jak sama pryśniesz( z konieczności- nie profilaktycznie) to pryśniesz raz, może dwa, a sadownicy kropią na okrągło, tak jak rolnicy warzywa. Wiec nawet jak pryśniesz to i tak tej chemii w owocu o wiele mniej niż w kupnym Ale zgadzam się, ja też nie pryskam i właśnie dlatego wszystkie śliwy z ogrodu wyleciały non stop były koszmarkiem mszycowym i wszystkie robaczywki, a rak pnie toczył Teraz mam lepsze widoki i nie sieją mi mszycą po wszystkim dookoła
Kasya 16:01, 20 lip 2021

daredevil napisał(a)
Werbenę mam zwykłą tylko. Grusza to "Grusza azjatycka CHOJIURO SŁODKA KARŁOWA"

pozdrawiam!

Pokaz ja
Naprawdę ma rdzę ??
A owocowała ci juz i napewno to grusza azjatycka/japońska ?
daredevil 16:16, 20 lip 2021

Sylwia, masz rację! Węgierki radzą sobie dobrze, zobaczymy jak będzie z młodymi śliwkami. Te uleny jak sobie pomyślę to mam ślinotok

Kasia to patyk ledwo, sadziłam wiosną, ma rdzę. Nie kwitła, nie owocowała, okaże się co za jedna za parę lat...