Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 20:32, 08 mar 2026

Dziękuję Wam za cenne rady.
Jutro jak dam radę obfocę moje hortki.
Agatorek 22:46, 08 mar 2026

Judith napisał(a)
(ogrodówki kwitną tylko na starych pędach, nie kwitną na tegorocznych)..

Ogrodówki z serii Everbloom lub You&me lub odmiana Diva Flore kwitną na tegorocznych pędach. Pewnie jeszcze kilka by się znalazło

Znalazłam jeszcze odmianę, Doppio Rosa, która kwitnie zarowno na pędach ubiegło-, jak i tegorocznych .
Judith 22:56, 08 mar 2026

Agatorek napisał(a)

Ogrodówki z serii Everbloom lub You&me lub odmiana Diva Flore kwitną na tegorocznych pędach. Pewnie jeszcze kilka by się znalazło

Znalazłam jeszcze odmianę, Doppio Rosa, która kwitnie zarowno na pędach ubiegło-, jak i tegorocznych .

To prawda, są takie odmiany.
Nie zmiania to faktu, że nie przycinamy .
Agatorek 23:53, 08 mar 2026

To nie wiedziałam, że tych, co kwitną na tegorocznych pędach też się nie obcina
Kordina 15:07, 09 mar 2026

Ogrodówki mam kilka lat i zawsze przycinam w połowie kwietnia, jak już puszczą pąki, bo wtedy widzę na jaką wysokość ciąć, czyli tuż nad ostatnim żywym pąkiem i kwitną cudnie.
Teraz tylko usunęłam same suche kwiatostany, ale nie jest to konieczne, można też w połowie kwietnia.
Judith 17:25, 09 mar 2026

Kordina napisał(a)
Ogrodówki mam kilka lat i zawsze przycinam w połowie kwietnia, jak już puszczą pąki, bo wtedy widzę na jaką wysokość ciąć, czyli tuż nad ostatnim żywym pąkiem i kwitną cudnie.
Teraz tylko usunęłam same suche kwiatostany, ale nie jest to konieczne, można też w połowie kwietnia.

Wszystkie źródła mówią, że pąki kwiatowe tworzą się na czubku pędu pod koniec lata roku poprzedzającego kwitnienie, dlatego się pędów nie przycina. I dlatego zresztą często w ogóle nie kwitną, bo przemarzają (odmiany kwitnące na starych pędach) .
Może zatem u Ciebie kwitną pędy tegoroczne?

Moje nigdy nie były cięte (poza oczywiście wycinaniem suchelców). Mam je już ponad 5 lat i tworzą przepiękne zielone kule. Tutaj znalazłam zdjęcie (trzecie w tym wpisie):
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10860-z-centrum-wielkiego-miasta-na-obrzeza-malego-miasteczka?page=1308#post_8

Hortensje ogrodowe w naturalny sposób rosną w kulę, mają zatem naturalnie piękny pokrój. Pojawia się zatem pytanie: po co je ciąć? Ja nie znoszę cięcia bukietowych, zatem brak konieczności cięcia ogrodówek jest dla mnie super wygodny .
Kordina 19:23, 09 mar 2026

Judith napisał(a)

Wszystkie źródła mówią, że pąki kwiatowe tworzą się na czubku pędu pod koniec lata roku poprzedzającego kwitnienie, dlatego się pędów nie przycina...

Może nie do końca wyraziłam się precyzyjnie, po zimie część czubków jest martwa, sucha i dlatego czekam na rozwój pączków, żeby usunąć martwą górną część rośliny. Np w zeszłym roku szybko przyszło ciepło, hortensje puściły pąki i zamarzły, zaschły od przymrozków, ścięłam wierzchołki i puściły pędy kwiatowe poniżej cięcia i były bardzo urodziwe. Nie tnę dla idei samego cięcia, tylko, żeby usunąć suchelce i dać szansę na nowe
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=409#post_4
olciamanolcia 08:42, 10 mar 2026

Dziewczyny ruszam w świat
Foty będę wysyłać regularnie
Pozdro dla Was❤️
MartaCho 08:43, 10 mar 2026

Baw się dobrze!
Judith 08:53, 10 mar 2026

Fruń bezpiecznie!