Powoli planuję kolejne rabaty, po zakończeniu pracy przy kostce powstały trzy miejsca z przeznaczeniem na rabaty. Być może to co wstępnie wymyśliłam jest bez sensu i bez szans na realizację ale pokażę o co chodzi.
Rabata 1
Wymiary: długość 550 cm szerokość 180 cm, głębokość około 30 cm, pod spodem resztki gruzu po budowlanego

Wymyśliłam sobie aby posadzić tam dwa drzewa, myślałam o Wiśniach Umbraculifera,
wśród nich posadzić lawendę, mam w sumie 7 dorodnych krzaczków lawendy Nico Blue, kulki bukszpanowe uratowane na wyprzedaży w Castoramie, wypełnić jakimś trawkami, być może stipą i jeżówkami. Front domu jest od południa, cały dzień patelnia. Mam jednak wątpliwości czy drzewa mają szansę rosnąć na takim podłożu

Chyba, że wykorzystam dwa krzewy Amalanchiera, jeden jest lamarcki, a drugi kanadyjski, które mogłabym przesadzić zza domu.
Rabata 2
Wymiary: długość 300 cm, szerokość 70 cm, głębokość około 30 cm
Pod spodem w części bliżej ogrodzenia, beton z fundamentu.
Wysokość ogrodzenia prawie 200 cm.
Tutaj chyba nic innego nie urośnie jak być może jakieś pnącze, powojnik, róża? Obok po lewej stronie posadzona jest wiśnia Royal Burgundy.
Rabata 3
Wymiary: długość 220 cm, szerokość 70 cm, głębokość też pewnie około 30 cm.
Tutaj głównym celem jest chociaż częściowe zasłonięcie licznika i przeciwwagi bramy. Chodziły mi po głowie wiśnie Amanogawa lub inne kolumnowe, niewielki drzewo. Jednak jak na to patrzę to wydaje mi się, że tam żadne drzewo nie da rady. Może więc jakieś trawy? Kolumnowe cisy? Sama nie wiem.
Chętnie poczytam rady bardziej doświadczonych osób.