Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

daredevil 18:02, 16 maj 2023

Wisialy na drzewie pare godzin, ale juz nie mamy ich gdzie trzymac. 5 uli zamiast 2. I wirlki chaos, nie wiadomo co się dzieje ani jak postepowac. Pozwolilismy temu rojowi odleciec, 3 poprzednie zlapalismy.

Nie mam pojecia. Jakies 8 tys zl ta impreza do tej pory kosztowala, z zerowym przychodem. I na miod w tym roku sie nie zanosi. Równie dobrze mozemy wszystkie ule stracic bo jak nie ma krolowej to nie ma zastepowalnosci pokolen, za 6 tygodni te pszczoly padna I jak nie bedzie mlodych to po nich
Kasya 18:20, 16 maj 2023

daredevil napisał(a)
Wisialy na drzewie pare godzin, ale juz nie mamy ich gdzie trzymac. 5 uli zamiast 2. I wirlki chaos, nie wiadomo co się dzieje ani jak postepowac. Pozwolilismy temu rojowi odleciec, 3 poprzednie zlapalismy.

Nie mam pojecia. Jakies 8 tys zl ta impreza do tej pory kosztowala, z zerowym przychodem. I na miod w tym roku sie nie zanosi. Równie dobrze mozemy wszystkie ule stracic bo jak nie ma krolowej to nie ma zastepowalnosci pokolen, za 6 tygodni te pszczoly padna I jak nie bedzie mlodych to po nich

A co się mogło stać z królową i skad wziąć nowa. ?
daredevil 18:38, 16 maj 2023

Zdechla, odleciała z którymś rojem albo nie możemy jej znaleźć? Bo wsrod tych tysiecy żądlących stworzeń gdzies sie moze zawieruszyc.

Te stare są oznaczone łatwiej je zauważyć ale nie znalezlismy ich ani dzis ani 2 tygodnie temu. Nowe krolowe są nieoznaczone, wcale nielatwo je odróżnić, moze na ramkach bo w roju nie ma szans. Poczekamy tydzien-dwa, zobaczymy. Ale opadły nam skrzydełka
edi75 14:15, 17 maj 2023

Moje dziewczyny dzisiaj na wycieczce ...Ojców-Kraków.. niestety pogoda nie sprzyja
veva 14:39, 17 maj 2023

Karola, przykro mi z powodu pszczół. Nigdy się nie interesowałam pszczelarstwem i nie sądziłam, że to takie trudne i wymaga tyle pracy. Mam nadzieję, że pszczoły się jeszcze "naprawią".
Trzymaj się.
daredevil 15:26, 17 maj 2023

No leje, dość ciepło jest niemniej woda już przestała wsiąkać i przy mojej glinie mam na trawniku kałuże. Dobrze że nie na rabatach Dziś wieczór w stadninie, młoda zmoknie jak kura ale swoich 2h nie odpuści

Pszczoły wymagają doświadczenia, jak widać bardzo łatwo popełnić błąd który będzie katastrofalny w skutkach. Poczekamy tydzień-dwa, jak się okaże że gdzieś nie ma matki to można taką kupić, 85 zł plus przesyłka, oznaczona i unasienniona czyli za chwilę będzie składać jaja. O ile rodzina ją zaakceptuje bo to już kolejna historia...

Generalnie nie jest to takie łatwe jakby się wydawało. Dzięki i pozdrawiam!
Kasya 15:53, 17 maj 2023

daredevil napisał(a)
No leje, dość ciepło jest niemniej woda już przestała wsiąkać i przy mojej glinie mam na trawniku kałuże. Dobrze że nie na rabatach Dziś wieczór w stadninie, młoda zmoknie jak kura ale swoich 2h nie odpuści

Pszczoły wymagają doświadczenia, jak widać bardzo łatwo popełnić błąd który będzie katastrofalny w skutkach. Poczekamy tydzień-dwa, jak się okaże że gdzieś nie ma matki to można taką kupić, 85 zł plus przesyłka, oznaczona i unasienniona czyli za chwilę będzie składać jaja. O ile rodzina ją zaakceptuje bo to już kolejna historia...

Generalnie nie jest to takie łatwe jakby się wydawało. Dzięki i pozdrawiam!

Skomplikowane… taki zakup jeszcze z wysyłką
daredevil 16:01, 17 maj 2023

Zadzwoniłabym najpierw do ojca kolegi ze szkoły od którego kupowaliśmy pszczoły. Pewnie matki też ma, ale czy od ręki... i wycieczka pod Oświęcim wtedy, ale nadal krótsza podróż dla takiej pszczoły w pudełeczku...
daredevil 18:27, 17 maj 2023

Wiecie moze co za owad zwija liscie brzozy w takie rurki?

Pozrywałam, ale pewnie wszystkich nie widzę...

Ostatnie zimowe sałaty z tunelu. We wrzesniu na bank bede sadzic znowu I to duzo

Patrycja_KG_Lu 20:53, 17 maj 2023

Tutkarz może te liście zwija?