Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Syla 19:25, 26 maj 2011

Joku napisał(a)

Syla jak Ty tak szybko i pieknie usuwasz trawe z miejsc na rabaty?

Muszę liczyć na siebie bo każdy z moich facetów jest mocno zajęty hmmm....... wymyśliłam sobie sposób szybkiego ściągania darni. Biorę Danusiowy szpadel do kantów i sobie robię ok 15cm linie i podciągam trawę do góry. Potem tnę na prostokąty i trawa sama sobie odchodzi. Lekko i przyjemnie. Otrzepuję trawę z ziemi i tyle. Najgorsze jest zwożenie taczkami to już jest cięższe ale do przeżycia

Możesz dokładniej napisać o tym podciąganiu trawy do góry? Linie robisz równolegle do brzegu wycinanego trawnika i podważasz trawę do góry? Usuwanie trawnika to paskudna robota, dlatego pytam nieśmiało

Również pokażę i swoje fotki . Może będą przydatne ???
Syla 19:31, 26 maj 2011

Joanka napisał(a)
Sylwuś....jak ja uwielbiam śledzić Twoje ogrodowe poczynania....
Wszystko zmienia się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.....
Po prostu cudnie wszystko wychodzi....

Zapisuję się do klubu Twoich fanów

Jest mi niezmiernie miło . Mam Danusi projekt i w niektórych miejscach, głównie linie rabat stosuję na całości. Rabatę przed wjazdem zostawiłam urozmaicając ją swoimi nasadzeniami . Rabata przed wejściem do domu to całkowity pomysł Danusi i owszem jest piękny. Następna, którą pokażę również będzie się różniła od projektu . Także nie jest tak do końca ,że się nie męczę z pomysłami bo jednak nie chcę się pozbywać tego co już mam a chciałabym nawiązać do Danusiowego klimatu. Więc dumam i również nie śpię bo wymyślam, żeby nie naśmiecić w ogrodzie a wprowadzić delikatność
Syla 19:37, 26 maj 2011

monteverde napisał(a)
Sylwia pryskałaś już swoje Rh?

Właśnie jutro zamierzam wstrzyknąć im mikroryzę oraz popryskać na mszycę bo pojawiły się i to w dużych ilościach. Preparatem na mszyce polecę również po trzmielinie i berberysach. Również o ile wiatr się uspokoi zamierzam popryskać bukszpany bo pojawił się intruz oraz cisy na pniu na przędziorka i inne iglaki również. Tylko problemem będzie wiatr, który u mnie hula pomiomo , że piękna pogoda i na deszcz się nie zanosi
Syla 19:44, 26 maj 2011

myszorek napisał(a)
Sylwia, jak pokazujesz zdjęcia z "robót" rabat to się wydaje, ze to wszystko takie hop siup. Jakoś tak swobodnie ci idą te nasadzenia.Wkładasz i jest jak ma być, a ja tylko wkładam, a potem przekładam
Ładnie Ci wyszła ta obwódka z trzmieliny

Bo ja jestem taka niespokojna dusza , i jak robię to czery rzeczy na raz. Raz jestem tutaj raz tam i na koniec dnia okazuje się , że więcej zrobiłam niż planowałam. Dzisiaj robiłam obwódkę do okoła drewutni. Przenosiłam kamienie , przesypywałam żwirek, usuwałam również żwirek z rabat. Wykopywałam doły pod moje cisy na pniu. Wywiozłam chyba ze dwadzieścia taczek ziemi. Jutro zamierzam je posadzić . W projekcie miałam nasadzenia jak wyżej wspomniałam obok drewutni , lecz nie będą koniecze, a praktycznie wolę wysypać żwirem bo i dostęp do szamba będzie łatwiejszy a zasłonię to wszystko nasadzeniami z moich choinek koreanek . Również nie omieszkam pokazać
Syla 19:45, 26 maj 2011

Michael napisał(a)
O matko Sylwia ale ty masz pary w rękach aż się wierzyć nie chce, że Twój ogród taką metamorfozę przechodzi i to z jakim skutkiem ....
pozazdrościć tylko trzymam kciuki za kolejne nasadzenia i czekam z niecierpliwością na rozwój wydarzeń.... może sobie coś skopiuję... wpadł mi w oko pewien fragment ogrodu

I pewnie wiem który ???? Ten Danusiowy przed wejściem do domu hehehe
Syla 21:19, 26 maj 2011

Może te zdjęcia odrobinkę pokażą , choć to namiastka instruktażu Danusi.
Takie wąskie linie sobie okrawam wzdłuż, potem podważam, kroję w poprzek i wówczas lekko odchodzi. Otrzepuję z ziemi i gotowe.

Joku 21:23, 26 maj 2011

Dziękuję Sylwia . Cierpię ostatnio na brak czasu, mam "tyły" wszędzie. Filmu nie zdążyłam jeszcze obejrzeć.
Joku 21:30, 26 maj 2011

W ten sposób wyznaczasz miejsce, gdzie masz trawnik zlikwidować. A ja miałam na mysli walkę z tą resztą. Też tniesz na kawałki i podważasz do góry tą łopatką do kantów?
ana_art 21:42, 26 maj 2011

Syla napisał(a)

ma projekt ktory wyszedl spod ręki mistrza to i robota jej elegancko idzie nie musi gdybać gdzie, co , jak

A i tu się pozwolę odrobinkę niezgodzić . Fakt projekt wyszedł z ręki Mistrzyni ale niektóre nasadzenia są tylko moje

oj Sylwia przewertowałam cały Twój wątek od początku i widzę że musiałaś iść na kompromis rośliny które masz a projekt. Podziwiam włożoną pracę
Syla 21:42, 26 maj 2011

A to moje wczorajsze popisy. Co prawda w założeniach miał być cis na pniu i będzie jak tylko dopadnę jeszcze jedną sztukę w szkółce. Na razie jest tak . Musiałam wykorzystać rośliny, które już miałam . Ale kiedyś pewnie nastąpi zmiana. Dojdzie jeszcze kora i ewentualnie zamienię wierzbę Hakuro-nishiki na trzmielinę na pniu o ile takową nabędę, żeby pasowała do obwódki.

Na końcu pracy ogołociłam wierzbę z kolorowych listków, ponieważ dopadły ją mszyce i brzydko poskręcały się listki